Kalmen – Course Hex

Kalmen – Course Hex
Vàn Records, 2015

Doe je gordel maar om, want het debuutalbum van Kalmen is een heavy trip geworden. De Duitse band presenteert Course Hex aan ons en wat we aanschouwen is een psychedelische brok met een duistere, sludgy inslag. Soms neigt de band zelfs naar black- en deathmetal toe, maar niet zonder de sterk psychedelische vibe te verliezen, die soms zelfs naar het spirituele toe neigt. Dat het kwaliteit is, moge duidelijk zijn, want Vàn Records heeft besloten om het album uit te brengen en ik kan me niet herinneren dat er troep bij dit label vandaan kwam.

Course Hex heeft even tijd nodig om op gang te komen, zeker gedurende het eerste nummer. Vanaf Gizeh is het feest en worden we getrakteerd op zware, atmosferische sludge die de esoterische diepten van het Oosten opwekt en ons meeneemt in de catacomben van in vergetelheid geraakte tempels. Hoewel dit natuurlijk niet nieuw meer is, heeft de band een interessante manier om dit te bereiken: naast de gebruikelijke oosters aandoende sludge-riffs, heeft de band ook riffs die in het tragere spectrum van de blackmetal vallen getransformeerd tot atmosfeerbommetjes.

Als de atmosfeer eenmaal vastgrijpt, laat deze niet meer los en dat maakt dat het een prettige luisterbeurt wordt. Hoewel de muziek slepend en drukkend is, ademt er een bepaalde lichtheid door het album, die niet in de minste zin wordt opgewekt door de psychedelische elementen. Het album passeert dan ook met een kalmheid die niet vaak bij dit soort muziek voorkomt. De zware sludgy passages stampen flink door, zoals het einde van Naitrider (neen, dat is geen spelfout), maar doen geenszins af aan het geheel.

Weer een erg toffe plaat bij Vàn Records. De obscure atmosfeer druipt van het album af en Kalmen weet van de psychedelische vibe tot de beukende sludge-riffs te overtuigen. Weinigen zullen bekend zijn met de band en er zijn dus een hoop zieltjes te winnen. Course Hex is pas het debuutalbum, dus het zal geen ijdele hoop zijn als ik zeg dat we nog veel moois mogen verwachten.

Tracklisting:
 Kalmen – Course Hex

  1. Sol Devina
  2. Gizeh
  3. My Soul Is Black
  4. Katharseas
  5. Naitrider
  6. Outro

Line-up:

  • Marc – Bas, Vocalen
  • Jana – Gitaar
  • Thomas ‘Schmidti’ Schmidt – Gitaar, Vocalen
  • Orpheus – Drums

Links: