Interview met Cut Up

Interview Cut Up

Het Zweedse Cut Up leverde deze zomer een steengoede cd af: Forensic Nightmares. De band bestaat uit twee leden van Vomitory er in 2013 het bijltje bij neer gooide. Zanger en bassist Erik Rundqvist beantwoordt de vragen die via de mail worden gesteld. Hieronder lees je wat hij antwoordt.

Cut Up

Cut Up werd opgericht nadat Vomitory, na een carrière van 24 jaar, werd opgeheven. Was je het maken van deathmetal en teksten over bloed, dood en afgehakte ledematen nog niet zat?

Nou, niet echt dus. We stopten niet met Vomitory omdat we genoeg hadden van deathmetal. De redenen waren van andere aard. Deathmetal maakt een belangrijk deel van ons leven uit en ik zou er niet mee willen stoppen. En hoe kun je nou ooit genoeg krijgen van een portie bloed, dood en afgehakte ledematen, haha.

Vertel eens over het ontstaan van Cut Up?

Toen we, halverwege 2013, besloten om te stoppen met Vomitory, voelden Tobias en ik dat we samen door wilden gaan met het maken van muziek en dat we in dat opzicht nog veel in ons hadden. En dus begonnen we plannen te maken om na de laatste show van Vomitory mensen te benaderen die we graag in onze band zouden willen hebben. Het moesten natuurlijk wel gasten zijn die een portie goede deathmetal kunnen neerzetten. We kenden Anders Bertilsson and Andreas Björnson al en zij zijn de perfecte match. Het ging eigenlijk best snel en begin 2014 was de line-up compleet en begonnen we met het componeren van nummers.

Hoe kwamen jullie bij Bertillson (Coldworker) en Björnson (Fetus Stench)?

Anders heeft ons in het verleden meerdere keren geholpen toen Peter (Östlund, gitarist van Vomitory – CS) niet in staat was te spelen. We kenden hem dus al. We ontmoetten Andreas toen Fetus Stench een keer in het voorprogramma van Vomitory speelde ter gelegenheid van een cd-presentatie van Fetus Stench. Hij is wat jonger maar hij snapt onze stijl wel en hij maakt de verwachtingen meer dan waar. Beide heren zijn dus een goede keus en aanwinst gebleken.

Forensic Nightmares klinkt erg fris, bijna alsof het in de oefenruimte is gecomponeerd en vrij snel en in een take is ingespeeld.

Toen we nummers begonnen te schrijven ging het eigenlijk vrij snel. We hadden binnen de kortste keren een nummer of vijf klaar. We hebben van tevoren niet nagedacht over een bepaalde stijl. We schreven gewoon muziek waar we van houden en die goed voelt om te spelen. Forensic Nightmares is daarvan het resultaat. We hebben maar een nummer weggegooid. Bij Vomitory schreef Tobias de meeste muziek en in Cut Up hebben we drie mensen die kunnen schrijven en dat scheelt natuurlijk een hoop. De nummers zijn in tien dagen opgenomen.

En toch is de productie behoorlijk vet en in-your-face.

Dat ben ik helemaal met je eens. We zijn erg tevreden over het opnameproces, de mix en het masteren. We zochten een oldschool geluid wat niet te gepolijst klinkt. Ik denk dat we daarin wel geslaagd zijn.

Cut Up

Welke bands vormden een inspiratie bij het componeren van de nummers?

We hebben ons niet laten beïnvloeden door een bepaalde band. We hebben allemaal een eigen stijl en invloeden. Als je die combineert dan krijg je dus wat we met Cut Up laten horen.

Forensic Nightmares verschijnt op Metal Blade, een groot label. Niet slecht voor een debuut! Voelden jullie daardoor druk?

We namen dit album in november 2014 zelf op. Daarna gingen we op zoek naar een label. Natuurlijk was Metal Blade een van de eerste labels die we benaderden. We zaten met Vomitory al bij hen sinds 1999 of 2000 en we weten dus dat zij een geweldige samenwerkingspartner zijn. Dus ja, we zijn erg blij en trots dat Metal Blade ons direct wilde tekenen.

Zit er een toer aan te komen en zo ja, met welke bands zou je zelf graag gaan toeren?

We willen graag zoveel mogelijk toeren. We zijn nu bezig met het zoeken van een boeker die dit mogelijk kan maken. Tot dusverre staan we volgend jaar op enkele festivals maar we zouden ook heel graag door Europa willen toeren voordat we ons toeleggen op het volgende album. Er zijn veel bands waar we graag mee willen toeren. Teveel om op te noemen eigenlijk.

Cut Up

Stel dat de politie even niet mee leest, wat is dan jou favoriete forensische fantasie?

Een klassieke bijl, diep weggekloven in het voorhoofd van een kinderverkrachter. Of een kettingzaag waarmee dat stuk vreten van z’n reet tot aan z’n nek in tweeën wordt gespleten. Ook goed.

Wie heeft de hoes van Forensic Nightmares gemaakt?

Lakusz Jaszak heeft hem gemaakt. Nadat we wat ideeën bij hem aanleverden kwam hij met deze, in mijn ogen, perfecte albumcover.

De clip die is gemaakt voor A Butchery Improved ziet er erg bruut uit. Wiens idee was dit en hoe is hij opgenomen?

Het was ons idee. We dachten dat het goed aan zou sluiten bij de tekst van dit nummer. We schreven daarom een script en gaven dit aan de producer. Hij had ook nog wat ideeën en we hebben die verschillende ideeën allemaal gefilmd. We probeerden ze daarna tot een logisch geheel samen te voegen en dat leverde nogal wat discussie op maar uiteindelijk zijn we allemaal tevreden met het resultaat. We hebben trouwens ook een video opgenomen voor Burial Time. Beide video’s zijn opgenomen op dezelfde locatie: in de kelder van een oude fabriek.

Jullie cd duurt ongeveer veertig minuten. Live krijgen jullie vast meer speeltijd toebedeeld. Hoe vullen jullie die op? Met covers of spelen jullie live ook Vomitory nummers?

Ik denk dat we wel een dikke veertig minuten kunnen vullen met wat kleine pauzes tussen de nummers door enzo. Misschien gaan we ook weleens een nieuw nummer spelen. Ik houd eigenlijk niet van het spelen van covers. Of het moet een nummer zijn van een band die geen deathmetal maakt zodat we er onze eigen draai aan kunnen geven. Misschien gaan we live een nummer van Vomitory spelen, wie weet.

Hoe gaat de toekomst van Cut Up eruitzien? Hebben jullie bijvoorbeeld voor meerdere albums getekend bij Metal Blade en zijn er al wat riffs geschreven?

We willen zoveel mogelijk live spelen. Ondertussen blijven we werken aan nieuwe riffs. Er zijn al wat nummers geschreven en we hebben veel losse riffs klaarliggen. Ik denk daarom dat het niet heel lang duurt voordat de opvolger van Forensic Nightmares uitkomt. Die zal ook wel weer bij Metal Blade uitkomen als het aan ons ligt.

Nog een laatste woord?

Bedankt voor deze kans om de muziek van Cut Up onder de aandacht te brengen. We waarderen dat enorm. We hopen jullie allemaal te zien als we in Holland spelen. Horns up en Cheers.

Links: