A Forest of Stars – A Shadowplay For Yesterdays

A Forest of Stars – A Shadowplay For Yesterdays
Prophecy Productions/Lupus Lounge, 2012

Dit is er ééntje waar ik vol hartstocht op gewacht heb. A Forest of Stars bracht in 2008 een spectaculair debuut uit met The Corpse of Rebirth en de opvolger Opportunistic Thieves of Spring was twee jaar terug al haast even indrukwekkend. Een band waar je niet meteen weet wat je er moet opplakken, maar het Victoriaanse thema dat de band in scene plaatst krijgt zonder twijfel een mix mee van psychedelische black en doom. Dit jaar schreven ze A Shadowplay For Yesterdays en het blijft me een helse taak om te zeggen of deze plaat nu dat voorgaande materiaal in kwaliteit voorbij streeft. In elk geval werpt dit Engelse gezelschap weer in grote mate wat nieuws op je bord en is het resultaat oogverblindend.

De typische sfeerscheppers van A Forest of Stars blijven uiteraard gelden. De vocalen van Mr. Curse kruipen vol wanhoop en overgave door deze nieuwe plaat en geven deze black metal die typische melancholische stemming mee. Iets waar je zonder twijfel in het verleden al moest aan wennen, maar het maakt dat deze band toch nog steeds op originele wijze iets weet te brengen en niet moet aanknopen bij een ander type screams binnen het genre. Vaak melancholische black van prima niveau die dan ondersteund wordt door vioolpartijen, een stevige en zoemende bas en hier en daar wat synth-tripjes. Sfeer bouwen dus, met lange melancholische golven zoals dat gebeurt op Prey Tell of The Church Fate, The Blight of God’s Acre of The Underside of Eden.

Toch durft deze band weer heel wat schuiven open te trekken met deze nieuwe release. Het langere A Prophet For A Pound of Flesh is al meteen één van de favorieten. De band experimenteert met oosterse melodieën, maar legt briljante interacties vast en hieruit blijkt weer hoe goed dit zevental op mekaar is ingespeeld. Symfonische kracht, overgangen met violen en zangstukken die een erg melancholische impact hebben, maar ook sfeervolle Dark Medieval Times-getinte fluitstukken en akoestische intermezzo’s. Dat een band echt goed is de dag van vandaag, merk ik nog steeds wanneer een gitaarlijn me echt nog kippenvel doet krijgen. Iets wat meermaals gebeurt op deze droomplaat: zowel binnen die trage, tergende stroom als in het psychedelische black metal spel. Zonder twijfel het beste dat ik dit jaar al hoorde is het prachtige Gatherer of The Pure, waar de band ook onderstaande clip al van vrij gaf. Een song waar zelfs het schitterende werk op de rest van deze plaat wat tegen verbleekt en een beklemmende gitaarpartij die me al een paar maand in het hoofd zit. Het hoogtepunt van deze Engelse band tot nu toe, geen twijfel mogelijk. Let ook op het verhaal dat wordt voorgesteld en hoe de animatie op geniale wijze is afgestemd op de muziek. Dit is een meesterwerk.

Een album om van te genieten, maar zeker van de eerste keer niet helemaal begrepen zal worden. Je moet zoals altijd bij A Forest of Stars de tijd nemen om de complexere en duistere structuur van het synth-weefsel, de overstijgende viool- of fluitlagen en de klaagzang van Mr. Curse wat te plaatsen. Op A Shadowplay For Yesterdays komen hier nog eens zanglijnen bij van de dame in het gezelschap en de nieuwste gitarist. Een erg aparte sfeer, maar het past er allemaal zo goed in vanaf je de songs wat meer kan plaatsen. Jaarlijstmateriaal zonder twijfel, al hoop ik stiekem dat de band het niveau van Gatherer of The Pure op een ganse plaat zou kunnen vastleggen. Dan zou je pas echt een wereldplaat hebben!

Tracklisting:

A Forest of Stars - A Shadowplay For Yesterdays

  1. Directionless Resurrectionist
  2. Prey Tell of The Church Fate
  3. A Prophet For A Pound of Flesh
  4. The Blight of God’s Acre
  5. Man’s Laughter
  6. The Underside of Eden
  7. Gatherer of The Pure
  8. Left Behind As Static
  9. Corvus Corona Part 1
  10. Corvus Corona Part 2
  11. Dead Love

Line-up:

  • Mr John ‘The Resurrectionist’ Bishop – Drums, Percussion
  • Sir Gtx. Grimshaw – Guitar
  • Mr. Titus Lungbutter – Bass
  • Katheryne, Queen of The Ghosts – Vocals, Violin, Flute
  • Henry Hyde Bronsdon – Vocals, Guitar, Programming
  • Mister Curse – Vocals
  • The Gentleman – Keyboards, Piano, Percussion, Programming

Links: