Reason To Kill – Facing Forward

Reason To Kill – Facing Forward
Eigen beheer, 2011

Voor een pot moderne metal ben ik altijd wel te porren, mits het natuurlijk van een zekere kwaliteit is. Dit jaar werd ik al getrakteerd op een lekker album van Chiraw en nu klopt het eveneens Nederlandse Reason To Kill aan met haar eerste langspeler. De voorgaande EP’s kon ik prima waarderen, dus ik was best benieuwd toen Facing Forward op de deurmat plofte.

Sinds de oprichting van de band is er flink wat gebeurd. Zo tourden de mannen in de beginperiode al door Brazilië en Engeland, ging men op tour met Dagoba, speelde men op Wacken Open Air in 2009 en deelde men na nog eens Brazilië aangedaan te hebben het podium met onder andere Textures, Sonic Syndicate en Bring Me The Horizon. Al deze ontwikkelingen zorgen op Facing Forward voor een volwassen en doordacht geheel. Waar het gitaarwerk voornamelijk opbeurend en energiek is in combinatie met de gevarieerde vocalen van Maikel, komt deze plaat tevens verhalend en onderbouwd over. Tussen alle screams en grunts door zorgen cleane zanglijnen (die mijns inziens wat doen denken aan die van Forcefeed) voor overzicht van het totaalplaatje. Muzikaal is het meer dan alleen rechttoe rechtaan beuken geblazen; vettige grooves worden afgewisseld met korte instrumentale intermezzo’s en passages (The Quiescent en het afsluitende Puzzles) en hier en daar steekt een repetitief stuk de kop op (het einde van Divided) wat de boel gewoonweg interessant maakt.

Ondanks het onderbouwende karakter zijn er ook veel momenten te bespeuren die minder origineel zijn, maar Reason To Kill krijgt het na twee EP’s wel voor elkaar om een langspeler op de wereld af te vuren die de volledige veertig minuten blijft boeien, inclusief passende productie. Na enkele luisterbeurten zitten nummers als The Pattern, Facing Forward en Lifelines (leuke ritmische wendingen) goed vastgenageld onder de hersenpan. Reason To Kill heeft genoeg bestaansrecht om nog voor veel leuke dingen in de toekomst te zorgen. Vet album en zeker meer dan simpelweg ‘metalcore’.

Tracklisting:
Reason To Kill - Facing Forward

  1. The Pattern
  2. Divided
  3. Deafening
  4. Isolation
  5. Facing Forward
  6. The Quiescent
  7. Living a Memory
  8. It Fades Away
  9. Operation Tolerate
  10. Circles
  11. Lifelines
  12. Puzzles

Line-up:

  • Maikel Pijpers – Vocals
  • Koen Bezemer – Drums
  • Geert Linders – Bass
  • Hans Wijnen – Guitars

Links: