Interview met Edgedown

Interview met Edgedown

Het Duitse Edgedown is de nieuwste telg van Massacre Records. Melodische heavy/powermetal met behoorlijk wat kenmerken van de grote klassiekers. Het lijkt me vaak dat die scene lichtjes verdwijnt, maar dan duikt er een groep als deze op die bewijst dat ze nog volop in leven is. De band is in Duitsland duidelijk reeds gekend, wat me ertoe bracht hen ook even wat vragen te stellen rond dit succes en de toekomst van de band.

log

Gegroet heren. Gefeliciteerd met jullie debuutalbum Statues Fall. Wat waren de reacties tot dusver? Valt het wat in goede aarde? Uiteraard pols ik even naar de metalheads die jullie kennen en andere naasten, maar ook naar de reacties binnen Duitsland en daarbuiten. Hoe ver reikt jullie naam nu al?

Dag Yves, bedankt! De reacties op ons debuut waren tot nu toe erg goed. We hebben nu reviews binnen van overal ter wereld, zelfs van Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en vele landen waar we eigenlijk niet eens bij stilgestaan hadden.

Jullie zijn uiteraard nog een erg jonge band. Is dit de eerste band waarin jullie actief zijn? Heeft heavy metal altijd een plek in jullie hart gehad?

Peter en Andres waren reeds bezig met wat andere projecten alvorens ze actief waren in Edgedown, maar voor de rest van ons is het inderdaad onze eerste band. Heavy metal is absoluut een passie voor ons, maar we luisteren ook wel naar andere genres. Dat helpt ons een pak om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

log

Ik hoor ook wel dat heavy metal echt leeft bij jullie. Ik haalde zelf Dio en Iron Maiden uit jullie muziek. Welke invloeden zouden jullie er zelf nog aan toevoegen?

Dat is zeer juist. Dio en Iron Maiden zijn zeker hoorbaar in onze muziek. Het is moeilijk om er zo even een andere referentie op te plakken, maar ik zou zeker Iced Earth en Savatage vermelden. Niet dat we daarom klinken als hen, maar het waren wel belangrijke invloeden voor de muziek die we nu brengen.

Klopt. Ik vermeldde inderdaad ook dat ik wat van Zak Stevens hoorde in de zangstijl. Wat is dan, naar jullie mening, het sterkste element in jullie muziek? Wat is hetgeen waarmee jullie scoren?


Een sterk element is volgens mij dat we traditionele heavy metal maken zonder al te ouderwets te klinken. De meeste jonge bands leggen zich meestal toe op metalcore, hardcore en zo van die dingen. Er zullen echter ook altijd fans blijven bestaan van heavy metal.

log

Is Statues Fall eigenlijk een album dat gekoppeld is aan een bepaald thema, of is het meer een compositie van verschillende songs met telkens een andere betekenis? Waar schrijven jullie zoal over?

Het is geen conceptalbum. We hebben die titel gekozen omdat het nummer Statues Fall het meest vertelt over ons. De kernboodschap in de meeste nummers is dat we moeten vechten voor onze dromen, maakt niet uit hoe moeilijk het wordt. Het gaat niet om hoe vaak je neervalt, het gaat erom hoe vaak je weer opstaat.

Mooie boodschap. Ik zie dat er reeds een optreden gepland staat met bands als Arkona en Eluveitie aan het eind van het jaar. Betekent dit dat de optredens er stilletjes aan beginnen binnen te komen? Hebben jullie al veel opgetreden in het verleden?

We hopen dat we wat nieuwe gigs binnen krijgen, nog een kleine tour kunnen doen binnen enkele maanden, dat de festivals komen aankloppen voor 2015, enzovoorts. We speelden nu ongeveer een zestigtal keren live geloof ik, maar we kunnen niet wachten tot dat aantal omhoog gaat.

log

Hebben jullie het gevoel, bij zulke gemengde optredens, dat er nog steeds een groot publiek is voor jullie genre? Ik heb dit typische beeld van heavy metal en bikers, of komt de jongere generatie of de folkmetalliefhebber ook kijken naar jullie show?

Er bestaat absoluut een groot publiek voor heavy metal, zoveel staat vast, en er zijn ook een pak jonge mensen die luisteren naar metal en onze muziek. Wanneer we in onze eigen stad spelen staan we telkens versteld van de diversiteit van het publiek. Het is onvoorstelbaar.

Nog één vraag dan, om af te sluiten. Wat zijn de volgende dingen die Edgedown zal doen om de band onder de aandacht te brengen? Wat kunnen Nederland en België nog verwachten van jullie?

We zijn reeds bezig met enkele nieuwe nummers op dit moment, maar we hopen dat we zoveel mogelijk shows kunnen doen in 2014 en 2015. Dat is ons hoofddoel nu en uiteraard hopen we dat we een bezoekje kunnen brengen aan België en Nederland in die periode. Bedankt!

Links: