Interview Insurrection

Interview Insurrection

Nadat de review van de debuut-ep van Insurrection op Zware Metalen stond, zocht de band al snel contact met de redactie en stelde ze een interview voor. Hieronder kun je het resultaat daarvan lezen. Douwe Talma is als drummer de woordvoerder van dienst. Gezien zijn naam en onze gezamenlijke afkomst hadden we het interview in het Friesch kunnen doen. Om het ook voor de Hollanders en Vlamingen leesbaar en begrijpelijk te houden, kiezen we toch maar voor ons beider tweede taal.

Insurrection

Hoe zijn de reacties op Catatonic tot nu toe in de andere media?

Zowel als band zelf als via Big Bad Wolf Records zijn er een hele stapel cd’s de deur uit gegaan de afgelopen weken om gerecenseerd te worden. Langzaam druppelen momenteel de eerste recensies binnen, maar die waren allemaal positief. De Aardschok noemt onze MCD vakwerk, jij was erg te spreken over onze muziek en een Grieks webzine vond dat iedereen onze MCD moet gaan checken. Wij kunnen ze natuurlijk geen ongelijk geven! We zijn dus benieuwd wat de rest van de media er van vindt…

Jullie zijn allemaal actief in andere bands. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen en, gezien het feit dat jullie ook in andere bands actief zijn, in hoeverre is Insurrection een band met prioriteit?

In 2008 is onze gitarist Marten Hutten samen met onze voormalige zanger/bassist Sander Blok een samenwerking gestart die de basis werd van het huidige Insurrection. Ze hadden als doel om opgefokte doch melodieuze/catchy metal te maken. Het een en ander werd serieuzer toen ik in 2010 toetrad. Aangezien onze muziek vroeg om een tweede gitarist, is eind 2010 gitarist Armand Venema bij de band gekomen. Sander kapte eind 2011 met de band en toen is een jaar later Pieter Oevering als nieuwe zanger/bassist toegetreden. Het klopt inderdaad dat iedereen (behalve gitarist Armand) binnen Insurrection er nog wat muzikale nevenactiviteiten op nahoudt. Pieter speelt ook nog in een industrial band genaamd Polter, Marten zit nog in een hobbybandje van mensen van z’n opleiding en ik speel ook nog in Enraged. Toch heb ik wel het idee dat Insurrection voor iedereen binnen de band een belangrijke band is. Dat merk je vooral aan de toewijding en het enthousiasme binnen de band.

Toen jullie begonnen, was het toen een bewuste keuze om thrash te maken of is dit langzaam zo gegroeid?

Het is niet een bewuste keus geweest om thrash te gaan maken. Het is wel een bewuste keus geweeest om extreme opgefokte metal te maken met melodie. Het is ook altijd een bewuste keus geweest om catchy nummers te schrijven. Het is wel grappig om te lezen dat sommige recensenten (waaronder jij) onze muziek typeert als thrash, terwijl anderen het juist meer typeren als melodieuze deathmetal in de Zweedse stijl. Zo had iemand het ergens op internet er over dat er overduidelijke invloeden van Testament en Slayer in onze muziek terug te vinden waren, terwijl wij daar helemaal niet naar luisteren. Slayer kennen we wel, maar het is zeker geen invloed geweest. Laat staan Testament. We luisteren eerder naar bands als Death, At The Gates, Lamb Of God, Sylosis, Carcass en zelfs Slipknot. Het maakt ons eigenlijk ook niet zo veel uit hoe men onze muziek classificeert, zolang onze nummers maar vet zijn. Dus om op je vraag terug te komen: ik denk dat het wat dat betreft meer een natuurlijk proces geweest is.

Jullie zijn betrekkelijk jong. Als oude lul die ik ben heb ik de opkomst en hoogtepunten van de thrash meegemaakt en ben ik benieuwd met welke muziek jullie zijn opgegroeid?

Dank je! Om maar even met Pieter te beginnen, zover ik weet ligt zijn muzikale voorkeur vooral bij bands als Karnivool, Nine Inch Nails, In Flames en The Project Hate. Marten luistert meer naar wat progressievere shit als Symphony X, Dolly Dots en Protest The Hero maar hij luistert ook graag naar oude Metallica en Dark Tranquillity. Armand is echt een ontzettende Death-fan, maar houdt ook van Slipknot, Lamb Of God, Sylosis en Dimmu Borgir. Ik ben vooral opgegroeid met de death- en thrashmetal van eind jaren ’80/begin jaren ’90: Sepultura, Death, Carcass, Napalm Death, At The Gates, Suffocation, Eucharist, Pestilence, Atheist en meer van dat.

Insurrection

Het opnameproces van Catatonic duurde van januari 2013 tot oktober 2014. Ik neem aan dat dit met tussenpozen is gebeurd. Waarom duurde het zo lang?

Ja, klopt, dat duurde eigenlijk wat té lang. Ik heb mijn drumpartijen al begin 2013 ingespeeld en de rest zou vrij vlot daar achter aan elk zijn partijen in gaan spelen. Echter door met name studieverplichtingen van de andere bandleden liep dit uit. Daar kwam nog bij dat we uiteindelijk ook niet tevreden waren over de eerste opnamesessie’s van zowel de gitaren alsook de basgitaren, met als gevolg dat die overnieuw gedaan zijn. Met de nodige vertraging als gevolg. Pas na afgelopen zomer waren alle opnames afgerond en konden we eindelijk de boel gaan mixen.

Ik suggereerde in mijn recensie dat jullie ook uitgebreid de tijd nemen voor het schrijfproces. Kun je uitleggen hoe de songs tot stand komen?

Onze meeste nummers ontstaan met een paar vette gitaarriffs van Armand. Hij schrijft aan de lopende band riffs en opzetjes voor nummers. Vervolgens ga ik dan vaak aan de slag met die rudimentaire opzetjes door daar een eerste compositie opzet van te maken. Daarna gaan we als collectief in de repetitieruimte die composities finetunen, waarbij met name de invloed van Marten ook best groot is: riffs uitbouwen, overgangen veranderen, melodieen toevoegen etc. Pas als laatste worden er dan eventuele gitaarsolo’s toegevoegd en draagt Pieter zijn steentje bij door met zanglijnen en teksten op de proppen te komen. Wij zijn dus inderdaad niet een band die vrij vlot een nummer schrijft. Het kan zo een paar maanden duren aleer we helemaal tevreden zijn met een nieuw nummer.

In een tijd waarin steeds maar bands kiezen voor thuis opname’s: hebben jullie bewust voor het opnemen in een studio gekozen en zo ja, waarom? Hoe zijn jullie bij Tjaard Walstra als producer gekomen?

Ja, dat klopt omdat we voor het beste resultaat gaan. De Oeversound Studio staat natuurlijk al jaren bekend in Sint Anne en omstreken om de kwaliteit en aangezien Pieter vlakbij de studio woont heeft hij zijn zang daar opgenomen. De Vainman studio is een vrij nieuwe studio op De Westereen en het was soms een beetje experimenteren qua gitaaropnames aldaar. Desondanks zijn we zeer tevreden over het eindresultaat van de partijen die daar opgenomen zijn. Bovendien is het een vrij luxe studio met veel faciliteiten (zoals bijvoorbeeld slaapplekken) wat de juiste ambiance weet te creëren voor een goed en vlot opnameproces. Vooral Armand bleef na een opnamesessie regelmatig slapen in de studio. Wat de Audioshape studio van Tjaard Walstra betreft: alle bas- en slaggitarenpartijen van de It’s Your Fear That Feeds Their Power cd van Enraged zijn opgenomen in zijn studio en daar was ik zeer tevreden over. Dus vandaar dat we met Insurrection er ook voor kozen om de opnames en mix bij hem in de studio te doen. Tjaard heeft een goede studio en is zeer gedreven in het neerzetten van een goede sound. Hij is bovendien zelf ook een ontzettende metalhead, dus hij weet hoe een goede metal cd moet klinken.

Insurrection

Jullie hebben een paar leuke voorprogramma’s gedaan (o.a. Darkane en Destruction). Hoe komen jullie aan die optredens? Regelen jullie ze zelf of is er een boeker.

Soms worden we gevraagd om een show te doen, maar meestal regelen we onze optredens zelf. We spelen graag zo veel mogelijk live en daarom hebben we in de afgelopen jaren ook aan een paar bandwedstrijden mee gedaan. Zo wonnen we bijvoorbeeld in 2012 de publieksprijs bij de Highway To Hell contest en konden we daardoor in het voorprogramma van Hypocrisy spelen. We wonnen in 2013 ook de Slach Om Waldrock en daarmee konden we dus weer in het voorprogramma spelen van Destruction. Dat zijn natuurlijk dan wel de krenten uit de pap, want het is best wel lastig om aan shows te komen. In het noorden van het land spelen we nog wel vrij regelmatig, maar daarbuiten gaat het een stuk moeizamer. Hopelijk komt daar wat verandering in door dat meer mensen in aanraking komen met onze muziek via Catatonic. We zijn bijvoorbeeld heel hard bezig om een hele stapel shows van de grond te krijgen in Duitsland. Zo spelen we eind maart drie shows achtereenvolgens aldaar.

?Hoe zijn jullie bij Big Bad Wolf Records uitgekomen?

Big Bad Wolf Records brengt regelmatig verzamel cd’s en LP’s uit in samenwerking met Stichting Metalization. Ik ken de heren achter dit initiatief al vrij lang en ze zijn zeer gedreven om met name Friese metalbands te promoten. Big Bad Wolf Records heeft bovendien een vrij groot distributienetwerk. Ik ben zelf ook al vele jaren actief in allerlei verschillende metalbands en heb door de jaren heen een flink netwerk in de metalscene opgebouwd. Het leek ons een goed plan om voor Catatonic de krachten te bundelen om maximale aandacht voor deze mcd te genereren.

Met je andere band (Enraged) heb je o.a James Murphy en Andy LaRocque weten te strikken. Op Catatonic staan geen gastbijdragen. Is daar bewust voor gekozen of hadden de eventuele gasten die jullie op het oog hadden geen tijd?

Het klopt dat er op de laatste Enraged plaat een aantal interessante gastbijdrages staan van James Murphy, Andy LaRocque, Christofer Malmstrom, Jens van der Valk en Jos Hindriks. Die cd is overigens nog steeds verkrijgbaar via www.enraged.nl. Het idee om ook op Catatonic een aantal gastbijdrages te doen is eigenlijk niet eens bij ons opgekomen. We hebben het daar onderling eigenlijk ook niet over gehad. Een gastsolo zou denk ik ook niet relevant geweest zijn, om dat Marten en Armand beiden zelf capabel genoeg zijn om een paar vette solo’s neer te zetten.

Er zijn in Friesland een aantal festivals die ook landelijk meedraaien (Into The Grave, Into The Void, Into Darkness). Hoe staat het eigenlijk met de Friese scene in het algemeen en de bands in het bijzonder?

Metal leeft in Friesland heel erg. Er zijn veel metalbands en er zijn ook veel shows. Bovendien hebben we met Dokk ‘Em Open Air en Into The Grave maar liefst twee grote jaarlijkse metalfestivals en dat is best bijzonder. Toch is de aanwas van nieuwe en jonge bands wat tanende in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ook bij concerten zie je met name heel veel dertigers en veertigers en nauwelijks tieners. Daarmee begint de metalscene zo langzamerhand wel wat een oude lullen clubje te worden. Maar die vergrijzing geldt niet alleen voor de Friese scene, dat is volgens mij ook een landelijke (en misschien zelfs internationale?) tendens. Desondanks zitten er in Friesland best een aantal goede metalbands die zeer de moeite waard zijn, zoals Disintegrate, Braincasket, Cold Blooded, Dimaeon, Stoma en Blood I Bleed. Dat zijn dan wel weer allemaal bands met muzikanten die al jaren actief zijn.

Zijn jullie al bezig met de opvolger van Catatonic?

Ja zeker! Zoals ook eerder gezegd komt Armand aan de lopende band met nieuwe nummers aanzetten. Tussen de opnames van de mcd door zijn dus we gewoon nieuwe nummers blijven schrijven. Daarbij was ons streven om met nog betere nummers op de proppen te komen dan die op Catatonic staan. Daarmee leggen we de lat hoog, maar dat is ook wel weer een leuke uitdaging voor onszelf. We hebben inmiddels zes nieuwe nummers klaar, waarvan we al vier nummers live spelen. Nummers die het live erg goed doen, ze zijn namelijk erg catchy en melodieus, maar nog steeds erg opgefokt! Verder liggen er al zeker een stuk vijf opzetjes voor andere nieuwe nummers klaar. Dus voorlopig schrijven we nog wel even door. Zodra we een stuk of tien nummers klaar hebben en volledig te tevreden zijn zullen we weer de studio induiken om een full-length op te gaan nemen.

Kun je ook nog iets vertellen over je drumstijl, invloeden als drummer en over de teksten?

Mijn drumstijl bij Insurrection is bewust functioneler dan bij Enraged. Ook een stuk minder technisch. Ik had het idee dat te veel details en moeilijkdoenerij de nummers minder catchy zouden maken, dus wat dat betreft heb ik wel een stapje achteruit gezet. Ik speel nu meer straight-forward. De nummers worden daar alleen maar beter door en bovendien verzuipen heel veel drumdetails live toch meestal. Dat houdt niet in dat het minder opgefokt is. Ik houd er van om opgefokte metal te spelen en dat is bij Insurrection zeker niet minder het geval. Het gemiddelde tempo van onze nummers ligt meestal ergens rond de 190 BPM en dat is gelukkig nog altijd veel te snel om lekker rustig op te kunnen dansen. Het is altijd mijn opzet om met mijn drums toe te werken naar een climax in een nummer. Soms is dat een refrein, soms een gaaf tussenstuk. Zolang de nummers er maar niet vlak of fragmentarisch door worden en je als luisteraar afhaakt omdat het saai wordt. Niets zo erg als metaalmoe worden als je weer eens een metalband hoort waarbij de drummer niet met die dynamiek weet te spelen. Mijn invloeden liggen dan ook bij drummers die dat trucje wel erg goed beheersen: Sein Reinert (Death, Cynic), Adrian Erlandsson (At The Gates), Daniel Erlandsson (Eucharist, Arch Enemy), Ken Owen (Carcass), Doug Bohn (Suffocation), Igor Cavalera (Sepultura), Steve Flynn (Atheist), Jensa Paulsson (Grave) en Vesa Ranta (Sentenced).

Insurrection

Op Catatonic zijn de helft van de teksten geschreven door onze voormalige zanger/bassist Sander Blok. Sander zijn teksten gaan over macht en sterfelijkheid. Toen Pieter eind 2012 bij de band kwam moest hij meteen aan de bak, want we hadden destijds al een paar nieuwe nummers klaar liggen waar hij nog teksten voor moest schrijven. Ik heb het idee dat Pieter zijn teksten meer gaan over waanzin en oorlog. Bovendien schrijft hij zijn teksten meer in de ik-vorm dan dat Sander dat deed.

Het is een goede traditie dat je het laatste woord krijgt in dit interview. Ga je gang:

Op 1 februari verschijnt dan eindelijk onze 6-track Catatonic mcd. Die is verkrijgbaar via onze facebook voor maar vjf euro (excl. P&P) en daarnaast ook via I-Tunes en Amazon. We willen graag zo veel mogelijk live spelen, dus programmeurs en boekers die door dit interview geïnteresseerd zijn geraakt door Insurrection moeten zeker even contact met ons opnemen!

Mocht je onze muziek willen checken: we hebben onlangs als voorproefje voor de Catatonic mcd een videoclip opgenomen van Apotheosis en die is inmiddels te bekijken via youtube:
http://youtu.be/9Ecp8-lKxh4

Oh, en like ons op facebook!

Links: