US Christmas – Eat the Low Dogs

U.S. Christmas – Eat the Low Dogs
Neurot, 2008

Wellicht zijn de senior-zm’ers bekend met de film Pat Garret and Billy the Kid, waarvoor Bob Dylan naast zijn rol ook de prachtige soundtrack verzorgde. U.S. Christmas is een term uit die film, waaraan betreffende band zijn bandnaam ontleend heeft. Naast de naam schijnen echter ook in de muziek overal invloeden door van de bovengenoemde levende legende, en talloze andere Amerikaanse folk zangers.

Dat je met Eat the Low Dogs cd van het jaar in handen hebt, is wat veel gezegd, maar het had hem wel kunnen wezen. U.S. Christmas is namelijk niet alleen een band die net een ijzersterk album heeft afgeleverd, maar ook nog eens een met potentie. Als het hele album de brilliance van Say Sister, Silent Tongue en Pray to the Sky had gekend, was dit absoluut een meesterwerk geweest.
Niet dat er strak gespeeld word, nee allesbehalve. Eat the Low Dogs en zijn voorgangers zijn ieder namelijk van begin tot eind live (in de studio) opgenomen, wat een enorme bijdrage levert aan de sfeer die de band oproept met zijn kruising tussen stoner/sludge en noise/postrock. De zanger doet door niks (op een constant aanwezige galm na) aan zijn uniek klinkende stem te veranderen, zijn voorbeelden Neil Young en Johnny Cash eer aan. Door zijn wanhopige, bijna huilende geklaag maakt hij Say Sister en Silent Tongue tot de meest gevoelige nummers die dit jaar in metalland de revue zijn gepasseerd.
Door het unieke stemgeluid van de zanger, en de kenmerkende constant aanwezige noise-effecten, valt referentiemateriaal beperkt te geven. Om toch een idee te krijgen van de sound, kun je denken aan een lichtere versie van een kruising tussen Neurosis en High on Fire.

Verwacht dus geen instrumentale krachtpatserij, maar een ongekend eerlijke sound met muzikanten die ieder hun hart en ziel in hun instrument stoppen, waardoor het met het gevoel op Eat the Low Dogs dus wel snor zit. Dat in combinatie met de sublieme sfeer en bijbehorende melodieën, en je hebt weinig meer nodig. Topkwaliteit, en verplichte kost voor de liefhebbers luidt de conclusie.

Tracklist:
US Christmas - Eat the Low Dogs

  1. In the Light of all Time
  2. The Scalphunters
  3. Say Sister
  4. Silent Tongue
  5. The Light and Trails
  6. Uktena
  7. Gallows Humor
  8. Black Lung
  9. Pray to the Sky

Line-up:

  • Nathan Hall – Vocals
  • Matt Johnson – Theremin/Guitars
  • John Presnell – Bass
  • Tim Greene – Drums
  • Romannis Mötte – Synth Twisting/Guitars
  • Ben Teeter – Synth Keys/Blips

Links: