Interview met Orchid

Interview met Orchid

Tijd om wat vragen te stellen aan de traditionele hippiedoomers van Orchid. Twee jaar terug betekende hun EP ook de komst van een nieuwe plaat, ik hoorde even of dit weer het geval zou worden dit jaar. Tegelijkertijd hoorde ik Mark Thomas Baker even uit over de band. Veel had de man wel niet te vertellen.

log

Dag Mark. Meteen de koe bij de horens vatten: 2013 was het jaar van de tovenaar en nu krijgen we het jaar van de heks. De vraag die iedereen op de lippen brandt is dan: zullen jullie zoals toen ook nog een full-length uitbrengen dit jaar?

Jammer, maar helaas. Dat album zal er pas in 2016 zijn.

Jammer, dan maak ik van de gelegenheid gebruik om wat vragen over de band te stellen, want jullie deden nog geen interview op Zware Metalen. Het begon allemaal met die ene track op Master of Reality, maar ik heb wel gehoord dat jullie niet zo te vinden zijn voor die vergelijkingen met Black Sabbath? Zijn er vergelijkingen waar jullie je beter bij voelen of willen jullie echt vanuit jullie eigenheid benaderd worden?

Die vergelijking met Black Sabbath is vrij terecht hoor, maar het is gewoon vervelend als mensen blijven refereren naar die muziek. Wij staan er echt niet meer bij stil, maar de rest heeft die referentie duidelijk nog steeds nodig. Aan het eind van de rit maakt het niet veel uit, je luistert graag naar onze muziek of je luistert er niet graag naar.

log

Wat erg apart is bij jullie, is het feit dat jullie samen blijven met dezelfde leden. Het is dezelfde line-up als op de selftitled EP zes jaar geleden. Dit geeft je uiteraard een goed zicht op het pad dat je afgelegd hebt als band?

Ja, dat hoor je ongetwijfeld op deze EP. Er zijn jammer genoeg wel wat zaken veranderd sinds de opnames, maar we zijn er echt nog niet klaar voor om dit aan te kondigen.

Dat wachten we dan nog even af… De vreemde eend in de bijt op deze EP is die fijne track Strange Winds. Was het jullie idee om een andere, rustigere psychedelische kant te laten horen van de band? Waarover gaat het lied?


Ja, we wilden experimenteren met een psychedelisch geluid en dit is het lied waar dat het best mee lukte. Ik weet echt wel niet waarover het gaat. Ik veronderstel dat het over de laatste paar jaren uit het leven van Theo gaat.

log

Jullie speelden op heel wat shows dit jaar, inclusief Graspop hier in België. Wat was het meest memorabele dat jullie meegemaakt hebben deze tour? Wat waren de reacties van het publiek op de nieuwe EP? Zat Strange Winds ook in jullie setlist?

Er waren heel wat memorabele momenten deze tour. Voor mij persoonlijk was dat het ontmoeten van Lemmy, Judas Priest en vele andere persoonlijke helden. De reacties op het nieuwe materiaal waren meestal goed. John The Tiger leek elke keer wel een goede impact te hebben. We openden ook vaak met Helicopters. Strange Winds hebben we nog nooit gespeeld live. Ik weet echt niet wat mensen daar van zouden vinden. We hebben eigenlijk nog nooit onze rustigere tracks gespeeld voor een live publiek. Orchid live shows zijn altijd gericht op het overbrengen van energie.

Dat waren dan wellicht ook de bands waar je trots mee op de planken stond? Wat waren de nieuwe en interessante bands op het lijstje?

Voor mij echt vooral Judas Priest. Priest is mijn favoriete band allertijden, dus met die heren het podium delen was gewoon een droom. Ik heb daarnaast wel heel wat fijne mensen ontmoet op de festivals waar we speelden. Alle andere bands zijn meestal erg fijn om mee te spelen en rond te touren.

log

Het viel wel op dat er nu geen shows meer geboekt staan en ik vond ook geen plannen terug voor de band. Wat kunnen we van Orchid dit jaar nog verwachten, of is het tijd om van de zomer en de vakantie te genieten na deze tour?

De groep hervormt zich momenteel en we bereiden de nummers van de full-length voor. De EP was een beetje een haltpunt, denk ik. Het plan was steeds om ook een nieuwe full-length uit te brengen, maar nu moeten we er ook echt gaan invliegen.

Na zoveel landen bezocht te hebben, welk land zou jij er dan uitnemen om te bezoeken en eens goed te ontspannen, of doe je dat liever thuis? Luister je ook nog naar metal thuis, of gaat het dan echt om rust en ontspanning bij jullie?

Ik heb heel wat prachtige steden gezien op de wereld, maar ik moet zeggen dat Athene in Griekenland echt geweldig was en dat ik daar echt nog heel wat keren terug heen zou willen. Ik luister nog wel wat metal thuis, samen met andere muziek. Als je op grotere festivals speelt, dan sta je meteen ook open voor muziek waar je anders niet naar zou luisteren.

Goed, dus nu zijn de fans van de band erg nieuwsgierig naar wat de toekomst zal brengen en wat jullie aan te kondigen hebben. Die moeten nog even wachten, maar wat zou je zeggen tegen de mensen die jullie band nog niet kennen? Wat is het unieke aan de muziek van Orchid?

We steken heel ons hart en ziel in deze muziek en het maakt ook niet uit wat mensen vinden van het eindresultaat. Niemand in de band verdient bakken geld met deze muziek, het draait echt om het voortbrengen van iets waar we zelf trots op zijn en om het nalaten van iets speciaal voor als we er niet meer zijn.

Links: