MaYaN, 30 januari 2014

MaYaN, 30 januari 2014
Mezz, Breda

Je hebt van die concerten die je verrassen, bijblijven als je na afloop in bed ligt en waarvan je de volgende ochtend bij het eerste teken van daglicht nog steeds de beelden voor je ziet. Zo’n concert woonde Zware Metalen bij in Breda; de cd-presentatie van MaYaN en haar nieuwste feit Antagonise.

MaYaN, 30 januari 2014

Spijtig voor het voorprogramma, maar uw redacteur en de Zware Metalen-fotograaf waren (bewust en door omstandigheden) alleen getuige van de ruim anderhalf uur durende show van MaYaN. Integraal speelden zij in een intieme setting (grote zaal van de Mezz was niet vol maar de sfeer was uitstekend) de tracklist van Antagonise en als toegift een aantal nummers van Quarterpast. En hoe!

Mede door de setting (relatief klein podium maar zonder begrenzing tegen de zaalvloer aan) en het dynamische schouwspel van de uiteindelijk tien muzikanten on stage was het een feest om naar te kijken. Basse zingt live net zo zuiver als te horen valt op het album, man wat een stem. De zaal moest wel even op gang komen, de vele shirtjes met Quarterpast-opdruk duiden op de aanwezigheid van vele fans, echter sloeg de tracklist van Antagonise pas echt aan vanaf het nummer Lone Wolf.

MaYaN, 30 januari 2014

Speciaal voor de cd-presentatie waren Marcela Bovio en vioolvirtuoos Dimitris Katsoulis aanwezig in de Mezz (en de dag erna in Utrecht) waardoor er onder andere een mooi rouleersysteem ontstond tussen de vocalisten. Om beurten in de spotlights, of samen, zowel Mark, Marcela, Henning Basse en soprane Laura. Niet te vergeten; het geluid was (op een enkele kleine storingen na waardoor we langdurig zicht kregen op de bilspleet van de geluidsman) perfect. De strakke drums van Ariën van Weesenbeek hakten van achter op het podium hun weg de zaal in, gitarist Schiphorst kreeg zijn solo’s solide uit de snaren en al met al kon het geen betere kennismaking zijn met het nieuwe album. Uiteraard ook thumbs up voor Jack Driessen op toetsen en vervangend bassist Robin Zielhorst.

MaYaN, 30 januari 2014

Sinds het vertrek van Delahaye is er nog geen “vaste” vervangend gitarist maar voor de beide presentaties mocht gitariste Merel Bechtold (Purest Of Pain) de honeurs waar nemen. Ik denk wat twijfelmomenten en vergissinkjes te hebben waargenomen, maar ook dat deed niet af aan haar prestatie en samenspel cq. interactie met de andere bandleden. Mogelijk zal zij als officieel bandlid bij MaYaN blijven. Fans van het eerste uur gingen pas echt los bij de tracks van Quarterpast die tijdens de toegift werden gespeeld; al zal het niet lang duren voor Antagonise even zo of zelfs populairder zal zijn dan de voorganger. Mocht ik MaYaN aankomend festivalseizoen nog vaker zien spelen laat ik ze dan meegegeven: de lat ligt nu hoog!

MaYaN, 30 januari 2014

Setlist MaYaN

  1. Descry (Intro)
  2. Bloodline Forfeit
  3. Burn Your Witches
  4. Redemption
  5. Paladins Of Deceit
  6. Lone Wolf
  7. Devil In Disguise
  8. Insano
  9. Human Sacrifice
  10. Enemies Of Freedom
  11. Capital Punishment
  12. Faceless Spies
  13. War On Terror
  14. Celibate Aphrodite
  15. The Savage Massacre
  16. Bite The Bullit
  17. Outro

Fotografie: Gerard Visions, Zware Metalen-huisfotograaf

Links