Interview met Edguy

Interview met Edguy

Na het uitbrengen van hun nieuwste album Tinnitus Sanctus en de live dvd Fucking with Fire hebben de mannen van Duitslands beste exportproduct á la zware metalen een korte adempauze, voordat ze aan de zomertournee beginnen. Het ideale moment om bassist Tobias ‘Eggi’ Exxel te bevragen over de plannen van hun legendarische powermetal creatie Edguy. Nadat ik de beste man gewaarschuwd had dat mijn Duits nog slechter moest zijn dan mijn Engels, stemde hij gretig toe tot een Engelstalig interview. Hieronder bevindt zich de Nederlandse vertaling voor menig Edguyfan.

EgduyinterviewfuckingwithfireDVD

Beste Tobi, eind 2008 hebben jullie een nieuw album uitgebracht en een paar maanden in het nieuwe jaar van 2009 kwam er ook een live dvd uit. Deze live dvd was in 2006 in Sao Paolo Brazilië opgenomen. Waarom hebben jullie besloten deze na drie jaar alsnog uit te brengen?

Tweeënhalf jaar geleden waren wij op wereldtournee voor het Rocket Ride album en hebben besloten de dvd halverwege de tour op te nemen. Daarna zijn we er niet aan toegekomen om het uit te brengen, omdat we nog zo veel ideeën voor het nieuwe album hadden. De naam van Tinnitus Sanctus was trouwens het eerste wat we bedacht hadden (lacht).
Afgelopen oktober of november hadden we pas tijd om samen eens te gaan kijken voor een nieuwe dvd. We wilden eerst alles voor het nieuwe album gereed maken voordat we alle opnames van de tour zouden bekijken.

Dus jullie wilden bij het maken van een live dvd helemaal betrokken blijven?

Jazeker. Ook wilden we tijd hebben om ons te verdiepen wat we in het ‘Bonus’ en ‘Interview’ gedeelte konden plaatsen. Tweeënhalf jaar is niet zolang vinden we, omdat we nog steeds dezelfde band zijn met dezelfde muziek, leden en zelfde humor. Soms denken mensen dat er een probleem was waardoor het zo lang duurde, maar dat was bij ons echt niet het geval (lacht).

Is alles op de dvd helemaal live opgenomen? Of is er stiekem nog een beetje gesjoemeld?

Ja, wat is helemaal? Er zijn altijd wat ongelukjes, zoals een ontstemde gitaar. Er waren maar drie of vier gevallen waarbij men een paar seconden moest ‘overdubben’ (toevoegen van audio aan originele videobeelden – red.). Er zijn nog wel wat foutjes te ontdekken hoor.

Het lijkt me ook leuk om die dingen juist te kunnen zien. Daar zou ik immers ook een live dvd om kopen (lacht.)

Dat vinden wij ook. Stel je voor dat je over het podium rent en tot botsing komt met een ander bandlid; dan is het wel handig om wel de noten weer recht te trekken. Verder is er weinig (minder dan 1%) gecorrigeerd, want we wilden de originele sound behouden en vooral de originele ‘feeling’.

Wanneer zijn eigenlijk de interviews op de dvd Fucking with Fire opgenomen?

Oh ja, deze zijn opgenomen tijdens de laatste tour (Tinnitus Santus tour – red.) in Hamburg afgelopen januari. We vonden het interessant om die interviews toe te voegen, omdat het een langere tijd na de Rocket Ride is. Dan kijk je er anders tegen aan dan tijdens de tour zelf. De herinneringen die zijn gebleven zijn vaak de belangrijkste. Soms zijn er ook dingen die je na tweeënhalf jaar compleet vergeten bent. Het leuke was dat iedereen van Edguy dezelfde vragen kreeg, maar niemand van elkaar wist welke antwoorden ze hadden gegeven. Er werd één iemand voor de camera gehaald en de rest werd weggehaald (lacht). Sommige vragen werden exact hetzelfde beantwoord. Sommige vragen werden trouwens ook totaal verschillend beantwoord door de verschillende meningen of herinneringen van bandleden. Dit was zelfs voor ons interessant om te zien bij de ‘final cut’!(lacht hard)

Het is vast een unieke ervaring om dat te zien te krijgen.

Ja, we praten natuurlijk constant met elkaar in de bus, in het vliegtuig of tijdens repetities. We brengen samen zoveel tijd door dat we soms even genoeg van elkaars geklets hebben en de rust opzoeken met een goed boek of computerspelletje. Deze manier van interviewen was een compleet nieuwe ervaring voor ons. Het was alsof er een zesde bandlid aanwezig was, bij wijze van spreken, die ons vragen stelde.

Edguyinterviewlogo

Over Edguy gesproken. Iedere heavy metalfan heeft wel eens jullie muziek gehoord en jullie naam vast ook. De vraag van velen is, wat kun je ons over de betekenis ervan vertellen? Het is een redelijk aparte naam voor een power metalband; zit er ook een uniek verhaal achter?

Jazeker, er bestaan twee versies die we vertellen. De eerste versie luidt dat Edguy de bijnaam was van een wiskunde docent van Tobi, Dirk en Jens op de middelbare school en ze het een goede naam voor hun band vonden destijds. Daarna bedachten we ons dat dit eigenlijk geen interessante verklaring was, maar eerder een saaie. Daar besloten we met onze tweede versie wat aan te doen (lacht). We vertelden dat Edguy (Yugde – red.) achterstevoren volgens de indianen betekende dat een man seks bedreef met duizend vrouwen. We vonden dit een stuk interessanter klinken. Als we teveel bier gedronken hebben, proberen we onze versies te verbeteren en met nóg zottere verklaringen voor de dag te komen. Tot nu toe is dit de meeste belachelijke die we hebben kunnen bedenken (lacht).

Zeg grapjassen, de titel van jullie laatste studioalbum Tinnitus Sanctus, dat uitkwam aan het eind van 2008, is zeker geen parodie op Hells Bells? (lacht)

Het is inderdaad een parodie op onszelf en de ‘holy herrie’ die wij maken (lacht). Het is een grap met betrekking tot ‘Spiritus Sanctus’ (De Heilige Geest – red.) en de tinnitus die men ontwikkelt door naar te harde muziek te luisteren. De muziek waar wij van houden, moet luid beluisterd worden. Het is dus voor ons een heilige tinnitus die we later zullen ontwikkelen als we oud en grijs zijn (lacht). We hebben ons helaas al moeten verantwoorden in discussies met mensen die van mening waren dat wij met dit album de draak met religie probeerden te steken. Die mensen voelden zich beledigd, terwijl het juist als grap was bedoeld dat Jezus Christus met een bloedend oor op voorkant van de plaat staat. Hij heeft gewoon te veel naar Edguy geluisterd.

Ik denk niet dat het de bedoeling is om heavy/power metal al te serieus te nemen; het is immers een parodie op zichzelf. Een beetje Spinal Tap! Het is de intentie die over moet komen. De humor in dit geval. Of het gebrek aan humor bij mensen die alleen denken dat het over religie gaat.

EdguyinterviweTinnitusSanctusCD

Kun je me vertellen wie er verantwoordelijk zijn voor deze ‘unholy’ muziek en teksten binnen jullie band ?

De meeste verantwoordelijkheid ligt bij Tobi Sammet; hij heeft de muziek grotendeels geschreven. Hij bedenkt vaak ook de teksten en de bijbehorende melodielijnen. Daarna komen wij allen bij elkaar in de repetitieruimte om het samen verder uit te werken. We gaan vervolgens op zoek naar gitaarakkoorden die kunnen passen bij zijn zanglijnen. Het fijne is dat we allemaal een hoop instrumenten beheersen. Hierdoor is het gemakkelijker om ideeën aan elkaar over te brengen. We werken bijvoorbeeld niet met opnameapparatuur of zien elkaar pas in de studio, zoals vele bands doen, maar wij komen graag met zijn allen bij elkaar. We praten, ruziën en werken er samen verder tot het goed is (lacht).

Worden jullie, als band, geïnspireerd door andere soorten muziek dan bijvoorbeeld de powermetal?

Ja natuurlijk! We zijn wel opgegroeid met de muziek van bijvoorbeeld Iron Maiden, Helloween, Aerosmith, Scorpions en Deep Purple. Sommige mensen zijn nogal verrast als ze er achter komen dat er in mij een enorme Slayer fan schuilt. Ik ben echt gek op thrashmetal; wat natuurlijk totaal verschillend is van Edguy. We halen onze inspiratie er wel vandaan, maar proberen niet te kopiëren en we proberen met iets origineels te voorschijn te komen. Ons nummer Mysteria is bijvoorbeeld nogal aan de harde kant. Misschien heb ik de dag tevoren te veel Slayer geluisterd (lacht). Ook houd ik van bigband (jazz) en heb vroeger ook nog als gitarist in een bigband gespeeld. Dat was een mooie ervaring voor mij, omdat het de eerste keer was dat ik wat verdiende als muzikant zijnde. Daardoor besefte ik dat ik professioneel muzikant wilde worden. Vandaag de dag luister ik dus nog steeds graag naar Pat Metheny en ook naar Slayer, Morbid Angel en Testament. Sommigen luisteren alleen maar naar melodische powermetal, maar ik heb maar één voorwaarde. Zolang er maar veel luid gitaarwerk in voorkomt, ben ik verkocht.(lacht)

Ik herken dat gevoel wel! Als de muziek goed is en het me raakt, vind ik de moeite waard. Ongeacht de labels die anderen er soms aan geven.

Ja precies, het moet je ook echt raken. Soms is dat hoe de band samen bepaalde muziek maakt; een bepaald gevoel dat dan gecreëerd wordt. Er wordt ons ook bijvoorbeeld gevraagd hoe het komt dat wij na al die jaren samen nog steeds muziek maken en ook nog hele goede vrienden zijn. Dat is zo moeilijk om te benoemen, maar op een of andere manier werkt het goed tussen ons. Vraag me niet precies waarom, maar om één of andere reden voelen mensen in de muziek al dat iedereen bij ons in de band zich op zijn gemak voelt.

edguy2008

Hebben jullie nog andere inspiraties behalve metal en elkaar?

Onze zanger Tobi haalt zijn inspiraties voor teksten graag uit boeken. De Hellfire Club bijvoorbeeld was een Engelse aristocratische club die zich bezig hield met het opzoeken van seksuele grenzen in souterrains. De naam van die club vonden we zo goed klinken dat we een album naar vernoemd hebben.

Hoe gaat in verder in de praktijk? Jullie zijn volgens mij in 2003 van AFM Records overgestapt naar Nuclear Blast Records. Verloopt die samenwerking nog steeds zo goed?

Dat bevalt ons nog steeds uiterst goed. Hier en daar moet je wel eens schipperen, maar we hebben niets te klagen. Daar zijn we echt tevreden mee.

Dat is erg fijn om te horen. Dus jullie blijven de kar nog wel even trekken? (lacht) Wellicht vraag ik het nu aan de verkeerde Tobias, maar ik waag het er toch op. Kunnen we mogelijk een nieuw Avantasia album verwachten in 2009?

Dat is zeer zeker de verkeerde Tobi haha! Ik weet dat hij er nu mee bezig is, maar ik ben er niet zeker van of het eind dit jaar of anders begin volgend jaar klaar zal zijn.

Naast jouw band Edguy houdt je naam- en bandgenoot er een ander lief op na. Is Avantasia uitgegroeid tot meer dan een project?

Als hij op tour gaat moet hij er wel ook voor Edguy kunnen zijn. Gelukkig is hij dat ook wel. Wij hebben allemaal soms wat rust nodig van Edguy en dan is het leuk om een ander muzikaal project te beginnen. Een paar jaar terug had ik zelf een project; dit was meer progressieve rock. Bij Taraxacum speelde ik gitaar en basgitaar. De intentie was om een tweede band te creëren, maar de andere muzikanten hielden er zelf ook te veel andere bands op na. Onze zanger uit L.A. zat ook o.a. bij Steel Prophet. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan, maar het was o.k. na twee albums. Daar ben ik nog steeds trots op. Het is vreemde, progressieve muziek en niet erg toegankelijk, maar het is echt iets wat ik uit wilde proberen voor mezelf. Ook ben ik trots dat ik even bij Blind Guardian als bassist mocht spelen. Het was wel een karwei om alle Blind Guardian nummers te leren spelen, maar erg leuk.

EdguyinterviewBandPhotosmall

Ik kan me goed voorstellen dat je trots bent als je naast Edguy ook succesvol bent. Kun je je nog een periode herinneren dat je andere dingen deed?

Jazeker, ik hield me bezig met technische dingen; elektrische engineering. Ik studeerde namelijk medische systemen aan de universiteit. Dat was rond dat tijd dat ik nog in de jazz zat. Daarna ging alles zo snel en bevond ik me als plots in Edguy. Toen ik net bij Edguy kwam, hadden we de eerste tour in 1998. Daarom moest ik ook met mijn studie stoppen en beslissen of ik me bezig wilde gaan houden met medische systemen of dat ik een deel van Edguy uit wilde gaan maken. Het was echt een hectische periode, waarin ook veel mensen zeiden dat ik niet zomaar met mijn studie kon stoppen. ‘Het was maar muziek en je weet niet of je er later geld mee kan verdienen.’ Maar natuurlijk luisterde ik niet naar hen haha. Nu na twaalf jaar heb ik er nog steeds geen spijt van, dus een echt slechte zet is het niet geweest. (lacht)

Toen was muziek maken van hobby naar beroep verheven. Was zijn nu de hobby’s?

Als ik tijd heb, maak ik graag model vliegtuigjes. Ook radiogestuurde! In Edguy moet ik altijd 110% van mezelf geven en dan is het fijn als ik soms helemaal kan ontspannen. Lekker buiten in het gras naar lucht staren en je vliegtuigje gekke ‘loopings’ laten maken.

Dat jij anders dan anderen bent, is me wel duidelijk (lacht). Maar wat maakt Edguy nou anders dan andere bands?

Haha, WIJ zijn geweldig! We kunnen echt moeilijk inschatten wat ons meer bijzonder maakt dan bijvoorbeeld andere melodische powermetal bands.

Ehm, zeg ik bedoelde niet jullie maar jullie muziek. (lacht)

Haha, ik weet het echt niet. We proberen echt te genieten van het maken van muziek en zo natuurlijk mogelijk te zijn in dit proces. Ook genieten we er van om met mensen over muziek te praten en ook het geven van interviews. Verder proberen we vooral niemand anders te zijn dan onszelf.

Dat is het enige juiste antwoord! Tien punten voor jou haha. Nog een belangrijke vraag voor onze lezers in Nederland. Wanneer komen jullie een clubshow spelen in Nederland? Ik zag dat Edguy deze zomer alleen festivals aandoet en dat geen daarvan in Nederland zijn.

We hebben net de Tinnitus Sanctus tour er op zitten en creëren wat rust door in de zomer alleen op festivals te spelen. Helaas hebben we nergens in Nederland gespeeld en staan we ook op geen Nederlands festival. Wij zijn wel blij dat we op Wacken mogen spelen.
Vanuit ons management is er geen idee of aanbod geweest om naar Nederland te komen. Vaak beginnen we inderdaad in Biebob met een tour; het is ook de kleinste club van de tour en fijn om mee te beginnen.

Ik zal dat management van jullie wel eens een mailtje sturen dat Biebob best een keer op mag warmen, zolang jullie maar een keertje de andere kant van de grens komen bekijken.

tobiasexxeledguy

Ik ben aan het eind van mijn heavy metal kruisverhoor aanbeland. Er rest mij aan jou het laatste woord te geven met betrekking tot alle muzikanten in Nederland die ooit geïnspireerd zijn geraakt door jullie Tinnitus Sanctus.

We zijn zo gelukkig dat we überhaupt mensen kunnen inspireren met onze muziek. Dat is geweldig! Oh ja, kom je buren eens bezoeken bij een Edguy show, haha.

Eggi, bedankt voor vlotte (Engelse) babbel. Altijd leuk!

Ik vond het erg gezellig. Het was echt cool! Ik zal je snel Duits leren haha.

Links: