Interview Grindbashers

Interview Grindbashers

Op de vraag of de vier grinders van Grindbashers een keer een interview met Zware Metalen willen, volgt (na een volmondig “ja”) een uitnodiging om dit af te nemen in de oefenruimte welke tevens dienst doet als zuiphok en opnamestudio. De pretletters Herrie, Matthieu, Wilfried en David zijn op een doordeweekse avond aan het repeteren als uw verslaggever even een kijkje gaat nemen.

Achter een gewone twee-onder-een-kapwoning, aan het kanaal dat het dorp Dedemsvaart in tweeën deelt, leidt een tuinpad (waarlangs een dixi strategisch staat opgesteld) naar een verbouwde schuur. Hierin bevinden zich een relaxruimte (“wij noemen dit het voorportaal van de hel”) en een volledig geïsoleerde oefenruimte. Grindbashers en uw verslaggever nemen plaats in de relaxruimte waar de koelkast een paar keer per uur opengaat en het goedkope Aldi-bier rijkelijk vloeit.

Grindbashers

Zo, dus dit is jullie oefenhok annex studio annex zuiphok. Wat oefenen jullie hier? Zuipen of opnemen?

Haha, nou… zuipen kunnen we al een tijdje. We zitten hier meestal wat te ouwehoeren en bier te drinken. En soms duiken we dan het oefenhok in. We oefenen zo’n twee keer per maand, vaak zat.

Serieus: jullie hebben dit hok helemaal zelf gebouwd?

Nou, het schuurtje stond er al maar we hebben er een scheidingswand tussen gezet zodat we een relax- en een oefenruimte hebben. Dit schuurtje is opgeknapt met de hulp van Lydia. In de oefenruimte staan onze eigen versterkers. Ideaal, je hoeft de versterkers alleen maar aan te zetten en we kunnen raggen. Veel van het isolatiemateriaal hebben we via Joodse investeerders (gratis dus) gekregen. We krijgen binnenkort ook de mogelijkheid om een oefensessie (digitaal) op te nemen. We leggen alles zelf aan en hebben dus een echte “Do It Yourself”-mentaliteit.

Ik had trouwens wel iets meer naakt aan de muur verwacht.

“Nou dat kan geregeld worden”, zegt Herrie en hij trekt spontaan zijn shirt uit. (Iedereen die hem weleens gezien heeft, weet dat dit geen fraai gezicht is.) Snel weer een vraag stellen dus.

Deze studio is ook te boeken door andere bands?

Ja, maar ze moeten wel op een of andere manier aan ons gelinkt zijn. Dat kan in de breedste zin van het woord zijn trouwens. Natuurlijk kunnen we met al onze projecten ook lekker onze gang gaan in deze ruimtes maar als er een band een keer omhoog zit met oefenruimte en/of ze willen hier een keer opnemen dan moeten het wel gasten zijn die we kennen. We zijn sowieso nooit te beroerd om een ander band een keer te helpen. Vanderbuyst heeft hier bijvoorbeeld al een keer geslapen. En als er een metalband in de buurt speelt, bieden we ook weleens aan dat ze hier in een fatsoenlijk bed kunnen slapen en even kunnen douchen. Vaak is dat laatste hard nodig trouwens.

Jullie zijn naast Grindbashers ook actief in andere bands?

Ja, Winfried speelt nog in Carnal Leftovers. Hij speelt daarnaast met Matthieu en David in Menschwalsch. Herrie heeft de meeste projecten: Suck My Cancer, Emotie en een doomproject (Ieds) zijn maar een paar voorbeelden. Verder staat er ook nog een release gepland: Gammele Kankerplaat moet dat ding gaan heten. Dat ding zal worden verkocht met een laag asbest erin. De meeste projecten van Herrie zijn kortdurende projecten, je speelt een paar keer met elkaar en neemt dan weleens wat op. Meestal is het daarmee dan weer gedaan. De meeste van die bands bestaan maximaal een jaar ofzo.

Grindbashers

Zitten die bands elkaar niet in de weg?

Welnee, we kunnen daardoor onze inspiratie ten volle en op de juiste plek tot uiting laten komen. Bij Grindbashers is het meestal voluit raggen, de muziek van Menschwalsch zit iets (maar niet teveel, haha) beter in elkaar. Als Herrie bij Grindbashers “nee”roept, dan weten we meestal wel dat we een verkeerde kant opgaan en teveel van de grindcore-paden zijn afgeweken. Wat dat betreft werkt een democratisch proces voor ons binnen Grindbashers dan ook niet. Er is gewoon iemand nodig die knopen doorhakt. Herrie (die sinds kort met de bijnaam Herr Mao moet leven) zegt het zelf op de volgende manier: “iedereen in Grindbashers mag een keer per jaar zijn vetorecht gebruiken en ik mag dat twee keer per jaar.”

Herrie, jij hebt een tijd geleden de bas aan de wilgen gehangen. Waarom?

Dat was eigenlijk niet gepland. Vorig jaar was ik in de weer met een fles wasbenzine. Dat ding vloog te vroeg in de fik waardoor ik mijn halve arm heb verbrand. We hadden nog wat optredens staan en hebben Wilfried toen gevraagd om ons letterlijk uit de brand te helpen. (lacht) Zijn spel en geluid past eigenlijk veel beter bij Grindbashers dan wat ik ooit kan doen. Ook op het podium staat het veel beter. Soms lopen die dingen gewoon zo. Op die manier hebben we ook onze vorige drummer laten gaan. Het ging teveel richting deathmetal en de grindcore dreigde onder te sneeuwen. Hij speelde eigenlijk veel te goed voor ons.

Haal je jezelf nu niet naar beneden?

Welnee, de mensen die ons weleens hebben gehoord weten toch wel hoe slecht we zijn. (lacht)

Er wordt gewerkt aan een nieuwe cd begrijp ik? Hoeveel nummers zijn er al geschreven/opgenomen?

Onze vorige cd, Grinding Dutchmen, stamt uit 2011. Daarna zijn we aan nieuwe nummers gaan werken en we hadden er zo’n 66 af. We zijn nog wat gaan schrappen en hebben er nu uiteindelijk 38 over, de rest van de nummers vonden wij zelfs te slecht! De volgende plaat hoeft niet weer vier jaar op zich te laten wachten. Het lag ook een beetje aan onze privésituatie dat het zo lang duurde. Maar we leggen onszelf geen druk op. Als ‘ie af is, dan is ‘ie klaar. We hopen hem in de laatste maanden van 2015 af te hebben. In ieder geval voor ons optreden hier in Dedemsvaart op 9 januari 2016, zodat we hem daar kunnen presenteren.

Grindbashers

Hij gaat Info-Nympho heten?

Ja, klopt. Ik (Herrie) speel al vier jaar met het idee om iets te doen met het feit dat we steeds meer online willen zijn. Ik las er toen een artikel over en heb dat verder uitgewerkt. Dit idee willen we ook tot uiting laten komen in het artwork. We hebben sowieso iets tegen de steeds verdergaande digitalisering van de samenleving. Het persoonlijke element mist vaak. Kijk, ik (Herrie) heb er niets op tegen als een vrouwelijke collega foto’s van zichzelf in bikini op Facebook plaatst, maar dan moet ze niet op een volgende foto haar vriendje erbij zetten. (lacht) Van de andere kant doen wij zelf ook mee aan die toenemende digitalisering. Het is namelijk een snelle manier om je muziek te verspreiden. Wij zoeken nadrukkelijk naar de voordelen van het digitale tijdperk. Nadelen zijn er genoeg. Bijvoorbeeld in de deathmetal. Vroeger hadden de meeste bands een eigen geluid. Tegenwoordig klinkt alles, vaak door gebruik van triggers, hetzelfde. Op zich hebben we niets tegen triggers maar je moet ze doseren en in je voordeel gebruiken.

Wie schreef de rest van de teksten?

De meeste titels komen van David. De teksten worden daarna verder uitgewerkt door Herrie alleen of door Wilfried en Matthieu samen.

En de muziek, hoe wordt die gecomponeerd?

Meestal zitten we hier een uur of twee te zuipen en duiken dan nog even het oefenhok in. Niet zelden komen we er dan weer uit met een stuk of vijf nieuwe nummers. We merken wel dat we de laatste tijd kritischer op onszelf worden, zeker waar het de overgangen in een nummer aangaat. We vinden het een uitdaging om korte nummers zo interessant mogelijk te laten klinken.

Zien jullie Grindbashers als een live- of studioband?

Voor het grootste deel is live spelen het belangrijkst. We zien dat als een dagje uit met de stichting en er gebeurt dan altijd wel wat. Voor ons is live spelen een klein feestje maar we stappen tegenwoordig niet meer met ons dronken hoofd het podium op. Het leukst vinden we het dat elke zaal waar we tot nu toe hebben gespeeld, ons ook heeft teruggevraagd. Twee keer per maand live spelen vinden we trouwens genoeg. Dat lukt ook makkelijk met de connecties die we hebben. Een korte toer zouden we nog wel eens willen doen maar een paar maanden lang elke dag in die bus en elkaar dagelijks zien, daar moeten we niet aan denken. Zoals gezegd hebben we allemaal ook een privéleven.

En dan krijgen jullie ten slotte het laatste woord.

Maak er maar een mooi verhaaltje van jongen.

Hierna word ik nog even uitgenodigd om het oefenhok in te gaan voor een mini- en privéconcert met een voorproefje van het aanstaande album en daarmee komt er een einde aan een gezellige avond!

Links: