Veni Domine – Light

Veni Domine – Light
Massacre Records, 2014

Christelijke doombands, die moeten er ook zijn. Opmerkelijk is dat Veni Domine reeds aan een zevende album toe is en onder de naam van Glorify al begon in ’87. Een vaag vermoeden van me gaat uit dat onze contreien deze band omwille van ideologische redenen wat gemeden hebben, ook bij Zware Metalen is nooit een plaat toegekomen. Nu de band bij Massacre getekend heeft, komt daar verandering in.

We kunnen de Jezus-teksten van Savatage verdragen, dan moet dit ook maar kunnen. Op power metal events wordt de band als doom geklasseerd, op doom metal festivals als power metal. Die laatste categorie hoor ik eigenlijk niet uitdrukkelijk, tenzij het om een melodische variant in de stijl van bands als Queensrÿche gaat. Traag uitgesponnen, mooi verzorgd en met een prima geluidsbasis. Deze band is eigenlijk de perfecte uitstraling van de ideologie die ermee gepaard gaat: rustgevend, vredelievend en harmonisch. Op een track als Hope duikt wat akoestiek op die gepaard met de gevoelige zang van Fredrik een mooi resultaat neertovert. Wat melig en zachtaardig, maar zeker instrumentaal van een prima niveau. Fredrik zingt op zijn dooms, met op heel wat momenten een behoorlijk Candlemass-aura.

Instrumentaal een erg verfijnde luisterplaat die een knappe mix brengt tussen afgeborstelde doom en rustgevende melodische heavy/power metal. Een aanrader als je fan bent van beide genres want je moet kunnen genieten van die trage perfectie en melodische lijnen. Je ideologie terzijde laten en met de hoofdtelefoon deze plaat Light volgen: een aanrader.

Tracklisting:

Veni Domine - Light

  1. In Memoriam
  2. Farewell
  3. Hope
  4. Where The Story Ends
  5. Preludium
  6. Last Silence Before Eternity
  7. The Hour of Darkness
  8. Waiting
  9. Oh Great City 2014

Line-up:

  • Fredrik Sjöholm – Zang, Gitaar
  • Torbjörn Weinesjö – Gitaar, Zang
  • Klas Pettersson – Bas
  • Thomas Weinesjö – Drums, Percussie
  • Olov Andersson – Keyboard, Zang

Links: