Interview met Burning Hatred

Interview met Burning Hatred

De festivalzomer is niet ver meer en ook de concertzalen lopen weer goed vol, dus is het altijd uitkijken naar wat de pot schaft aan nieuwe gerechten. Eén van de lokale gerechten die dit jaar zeker te smaken zal zijn is het Nederlandse Burning Hatred. Drummer Gerben kent u misschien van het brute death metal-verschijnsel Iniuria, hij vervult hier de rol als praatgrage gesprekspartner.

Burning Hatred

Hallo Gerben, alles in orde?

Hey Bart, hier is alles dik in orde. Bedankt voor jullie interesse in Burning Hatred. Het gaat als een tierelier; de opnames voor de Burning Hatred Unleashed mini cd zijn net afgerond, de fotoshoot is ook al achter de rug. Het artwork is bijna klaar en de afspraken met HRI Records zijn gemaakt. Er worden steeds meer gigs bevestigd; Burning Hatred is back!!! Met Iniuria zijn we ook druk in de weer met nieuwe tracks en die worden BRUUT! We hopen met Iniuria eind van dit jaar een studioalbum op te nemen bij Fredde’s Dirty Bird Recordings!

Ik hoor duidelijk dat je weer stevig in de weer bent. Dit keer met Burning Hatred. Stilzitten zit er niet in?

Yeah! Gaat mooi, death metal zit in je bloed weet je. Ik kan me niet voorstellen dat ik nooit meer muziek zou maken of luisteren.

De line-up ziet er tegenwoordig weer iets anders uit. Wie mag zich nu Burning Hatred-lid noemen?

Burning Hatred bestaat tegenwoordig uit Martin en Steve op gitaar, Tone aan de micro, Bas op de bas en ikzelf op de drums.

Bas op de bas, klinkt voor de hand liggend. Hoe loopt het met jullie broodheren? Kunnen ze de productie volgen?

Inmiddels hebben we met bovenstaande leden een viertal oude Burning Hatred-nummers aangepast en opnieuw opgenomen zodat ze volgens mij nog vetter zijn geworden. Verder zijn we op die manier verder gegaan en hebben we ook vier compleet nieuwe tracks gebouwd. Deze “8-tracks” hebben we onlangs bij Fredde’s Dirty Bird Recordings opgenomen. In eerste instantie was het de bedoeling om de nummers op een 12” vinyl te splitten met het Nederlandse Funeral Whore, doe ook old school death metal spelen. Een van de labels heeft afgezegd, waardoor de split op de lange baan is komen te staan. Wij hebben daarom besloten om zes van de acht nummers op een mini-album te zetten die we de naam Unleashed meegeven.

En die komt dan uit via HRI Records?

/thumbnails/B/Burning_Hatred_-_Unleashed_MCD.jpg

Klopt ja, de overige twee nummers komen op twee compilatiealbums te staan. Get ’em all!

Jullie spelen old school death metal, met een grote O. Het lijkt wel alsof veel mensen het tegenwoordig over die boeg willen gooien. Wat is bij jou de drijfveer om old school spul te spelen?

(Lacht) Ja, dat is eigenlijk wel toevallig! Zelf had ik het nog niet eens zo in de gaten, dat die scene best groot is. Ik stam uit de brutal death- en grindcore-wereld, dus had me eigenlijk nooit zo heel veel bezig gehouden met huidige old school death metal-bands. Wel luister ik nog steeds veel naar death metal-platen uit eind jaren ’80, begin jaren ’90, dat heb ik altijd gaaf gevonden. Het is bij mij eigenlijk begonnen toen een aantal leden van Iniuria wat minder wilden repeteren, in verband met werk, kinderen en zo meer. Ik wou eigenlijk juist liever meer gaan spelen, dus heb ik wat mensen gezocht om muziek mee te maken. Gewoon mensen die ik kende van vroeger om lekker een potje death metal mee te maken. Ik had toen een aantal mensen weten te strikken, leden van Intumescence, Carnal Leftovers, van Iniuria zelf ook, en Martin van Burning Hatred. De bedoeling was om gewoon tracks te coveren die we allemaal gaaf vonden om zo eens wat te spelen en misschien wat te giggen. Lachen, pilsje erbij en gaan!

Maar het draaide anders uit.

Wel, op het moment dat we net één of twee keer hadden gespeeld, kreeg Rogier van Intumescence een zwaar ongeluk. Roy van Iniuria was naast Iniuria dan ook nog eens druk bezig met zijn studies en Jeroen van Carnal Leftovers gaf aan niet zo vaak te willen komen als dat Martin en ik voor ogen hadden. Toeval trof dat net toen de overige leden uit Burning Hatred
stapten. Martin was nog niet klaar met Burning Hatred en wilde er mee verder. Ik heb mij er toen bijgevoegd en samen zijn we op zoek gegaan naar nieuwe leden en dat loopt goed!

/thumbnails/D/2011-03_02.jpg

Je bent best wel lang bezig in de metalscène als ik je zo hoor. Hoe lang ben je al bezig met metal an sich? Ben je als kleine jongen in de metalen toverketel gevallen?

Ja, ik was er eigenlijk al vanaf het begin bij. Ik zat nog op de basisschool toen ik in aanraking kwam met metal, eerst thrash, dat boeide me niet zo. Daarna bands als Terrorizer, Sepultura, Repulsion, Napalm Death… noem ze maar op.
Dat vond ik gaaf. Toen in 1989 Slowly We Rot van Obituary uitkwam was ik verkocht. Wat een plaat! Dat was de eerste plaat die ik zelf kocht, ik was toen elf. Verder enorm veel aan tapetrading gedaan en bakken met demo’s en 7”’s geruild over de hele wereld, super mooie tijd was dat!

Viel er toen ook live al iets te beleven?

In het dorp waar ik woon viel er destijds inderdaad live wel eens metal te bezichtigen, ook daar was ik op relatief jonge leeftijd al van de partij. Bij gigs van Gorefest, Dead Head, Morgoth, Sinister, Incubator… (lacht nostalgisch) Ik herinner me zelfs de cd-release van Been Caught Buttering van Pungent Stench.

Je bent niet alleen bekend van Burning Hatred, maar je draait ook al langer mee in het brute Iniuria. Hoe staat het daar, kun je iets kwijt over de stand van zaken bij Iniuria?

Zeker, met Iniuria hebben we even een dipje gehad doordat er een bandlid vertrok en een van de leden een zoon heeft gekregen. Inmiddels zijn we weer hard aan het werk. We hebben nu een aantal nieuwe tracks klaar, nog niet genoeg, maar het is de bedoeling eind dit jaar een volledig album op te nemen. We hebben weer een aantal optredens op de agenda staan, waaronder het Stonehenge Festival in Steenwijk. Verder zijn we bezig met het organiseren van een minitour in Finland. Meestal spelen we trouwens met Iniuria en Burning Hatred samen, twee vliegen in één klap! Hou de concertagenda’s in de gaten zou ik zeggen! Twee april spelen we met Putrified trouwens, dat is ook erg cool!

Naast Iniuria, zijn er nog bands of projecten waar jullie of jij in betrokken bent of waar er een soort van hechte band mee bestaat?

Jazeker, toevallig afgelopen weekend hebben we nog overlegd om toch weer wat oude kneuters van LD’50 uit het vet te halen, opnieuw op te nemen en uit te brengen! Grind!
Verder zijn een aantal leden ook te vinden bij andere bands. Bas bijvoorbeeld is druk met zijn eigen animatieserie die hij wil gaan maken en verspreiden via het internet. Hierbij heeft hij hulp van een jongen uit Engeland waarmee Bas dan muziek maakt en ook de tekeningen verzorgt. Erg grappig om te zien en een leuk initiatief. Martin heeft nog een old school death metal-band sinds een paar maanden en is daar ook druk voor aan het schrijven. Mark die bij Iniuria gitaar speelt en backing vocals doet, doet het zelfde bij The Scarlet Claw. Roy, de bassist van Iniuria, was tevens bassist bij LD’50 dus die zal daar ook weer bij betrokken worden. Ja, ach, verder klooit iedereen zo nu en dan wel eens wat aan met andere mensen om maar wat muziek te maken. Erg inspirerend allemaal.

Als ik het zo hoor zijn jullie bandsletten eerste klas. Zal iedereen de kans wel krijgen om Burning Hatred live te zien?

Zeker! Ik zal een paar data opnoemen. Iniuria en Burning Hatred spelen samen op twee april spelen dus met het machtige Putrified in Vriezenveen, op 22 april zonder Iniuria maar met Funeral Whore en Hymir in Beverwijk. Op 21 mei dan weer op Waldrock in Heerenveen en op 29 juli met Sotajumala in the Little Devil in Tilburg. Er komt nog wel meer aan, maar deze zijn in elk geval 100% bevestigd.

Burning Hatr

Heb jij eigenlijk nog wel vrije tijd over? Ben je zelf ook een festivalganger of concertbezoeker, of ben je eerder iemand die naast zijn eigen muziekmakerij weinig of geen tijd heeft voor die dingen en die nu en dan eens een nieuwtje opzoekt op het net?

Zelf ga ik veel naar festivals en concerten. Neurotic en Stonehenge vind ik altijd te gek. Maar ook kleinere gigs bezoek ik wel. Een van de gaafste gigs die ik de laatste paar jaar heb meegemaakt was het reünie optreden van Acrostichon op 4 oktober 2009 in 013. Helemaal te gek was dat! Verder toch veel bruut spul zoals Vader, Nile, Rotten Sound, Aborted, Origin. Ik zoek niet zo vaak wat nieuws op op het net, meestal koop ik platen en cd’s op concerten. Verder schreef ik reviews voor een website en kreeg zo nu en dan wat doorgestuurd, bij deze betreffende site ben ik gestopt met schrijven en ga het nu voor een andere site doen (staat nog in de kinderschoenen). Zo kom ik dus ook in aanraking met veel nieuwe releases.

Ben je nog op de hoogte van nieuwe bands dan? Of ben je grotendeels blijven steken in je jeugdjaren?

Echt op zoek gaan naar nieuw materiaal doe ik niet zo veel, de nieuwe Rotten Sound, daar ben ik wel benieuwd naar. Ik ben een groot liefhebber van deze band.
Wel zoek ik veel vinyl uit de beginjaren van de death metal, door de jaren heen heb ik natuurlijk al wel het een en ander verzameld en de laatste paar jaar ben ik echt op zoek naar bepaalde items, erg leuk werk. Ik ga wanneer het kan naar platenbeurzen. Ook Ebay is een veelbezochte site de laatste jaren…

Wat koop je dan bijvoorbeeld?

Eén van de laatste dingen die ik gekocht heb op vinyl is Dawn of Dreams van Pan.Thy.Monium.

En welke band steelt je hart op dit moment?

Een van mijn favoriete huidige bands is momenteel Sotajumala uit Finland, beetje een mix tussen Gorerotted en Morbid Angel. Erg vet dat ik hen heb weten te strikken voor het Stonehenge Festival en de avond ervoor in The Little Devil in Tilburg. Ik heb erg veel zin om een weekend met hen podia te delen. Ik ben heel erg benieuwd naar hun live performance, maar als ik dat zo bekijk op YouTube dan komt dat helemaal goed.

Wat doe je eigenlijk in het dagelijks leven, of is dat niet “brutal” genoeg om te delen met de rest van de mensheid?

Burning Hatred

(lacht) Ja hoor. In het dagelijks leven werk ik als service technicus voor het A-koffiemerk van Nederland en rij ik van bedrijf naar bedrijf om te zorgen dat de koffieautomaten naar behoren werken. Vooral ’s maandagsochtends word ik van harte verwelkomd (lacht).

Ik weet wat je bedoelt, de man van het bruine goud! Zo, bedankt voor deze antwoorden. Heb je nog wat wijsheid voor ons of iets zinnigs wat je wilt delen met onze lezers?

Hou de concertagenda’s in de gaten voor Burning Hatred
en Iniuria uiteraard. Mocht je een liefhebber van Grave of Vomitory zijn, dan kun je de Burning Hatred mcd als hij uit is eigenlijk niet laten liggen!
We zijn nog te boeken voor grote en kleine zalen, ook in een package met Funeral Whore en/of Grindbashers.

Bedankt voor dit interview!

Jullie zijn bedankt voor de interesse! DEATH METAL NEVER DIES!

Links: