Interview met Ill

Interview met Ill

Een nieuwe blackmetalband in Vlaanderen, het gebeurt niet elke dag. Ill komt uit Belgisch Limburg en liet me enige tijd geleden haar debuut horen. Een repetitieve en lichtjes psychedelische formule die niet alledaags is, wat ook maakt dat ik de heren wat vragen moest stellen. Drummer Wolf stond me te woord.

log

Dag Wolf. Ill is een nieuwe band, maar lang niet jullie eerste project als muzikanten. Van waar kennen jullie mekaar?

Inderdaad. Samen met Dood speelde ik al in meerdere bands/projecten (Malphas/Quaedt) sinds 2004, en dat klikte altijd al goed. Lost Soul was de laatste zanger van Quaedt en ik speel al sinds 2002 samen met DaniHell in Natan. Merrekof hebben we via de audities leren kennen.

Ik merkte inderdaad dat er een link was met het vroegere Quaedt. Hadden jullie het doel om die band onder een andere naam verder te zetten of waren jullie echt op zoek naar iets anders?

Toen Quaedt ophield te bestaan, rees bij mij het idee om Dood en DaniHell samen in een band te krijgen, omdat ik ervan overtuigd was (en nog steeds ben) dat de chemie tussen die gitaristen ideaal zou zijn. Met die combinatie gaan we nu verder.

log

Waarin verschillen jullie zelf van de rest naar jouw gevoel? Mijn mening gaf ik al weer in de review die ik schreef.

Verschillen? Daar ben ik weinig mee bezig. Wij willen gewoon lekkere muziek maken waar we zelf van overtuigd zijn. Maar op muzikaal vlak denk ik dat we gewoon een bredere waaier aan invloeden hebben dan de gemiddelde blackmetalband.

log

Vertel eens wat over de plekken waar jullie zijn gaan aankloppen voor de productie van jullie debuut Tabescas Utinam Dei Volentibus. Waarom waren dit de ideale plekken voor jullie?


We hadden een pre-productie opgenomen bij Black Tree Studio. Dat is een home studio van een goede kameraad waarmee ik vroeger ook samengespeeld heb in Malphas. Dat viel goed mee, dus besloten we daar ook de opnames voor het album te doen. Het is geen hypermoderne professionele studio met een dure producer, maar dat was naar mijn mening ook niet nodig aangezien de meeste leden al wel redelijk veel ervaring hadden met opnames. De mix hebben we door een andere kameraad (Hermit van Craar, ook ex-Malphas) laten doen, in zijn home studio. Tenslotte heeft Peter, gitarist in Signs of Darkness de mastering voor zijn rekening genomen in zijn home studio. Alles is dus in thuisstudio’s gebeurd. Ook artwork en lay-out gebeurden in de woonkamer van Dries (gitarist/zanger van mijn andere band Natan).


Hoe brengen jullie dit soort psychedelische blackmetal eigenlijk live over?

Als de situatie het toelaat, zetten we ons in zetels op het podium. Lekker chill. Dat gaat echter niet altijd, dus hebben we ook al wel eens ‘gewoon’ opgetreden. Op muzikaal vlak stellen zich geen problemen om onze muziek gewoon te brengen voor een publiek.

Zijn er bepaalde plaatsen waar we jullie in de nabije toekomst bezig kunnen zien?

Niet dadelijk. In het najaar gaan we nog ergens een ‘Bokkenrijdersfest’ organiseren, maar daar zijn we nog mee bezig. Verder zijn we niet van plan veel op te treden. Zo nu en dan. We zijn allemaal niet meer van de jongsten (behalve onze bassist) en we hebben bijgevolg weinig drang om in elk rockcafé of jeugdhuis gaan te spelen. Als er zich een fijne gelegenheid voordoet zullen we wel toehappen.

log

Wat ligt er tot slot in het verschiet voor Ill, nu dit debuut er is? Waar willen jullie als band naartoe?

We werken aan nieuw materiaal. Als dat op punt staat gaan we opnemen, en zo gaan we verder.

Links: