Interview met Overtorture

Interview met Overtorture

In eerste instantie zou ik een interview afnemen met de gitarist Magnus Martinsson van
Overtorture maar vanwege ziekte van zijn vrouw staat hij ineens alleen voor de verzorging van hun zoontje en wordt het interview gedaan door zanger Joel Fornbrant.

Overtorture band

Hallo Joel, kun je iets vertellen over de historie van Overtorture? Hoe, waar en wanneer is de band opgericht?


Overtorture is in 2011 opgericht, door mijzelf, Magnus Martinsson (guitar), Fredrik Widigs (drums) and Jonas Torndal (bass) met als doel om heavy en catchy death metal te maken. We zijn direct begonnen met het schrijven van een aantal songs die we aan het eind van het jaar opnamen. Begin 2012 kwam Andreas Hemmander ons als tweede gitarist versterken en tekenden we een deal met Apostasy Records. In het najaar van 2012 namen we ons debuut op waarna Jonas ons verliet omdat hij te weinig tijd had. Joakim Antman die ook als samen met  Fredrik in The Ugly speelt, verving hem. In januari 2013 kwam ons debuut uit.

Op 24 januari kwam At The End The Dead Await inderdaad uit. Wat is er sindsdien gebeurd met Overtorture?

Eigenlijk is er niet veel gebeurd, we oefenen nog wel op regelmatige basis. We zijn ons nu aan het voorbereiden op onze eerste show. Deze zal op 22 maart in Stockholm zijn als support van
Hypocrisy. Uiteraard hebben we daar veel zin in.

Hoe wordt jullie debuut ontvangen?

Tot nu toe erg goed! Zowel in de pers als onze fans vinden ons debuut erg goed. Ik heb nog geen enkele negatieve recensie gezien en dat is uiteraard erg bemoedigend. De meeste mensen lijkt onze mix van heavy muziek met melodie goed te bevallen en ik hoop dat Overtorture zich daarmee weet te onderscheiden in de death metal-wereld.

Wie is er verantwoordelijk voor jullie teksten en wat kun je zeggen over de gebruikte thematiek?

Ik schrijf al onze teksten. De meeste daarvan gaan over typische death metal-dingen. Moord, chaos, gekte en dat soort dingen. Ik houd ervan om er mijn eigen draai aan te geven. Murder For the Masses gaat bijvoorbeeld over geweld in de media en onze obsessie voor dood als entertainment. The Coming Doom en Towards The Within zijn geschreven in een soort sci-fi stijl omdat ik me daarvoor interesseer. Alle teksten staan los van elkaar maar hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat er een soort horror-achtig verhaal in zit.

Waaruit put je inspiratie als het op schrijven aankomt?

Ik word vooral geïnspireerd door boeken, films en videogames. Toen ik begon bij
Overtorture moest ik gelijk veel teksten schrijven en ik begon vaak met het eerste idee wat in me opkwam. Toen ik The Outer Limits schreef, had ik net de film “Insidious” gezien en de thematiek daarvan past perfect bij death metal. Het titelnummer is geïnspireerd op het werk van Edgar Allan Poe en dan met name die waarin hij beschrijft dat mensen levend worden begraven. The Strain gaat over een uitbraak van de griep. Soms ook kijk ik naar wat er in mijn persoonlijke leven gebeurt. Vervolgens geef ik daar een death metal-twist aan. Black Shrouds Of Dementia is daar een voorbeeld van. Het gaat over iemand die langzaam gek wordt maar de inspiratie kwam toen ik een gigantische kater had!

Als ik naar jullie muziek luister, hoor ik invloeden van Grave en Six Feet Under. Mee eens?

Zeker, de invloeden van Grave zijn overduidelijk in onze muziek aanwezig. Maar dat is ook vrij logisch gezien Magnus’, die verantwoordelijk is voor de muziek, en zijn achtergrond. Wat Six Feet Under betreft, ik heb nooit zoveel naar hen geluisterd en kan dat dan ook niet echt zeggen. Maar zij hebben net als Overtorture een groove in hun muziek en zijn ook erg heavy dus waarschijnlijk is er wel enige gelijkenis.

Het album is door jullie zelf geproduceerd, hoe beviel dat?

Ik kan hierover alleen iets zeggen met betrekking tot het vocale gedeelte. Het is allemaal vrij relaxed opgenomen zonder invloed van buitenaf. We hebben ons album zelf opgenomen en geproduceerd op verschillende locaties. Het is allemaal vrij basis opgenomen met weinig
studio-trucjes achteraf.

Jullie album is gemasterd door Ola Englund. Wat was zijn invloed op het geluid?

Ola heeft ons gemixt en gemasterd. Hij heeft al zijn vaardigheden gebruikt om ons de sound te geven die we zochten. Hij heeft een organisch en natuurlijk geluid neergezet en het toch heavy gehouden. We zijn er erg blij mee.

Overtorture cover

Wie is er verantwoordelijk voor het artwork?

De cover is gemaakt door Gustav Germann, hij heeft ook ons logo ontworpen. Hij is erg getalenteerd en heeft precies gemaakt wat wij voor ogen hadden. Toen we als band besloten hadden dat At The End The Dead Await de titel zou worden van ons album, zijn we ons een visuele voorstelling gaan maken van dit nummer. Langzamerhand ontstond het idee van iemand die op zijn eigen begrafenis is waarbij de aanwezigen de echte doden zijn.

Is er een kans dat we jullie live aan het werk zien, heeft jullie label bijvoorbeeld plannen om jullie op toer te sturen?

Zoals gezegd spelen we op 22 maart als support van Hypocricy. We richten ons in eerste instantie op losse optredens en festivals. Apostacy heeft nog geen plannen om ons op toer te sturen hoewel ik elke kans daarop met beide handen zou aangrijpen. We zullen zien wat de toekomst ons brengt.

Wat wil je nog bereiken met Overtorture?

Ik kijk niet teveel vooruit maar ik zou graag zien dat we met enige regelmaat een kwalitatief goed album uit kunnen brengen en veel brute shows kunnen doen. Als iemand over tien jaar zegt dat Overtorture een stabiele en betrouwbare death metal-band is, ben ik tevreden.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We kijken nu vooral uit naar eventuele optredens want ik kan niet wachten om onze songs voor een live publiek te spelen. Daarna zullen we ongetwijfeld werken aan nieuwe nummers, maar voorlopig ligt de focus op dit album.

Wat vind je van sociale media als Facebook? Denk je dat ze nuttig zijn en wat is je mening ten opzichte van het downloaden van muziek?

Facebook en zo is natuurlijk een prachtig medium om contact te krijgen en te te communiceren met je publiek. Net als met alle andere vormen van technologie gaat het erom hoe je ermee omgaat. Met downloaden is het ook maar net hoe je ermee omgaat. Veel mensen kopen sowieso geen albums en die kunnen we op deze manier toch bereiken. Het is dus makkelijker om met hen in contact te komen en kennis te laten maken met onze muziek. Als ik voor mezelf mag spreken, ik heb veel bands via internet ontdekt van wie ik anders nooit gehoord zou hebben. Maar ik koop wel altijd een album als ik het goed vind. Het supporten van bands is erg belangrijk. Ik heb er een hekel aan als mensen denken door de komst van internet recht te hebben op gratis muziek.

Bedankt voor je tijd! Laatste woorden?

Bedankt voor het interview. Ons debuut At the End the Dead Await is uit via Apostasy Records. Hopelijk gaat iedereen het beluisteren. Neem ook eens een kijkje op onze Facebook en onze site voor het laatste nieuws en verdere info over onze band. Ik hoop jullie snel live te zien. Cheers!

Links: