Otargos – 20 Years Of Human Termination

Twintig jaar bestaan deze Franse jongens al onder de naam Otargos. Ik heb hun platen Fuck God-Disease Process en No God, No Satan in mijn collectie zitten en het deed me toch een beetje glimlachen toen ik zag dat de heren hun optreden, op het KaotoxinFest II uit 2015 in Lille, nu uitbrengen op een blinkend schijfje. Otargos staat immers voor snoeiharde black metal met een sausje death metal en dit verpakt in een moderner jasje. We spreken, betreffende dit laatste, dan ook vooral over de aangehaalde thema’s in de teksten.

De heren hadden destijds besloten een lekkere mix te maken van nummers die ze over de jaren hadden verzameld, maar kozen toch vooral uit nummers van meer recenter werk als Apex Terror en Xeno Kaos. Livealbums worden vaak hier en daar wat opgepoetst en opgeblinkt. Alzo gaat er nu en dan wel eens wat van de magie verloren. Ik ben benieuwd hoe de heren dit aangepakt hebben.

En het moet gezegd, hondsbrutaal klinkt dit plaatje! Ik heb de indruk dat er louter wat ruis en obligate piepjes zijn weggewerkt en dat het geheel toch een erg goede weergave is van wat de Franse vrienden op de planken brachten nu zo een zes jaar geleden. Het mag ook gezegd worden dat frontman Dagoth doch ook drummer John A. aardig in vorm bleken die dag. De eerste laat geen enkele van zijn stembanden noch snaren heel, evenmin is die laatste vies van het terroriseren van de drumvellen. Zachtjes masseren kan je dit niet meer noemen.

De plaat geeft een vloeiend en krachtig gebracht optreden weer. Je kan de bandleden op weinig fouten betrappen en zo glijdt je van de ene agressieve passage in de andere. De hoogtepunten zijn het ultrasnel gespeelde Kinetic Zero, van het gelijknamige album. Ook The Ruinous Powers van het meest recente Xeno Kaos kent een retestrakke weergave veelal door de snelle voetjes van John A. en de perfect uitgevoerde gitaarsolo. Ook het nummer Origin, afkomstig van de sterke vierde langspeler No God, No Satan, kent zijn magistrale momenten. Luister goed naar minuut twee waar de twee gitaren een dreigende toon aannemen alvorens de hel weer losbarst.

Prachtplaat! Voor zij die deze Franse heren nog niet kenden zeker de moeite waard om de plaat aan te schaffen. Je wordt direct overtuigd door hun livekwaliteiten maar je krijgt ook een goed overzicht over hun oeuvre.

Label:

Xenokorp, 2021

Tracklisting:

  1. Introduction
  2. Dominatrix
  3. Apex Terror
  4. Kinetic Zero
  5. The Ruinous Powers
  6. Origin
  7. Fleshless-Deathless
  8. Infernal Legions Strike A.E.
  9. Human Terminate
  10. Xeno Kaos
  11. Remnants Of Long Dead Star

Line-up:

  • Dagoth – Zang, gitaar
  • M. Pliszke – Bas
  • John A. – Drum
  • Hindrik Horvard A.S. – Gitaar

Links: