Conan – Blood Eagle

Conan – Blood Eagle
Napalm Records, 2014

Stoner- en doommetal hebben de laatste jaren een grote bloei gekend. Dat het Britse Conan één van de hevigste bands is die de laatste jaren uit die genres ontsproten is, zullen de kenners geweten hebben. Monnos, hun eerste langspeler, werd binnen de community alom geprezen en dit vooral voor z’n meedogenloze riffs en moddervette sound. Dat opvolger Blood Eagle een soortgelijk blauwdruk volgt, zal natuurlijk niemand verbazen.

Het gitaarwerk op dit album is fenomenaal. Wie technische fratsen à la Necrophagist verwacht, is hier echter aan het verkeerde adres. Wat de luisteraar wel mag verwachten, zijn trage, gebalde muren van geluid die het beste van bands als Sunn O))) enerzijds en Electric Wizard anderzijds combineren. De riffs zijn zoals eerder aangehaald relatief simpel, maar erg aanstekelijk. Hierdoor luistert het album als een trein. Gecombineerd met een productie die nog dikker klinkt dan op Monnos zorgt dit voor een erg memorabele ervaring.

Naar goede gewoonte binnen stonerdoom ligt het tempo van de nummers veelal laag; bij Conan is het niet anders. Foehammer is dan weer meer up-tempo, een aangename verademing en tevens het zwaarste nummer van het album. Drummer Paul O’Neill levert op dit album eenvoudig, doch effectief drumwerk af. Het gaat niet vervelen en het begeleidt de muur van geluid die gitarist Jon Davis voortbrengt op een adequate manier. Ook moet opgemerkt worden dat alle elementen van de muziek beter geproduceerd werden dan op Monnos. De bezwerende vocalen van Conan zijn nog steeds even intens als vroeger en klinken nu beter dan ooit.

Een probleem dat de luisteraars van Blood Eagle zouden kunnen ervaren, is dat het album een zeker repetitief gehalte heeft. Dit heeft in het geval van Conan echter een bezwerende werking, net zoals op een album van het eerder genoemde Sunn O))). Liefhebbers van logge stoner en doom kunnen niet om dit album heen. Was je al fan van de band tijdens Monnos? Dan zal je dit album nog beter vinden. Voor de leken die nog niet vertrouwd zijn met Conan: beluister het album, laat het inzinken en laat je in vervoering brengen.

Tracklisting:
Conan – Blood Eagle

  1. Crown of Talons
  2. Total Conquest
  3. Foehammer
  4. Gravity Chasm
  5. Horns for Teeth
  6. Altar of Grief

Line-up:

  • Phil Coumbe – Basgitaar, Zang
  • Paul O’Neill – Drum
  • Jon Davis – Gitaar, Zang

Links: