Interview Mist

Interview Mist

Nadat collega Frank enkele weken geleden het nieuwste wapenfeit van Mist (Inan’) besprak, wordt basgitariste Neža via de mail aan een digitaal kruisverhoor onderworpen.

Mist logo

Hallo, allereerst mag je Mist even voorstellen.

Hallo, wij zijn een doommetal band uit Ljubljana, Slovenia. We zijn ooit begonnen als all-female band maar sinds augustus 2014 hebben we een mannelijke leadgitarist. We spelen traditionele doom en onze belangrijkste invloeden zijn Candlemass, Pentagram, Black Sabbath en Coven.

Julie lijken nogal te flirten met occulte thematiek en jullie muziek straalt ook een dergelijke invloed uit. Zitten jullie op het persoonlijke vlak ook in die hoek?

Sommige bandleden zijn inderdaad geïnteresseerd in bezweringen, spreuken, geesten, werken met positieve energieën en aanverwante zaken. Emma laat zich daarnaast graag inspireren door verhalen over paranormale gebeurtenissen.

Nadat de eerste demo in 2013 uitkwam en de meest recente ep (Inan’) twee jaar laer verscheen, dringt zich de vraag op wannneer de eerste volledige cd uitkomt.

We kunnen nog geen definitieve datum noemen maar we hopen dat deze in 2016 verschijnt.

Inan’ is opgenomen in de herfst van 2014 en kwam in mei 2015 uit. Waarom zat daar een half jaar tussen?

Er moesten enkele zaken worden geregeld en de dingen moesten op zijn plek vallen. Helaas duurde alles langer dan we hebben kunnen voorzien.

Wat vinden jullie zelf de belangrijkste vooruitgang tussen de eerste demo en Inan’?

In onze optiek zijn de nummers in het algemeen verbeterd. Het geluid is beter, onze zangeres heeft meer diepte in haar stem aan kunnen brengen en ze kan haar stem nu beter controleren. We maken nu ook meer gebruik van achtergrondvocalen. Daarnaast voegen de gitaarsolo’s nu ook meer toe en zijn ze als het ware een verlengingstuk van de nummers geworden. We zien onze demo als een eerste ruwe schets.

Mist cover

Jullie Facebook-pagina is overwegend in het Sloveens. Geen internationale ambities?

We proberen alles er zoveel mogelijk in het Engels op te zetten maar de berichten voor onze Sloveense fans staan er, uiteraard, in onze eigen taal op.

Mist is begonnen als all-female band. Tegenwoordig zit er een mannelijke gitarist in. Vanwaar deze verandering?

Onze originele gitariste, Nina, heeft een gezin gesticht en de band verlaten. We zijn ongeveer een half jaar als viermansband verder gegaan maar misten uiteindelijk een tweede gitaar en zijn daarom op zoek gegaan naar een tweede gitarist. Het is geen probleem dat hij een man is. Hij speelt zeer goed gitaar, is makkelijk in de omgang en heeft humor. Voor ons zijn dat de belangrijkste eigenschappen waar we naar op zoek waren.

Er is tegenwoodig wat discussie over de term female-fronted metal. Het zou stigmatiserend zijn en teveel focussen op de zangeres waarbij seksimse op de loer ligt. Wat is jullie mening over deze term?

Wij zijn het daar helemaal mee eens. In ons geval was het de media die ons bestempelde als “female doommetal band”. Wijzelf vonden het gewoon een leuk idee om als vrouwen een band in deze stijl op te richten en waren niet van plan het feit dat er alleen vrouwen in Mist zitten op promotioneel vlak uit te buiten. Vrouwen in de metalwereld zijn tegenwoordig heel gewoon en alom tegenwoordig en wij snappen de commotie daarover dan ook niet. De term “female fronted metal” is alleen handig bij het ontdekken van nieuwe muziek als je houdt van vrouwelijke vocalen in het algemeen. Veel bands gebruiken de term als een manier om hun muziek te promoten en wij staan daar niet achter. Volgens ons zou het juist alleen om de muziek moeten gaan.

Bij beluistering van de stem van jullie zangeres viel het me op dat ze bijna niet over een accent beschikt. Dat is weleens anders bij bands uit Oost-Europa en ik was dan ook aangenaam verrast. Heeft Emma Engelse (voor)ouders of studeert ze Engels?

Mist band

Nee, van beiden is geen sprake. Het zal wel komen omdat wij er als band bovenop zitten dat haar Engels goed wordt uitgesproken, haha! Ze oefent in ieder geval hard op haar uitspraak en wij zij trots op haar.

Zoals altijd: het laatste woord is aan jullie:

We willen de lezers uitnodigen allemaal een keer naar Slovenië te komen, het is een prachtig land. Als je de kans krijgt, kom dan in juli want dan spelen we op het MetalDays festival in Tolmin (tickets zijn o.a. via ons verkrijgbaar). Bedankt voor de support. Cheers!

Links: