Battalion – Only the Dead Have Seen the End of War

Battalion – Only the Dead Have Seen the End of War
Shiver Records, 2014

Tijd voor een kleine geschiedenisles: Winter Campaign van Battalion is zonder twijfel een van de beste Belgische deathmetalplaten ooit gemaakt. Het vervolg Welcome To The Warzone was voor ondergetekende een tegenvaller en leek meteen het einde te betekenen voor deze veelbelovende band. Tot eind vorig jaar, wanneer redelijk onverwacht Only the Dead Have Seen the End of War in de bus viel en de eerste single Orb of Alteration werd vrijgegeven. Battalion is na zes jaar eindelijk terug en ons landje is weer een deathmetaltroef rijker.

Op Only the Dead Have Seen the End of War vind je uitstekende deathmetal terug. De midtempo riffs en het kenmerkende gitaargeluid haalt nog steeds duidelijk de mosterd bij Bolt Thrower en consorten. Geen slecht gezelschap om je in te bevinden, waarbij ook de verdienste van Ruben Luts benadrukt moet worden. Hij is vooral actief als thrashzanger voor Bütcher maar voorziet dit album van heerlijke grunts die hij regelmatig afwisselt met scherpe screams. Wat de productie betreft had er voor mij misschien iets meer aandacht voor de gitaren mogen zijn, want nu zijn het vooral zanger en drummer die dit album lijken te dragen.

Na zes jaar presenteert Battalion zich niet langer als een lompe oorlogsmachine, maar als een volwassenere band. Ze verkennen iets bredere muzikale horizonten en gaan ook met hun teksten wat breder dan alleen maar oorlog en de geschiedenislessen van hun eerder werk (aldus het promopraatje). Een beetje zonde vind ik dit, want hun lompheid en doorgedreven oorlogsthematiek waren natuurlijk een grote troef van deze band. Niemand was op zoek naar diepgang, de geweldige meezingers en de eenvoudige hooks van Winter Campaign maakten het zo’n geweldige plaat. Dat is dan ook wat ik mis op Only the Dead…, echte uitschieters zijn er niet echt en het meezinggehalte ligt lager dan ik had gehoopt.

Los van mijn heimwee naar Winter Campaign is dit natuurlijk wel een sterke plaat en een aanwinst voor onze vaderlandse scene. Ik kan alleen maar hopen dat Battalion niet terug van het toneel verdwijnt en platen van dit niveau blijft maken.

Tracklisting:
 Battalion - Only the Dead Have Seen the End of War

  1. Revelation VI:VIII
  2. Sacrifice to the Nuclear Cross
  3. Hellcommander Reign
  4. This Cancerous Rot
  5. Old, Cold Rivalries
  6. Orb of Alteration
  7. Volcanic Death
  8. Another Taste of Carrion
  9. Remembrance, in Blood
  10. The Nucleus Vortex
  11. The Final Congregation

Line-up:

  • Kevin De Leener – drums
  • Igor Duerloo – gitaar
  • Ruben Luts – vocalen
  • Pieter Van de Putte – gitaar
  • Kristof Hectors – bas

Links: