Seventh Wonder – Mercy Falls

Seventh Wonder – Mercy Falls
Lion Music, 2008

Krijg nou wat! Ik dacht echt dat ik met Mercy Falls de nieuwe Mind’s Eye had binnengekregen. Niet normaal, hoe Seventh Wonder qua opzet (conceptalbum), stemgeluid, speelstijl, genre, én te lange speelduur op bovengenoemde lijkt.

Nuja, het concept is te verwaarlozen, want het leidende verhaal stijgt niet boven goede tijden slechte tijden-niveau uit, maar qua spel en zang kunnen fans van (dus) Mind’s Eye, Dream Theater, Symphony X, Royal Hunt, en niet te vergeten Circus Maximus gewoon blind naar de winkel lopen, rennen, rijden, huppelen, kruipen of tijgeren om dit plaatwerk aan te schaffen en met een goed gevoel huiswaarts te keren. 73 Minuten aan power-klinkende progressieve metal zoals we die van al die bovengenoemde bands al honderdduizend keer hebben gehoord. Wel weer kwaliteit natuurlijk, hoewel er minder herkenning in schuilt dan in de muziek van de voorbeelden. Meest representatief voor de songs die dat wel hebben, en tegelijk een van de hoogtepunten van het album, is het sterke Hide and Seek. Een goed voorbeeld van de kwaliteit van de mooiere momenten van dit album. De lange speelduur maakt het echter minder boeiend dan het kon zijn geweest. De 73 minuten zitten dan wel vol afwisseling, maar de ballades weten me werkelijk voor geen meter te boeien. Door het gebrek aan voelbare emotie misschien?

Mercy Falls is in ieder geval een mooi geheel, van een band die weet hoe ze vijf kwartier moeten invullen. Toch blijft het gevoel dat het meer geweest had kunnen zijn, had de band het wat korter gehouden. Ook de ballads zijn wat minder geslaagd. Kwaliteit blijft het, maar zo memorabel als Queensrÿche of Dream Theater word het op deze manier niet.

Tracklist:
Seventh Wonder - Mercy Falls

  1. A New Beginning
  2. There and Back
  3. Welcome to Mercy Falls
  4. Unbreakable
  5. Tears for a Father
  6. A Day Away
  7. Tears for a Son
  8. Paradise
  9. Fall in Line
  10. Break the Silence
  11. Hide and Seek
  12. Destiny Calls
  13. One Last Goodbye
  14. Back in Time
  15. The Black Parade

Line-up:

  • Tommy Karevik – Vocals
  • Johan Liefvendahl – Guitars
  • Andreas Blomqvist – Bass
  • Andreas Söderin – Keyboards
  • Johnny Sandin – Drums

Links: