Fear Factory – Archetype

[b]Fear Factory – Archetype[/b]
Roadrunner – 2004

Het verhaal rond het herrezen [i]Fear Factory[/i] is breed uitgemeten in de pers, dus het herhalen van de feiten voegt weinig toe. De band is terug met een nieuw album, genaamd [i]Archetype[/i]. In de biografie wordt gezegd dat het refereert aan de oude vertrouwde [i]Fear Factory[/i]-sound zonder gedateerd te klinken.

Inderdaad, na een paar luisterbeurten kan je inderdaad stellen dat [i]Archetype[/i] klinkt als het oude vertrouwde [i]Fear Factory[/i]. De gitaren en drums zijn machinaal strak, terwijl de keyboards voor het melodische tegenwicht zorgen. Verder klinkt de strot van [i]Burton C. Bell[/i] ook weer als vertrouwd. Het album schiet goed uit de startblokken met klassennummers zoals [i]Slave Labor[/i] en [i]Cyberwaste[/i], nieuwe [i]Fear Factory[/i]-klassiekers in de dop. De intensiteit zakt halverwege het album een beetje in en dat is jammer. Nummers zoals [i]Undercurrent[/i] en [i]Bonescraper[/i] zijn prima, maar halen het niet bij de eerste twee nummers. Het materiaal op [i]Archetype[/i] refereert meerdere malen aan [i]Demanufacture[/i] en dat is goed nieuws voor fans die vooral [i]Digimortal[/i] niet zo konden waarderen. De productie is zoals vanouds prima.

[i]Archetype[/i] is een overtuigend en geïnspireerd werkje geworden dat zich met gemak laat meten met het beste wat [i]Fear Factory[/i] in het verleden afgeleverd heeft, zonder gedateerd te klinken. Dit album mag in de collectie van iedere zelfrespecterende [i]Fear Factory[/i]fan niet ontbreken. Toch blijf ik met het gevoel zitten dat de band veel meer had kunnen doen met [i]Archetype[/i].

[b]Tracklist[/b]/FearFactoryArchetypeCoverII.jpg

1. Slave labor
2. Cyberwaste
3. Act of God
4. Drones
5. Archetype
6. Corperate cloning
7. Bite the hand that bleeds
8. Undercurrent
9. Default judgement
10. Bonescraper
11. Human shields
12. Acension
13. School

[b]Line up[/b]

• Burton C. Bell – zang
• Christian Olde Wolbers – gitaar
• Byron Stroud – bass
• Raymond Herrera – drums

[b]Webstek[/b]

www.fearfactory.com