Interview met Behemoth

Interview Behemoth

Er zijn weinig bands die zo gestaag hun carrière opbouwen als Behemoth. Sinds 1995 werd het Poolse gezelschap album na album groter met als voorlopig hoogtepunt The Satanist uit 2014. Met die plaat op zak trekt de band nog steeds de wijde wereld rond. Zware Metalen sprak voor het optreden in Utrecht het drumbeest van de band: Inferno.

Behemoth

Het is echt geen onvriendelijkheid, maar dat Inferno liever zijn handen en voeten voor zich laat spreken wordt al snel duidelijk in het gesprek. Het feit dat hij nog maar net hersteld is van een flinke verkoudheid, net wakker is én bepaald geen carrière als leraar Engels is misgelopen, helpen allemaal niet mee om een diepzinnig gesprek te hebben. Desondanks viel er wel het een en ander te noteren.

Jullie zijn al geruime tijd op tournee na het verschijnen van The Satanist. Krijg je nooit genoeg van het leven ‘on the road’?

Nee, niet echt. We nemen tegenwoordig pauzes tussen de tours in, dus het is niet meer het gekkenwerk dat we vroeger hadden. Toen Demigod uitkwam in 2004 haalden we met gemak tweehonderd optredens in een jaar. We deden twee jaar non-stop optredens tot en met Canada aan toe, waar we twee maanden lang in cafés optraden voor vijftien bezoekers. Nu is het allemaal een stuk beter geregeld. Bovendien zijn we de jongsten niet meer. We zijn alweer halverwege de huidige tour en ik geniet er nu meer van. Doordat de tours korter zijn, kunnen we veel krachtiger shows geven. Wat ook helpt is dat de meeste optredens uitverkocht zijn. Het publiek is overal erg enthousiast en dat is altijd leuk.

Is het publiek veranderd in de loop der jaren?

Ze zijn allemaal veel jonger geworden, overal op de wereld. Deze tournee deden we de Markthalle in Hamburg aan. In 1997 speelden we daar op het kleine podium en nu stonden we in de grote zaal met allemaal van die jonge gasten voor onze neus. Blijkbaar zijn de bezoekers van toen gestopt met het luisteren naar ons type muziek. Tegelijkertijd is het goed te zien dat er weer jongeren bij zijn gekomen.

Ben je wel eens in de gelegenheid echt een stad of een land te bekijken als je onderweg bent?

Soms. Vorig jaar waren we in Zuid-Afrika, waar we uitgebreid Johannesburg en Kaapstad hebben bekeken. We hebben bovenop de Tafelberg gestaan en dat was heel speciaal: het uitzicht was onvoorstelbaar. Dat zijn de voordelen van lid zijn van een band.

Wat is er allemaal anders geworden bij Behemoth nadat jij de drumstokjes oppakte in 1997?

Eigenlijk alles. De band, de mensen eromheen, de betekenis van muziek… het toeren natuurlijk. We hebben tegenwoordig volop hulp waar we jarenlang alle apparatuur zelf moesten sjouwen. We hebben er allemaal een gebroken rug door opgelopen. En de productie van de show is veel beter geworden met de hele aankleding van het podium en de lichtshow.

Wat is de reden om The Satanist nu al integraal te spelen en niet te wachten op een jubileum?

Omdat ieder nummer op dat album gewoon klopt en dat is nooit eerder zo geweest. Op ieder album waren wel nummers die we om een of andere reden niet live konden reproduceren. Dit is een erg rechttoe rechtaan album met alleen meer perfecte nummers. Wat mij betreft is het beste Behemoth-album en daarom spelen we het nu live, aangevuld met vier oude nummers.

Inferno 1

Nergal heeft al een paar keer gehint dat The Satanist wel eens het laatste Behemoth-album kan zijn. Klopt dat?

Wie weet. Maar dat hadden we kunnen zeggen voor ieder album. Je weet het immers toch nooit. Het scheelde niet veel of Evangelion zou het laatste album zijn geweest (een jaar na de release van dat album werd bij Nergal leukemie vastgesteld waardoor hij op het randje van de dood zweefde -G.).

Maar zijn jullie al bezig met het schrijven van nieuw materiaal?

Nog niet, maar er zijn wel een paar ideeën. We hebben nog wel wat te vertellen.

Loopt Behemoth als sterk antichristelijke band nooit tegen problemen aan in bij uitstek een christelijk land als Polen?

De afgelopen maanden is er één optreden verboden, in Poznán. Inmiddels zit daar een meer liberale burgemeester dus ik verwacht er geen problemen meer. In de herfst gaan we naar Rusland, dus misschien staat ons daar nog wat te wachten, maar dat zien we dan wel weer. In Polen moeten we bekijken wat er gaat gebeuren met de nieuwe regering (in oktober kwam daar de aartsconservatieve en religieuze partij PiS aan de macht -G).

Maak je je daar zorgen over?

Nee, het maakt me niet uit. Ik wil niet over politiek praten, maar het zijn interessante tijden.

Zoals zoveel zwartgeblakerde bands spreekt Behemoth zich stevig uit tegen het christendom. Maar er wordt nauwelijks geageerd tegen de islam terwijl die religie tegenwoordig toch veel meer invloed heeft. Waarom gebeurt dat niet?

Ik ben opgegroeid in een christelijk land dus ik ken alleen deze religie en ik weet hoe die werkt. Ik ben niet zo bekend met de islam. Het is ook niet zo’n groot probleem in Polen, wat dat betreft zijn wij het laatste bolwerk. Wij hebben die shit niet.

Nee, er wonen nog geen 30.000 moslims in heel Polen. In Nederland zijn er naar schatting 967.000.

Zo veel? Gefeliciteerd met je regering. Misschien wordt het tijd voor West-Europese bands om zich hierover uit te spreken. Uiteindelijk kunnen we niet ontsnappen aan de oorlog en die gaat er echt komen.

Een oorlog van moslims tegen de rest van de wereld?

Geen idee man. Misschien zit er wel iets groter achter, wie zal het zeggen?

Een compleet andere vraag: metal komt in een stadium waarin veel muzikanten aan hun pensioen gaan denken. Sommigen vragen zich hardop af hoe lang ze nog geloofwaardig zijn. Hoe denk jij daarover? Hoe lang denk jij het nog vol te houden?

Dat is moeilijk te zeggen, ik zal het waarschijnlijk vanzelf gaan voelen. Pas als het niet meer leuk is, zal ik ermee ophouden. Zolang ik ervan houd, blijf ik dit doen.

Inferno 2

Blijf je nog op de hoogte van nieuwe artiesten?

Zeker, misschien niet van de allernieuwste, maar ik volg de Poolse scene met bands als Mg?a, maar ook uit Frankrijk komen veel goede blackmetalbands. Ik koop dan ook nog volop cd’s, probeer nog steeds mijn jaren tachtig verzameling compleet te krijgen met bands als Bathory en Venom.

Tot slot, wat is het volgende doel van Behemoth?

Tot en met november zit onze agenda vol met optredens in de Verenigde Staten, wat zomerfestivals, Polen, Scandinavië en Rusland.

Nog een laatste toevoeging?

Bedankt voor alle support!

Links:

Interview met Behemoth

Interview met Behemoth

Over een maandje is het zover, dan ligt een nieuw Behemoth album in de schappen van de handelaar in zwaar metaal. Een mooi moment om de band eens na te vragen wat er allemaal op ons af gaat komen en hoe het verkeert met de Polen. Mijn gesprekspartner was bassist Orion, maar ook Nergal droeg enthousiast zijn steentje bij.

Hoi Orion, gefeliciteerd met het nieuwe aankomende album Evangelion! Hoe staat het leven er op dit moment voor?

Hallo en bedankt! Het gaat super. We zijn net begonnen aan een tour door Noord-Amerika. We hebben net shows in Montreal en Toronto achter de rug in het kader van de Summer Slaughter tour, waarna we meteen doorgaan met de Mayhem tour, samen met Slayer, Marylin Manson en Cannibal Corpse.

Op dit moment staat Evangelion op het punt los te worden gelaten op de wereld. Wat kunnen de luisteraars verwachten van het album?

Ik denk niet dat we ooit zo enthousiast zijn geweest over een nieuw album. We geloven altijd echt in wat we kunnen en doen, maar dit keer voelt het anders. De overtuiging dat we werkelijk iets speciaals hebben afgeleverd is dit keer sterker dan ooit. De luisteraars kunnen verwachten dat het album volwassener is geworden als het aankomt op composities, arrangementen en de algehele benadering. Het is een portie extreme metal met meerdere lagen, dat met veel precisie is gespeeld en veel (kleine) details bevat.

Op ieder Behemoth-album komen occulte, mythologische, satanische en oudheids- thema’s aan bod. Hoe is dit gedaan op Evangelion en welke onderwerpen zijn gebruikt?

Nergal: We zijn inderdaad altijd geïnteresseerd geweest in deze onderwerpen. Op Evangelion hebben we wat nieuwe paden bewandeld. Ook hebben de Hellenistische mythen een grotere rol verkregen dan ooit. Maar daar wil ik als voetnoot wel bij vermelden dat Behemoth geen mythologisch-geörienteerde band is. We hebben ons altijd gericht op het menselijk wezen en waartoe hij in staat is, we zijn geen verhaalvertellers. We gebruiken juist oude mythen, vergeten talen en bezweringen om de grenzen van onze uitingen verder op te rekken.

Nergal in de studio

De atmosfeer op het album is juist weer iets duisterder dan op de voorgaanden, ook heeft de sfeer meer weg van de Midden-Oosterse oudheid. Is dit vanwege de teksten en onderwerpen, of ben je bewust een donkerder pad ingeslagen dan bij de vorige albums?

De atmosfeer op een album komt tot stand door de algehele opbouw, arrangementen en tekstuele ideeën. Het idee was om de teksten en de atmosfeer zo nauw mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Op de een of andere manier zijn we tot een geheel gekomen waarvan ik durf te zeggen dat het bijna een soort religieuze (orthodoxe) vorm van black metal is geworden.

We hebben ervoor gezorgd dat deze aanpak over de gehele lijn van het album te horen is. Uiteindelijk besteden we veel aandacht aan wat men de ‘atmosfeer’ van de muziek noemt. De titel van het album spreekt hierbij voor zichzelf – we zijn nog nooit zo dichtbij deze Bijbelse muzikale vibe geweest.

Ik mag ervan uitgaan dat een hoop leeswerk vereist is voordat je aan het daadwerkelijke schrijfproces begint van de lyrics en uiteindelijk de muziek. Hoe verloopt dit proces?

Nergal: Het is inderdaad een hoop leeswerk, een hoop films, reizen en ervaren. Ik kan wel stellen dat ervaring mij het meest deugd doet en de trigger is die mijn realiteit bepaalt.

Ik las dat het afsluitende nummer, getiteld Lucifer, geïnspireerd was door een Pools gedicht dat honderd jaar geleden geschreven werd door Tadeusz Micinski. Wat kan je me vertellen over het gedicht en hoe heeft het je geïnspireerd om het nummer Lucifer te schrijven?

Nergal: Het was bij toeval dat ik het gedicht voor ogen kreeg. Ik had een boek gekocht met gedichten van Micinski, toen ik het boek opensloeg op een willekeurige pagina zag ik een strofe wat ongeveer dit zei: “… and they were followed by the Hellish hordes of Nergal, God of underworld”. Ik moet bekennen dat ik het vrij wonderlijk vond, het spoorde me aan om zijn werk nader te bestuderen.

Behemoth

Langzaam maar zeker groeide bij mij het animo om Poolse lyrics op de plaat te verwerken. Tot ik een e-mail kreeg van Krzysztof Azarewicz, die me ‘Lucifer’ toestuurde met de suggestie dat het wellicht goed in een nummer verwerkt kon worden. Meteen toen ik het voor ogen kreeg wist ik zeker dat het gebruikt moest worden op de plaat. Het heeft geresulteerd in het meest uitsprekende en epische Behemoth-nummer ooit. I love it.

Het mixwerk is gedaan door Colin Richardson. Hoe is deze samenwerking verlopen?

Laat ik beginnen door te zeggen dat het een eer en erg plezierig was om met hem te kunnen werken. De samenwerking was van begin tot eind geweldig. Colin is een persoon die bepalend is geweest voor het geluid van metal in het algemeen, een van de meest invloedrijke producers als het op sound aankomt. We zijn een van de bands waar hij mee heeft gewerkt, en dat is vrij bijzonder voor ons. Hij heeft het album laten klinken als… Nergal zegt als een miljoen dollar. (lacht)

Het opnameproces kon op de voet gevolgd worden door fans in vier video-afleveringen, die geplaatst zijn op Youtube en MySpace. Hoe waren de reacties op de video’s?

We hebben heel veel reacties gehad, die vooral erg positief waren. Het is erg gaaf dat je vandaag de dag kan laten zien hoe het volledige opnameproces verloopt. Fans willen dat graag zien, ze zitten te wachten om iets te horen, zien en erover in discussie te gaan. Wat we proberen te geven moet geen saaie show off zijn, het zijn juist scènes die geschoten zijn op bepalende momenten van het opnameproces. We willen niets laten zien dat gefabriceerd of nep is en we spreken enkel over wat echt aan de hand is…
En de fans lijken dat te waarderen.

Denk je dat deze nieuwe media van groot belang zijn voor de promotie van een nieuw album?

Jazeker. Ze stoken het vuur vast wat op. Tegenwoordig zal de cd-verkoop nooit meer worden wat het geweest is en bands moeten er achter zien te komen op welke manieren ze luisteraars zo geïnteresseerd mogelijk kunnen krijgen. Vandaag de dag zijn veel mensen online te bereiken. Er is niets mis met daarop inspelen, zo werkt het nou eenmaal. We proberen altijd zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de promotie. Daar bovenop kan je op deze manier ook makkelijk de spanning opbouwen, stukje bij beetje. Het is intrigerend en spannend voor ons allemaal.

Momenteel vervult Seth de vacature van sessiegitarist. Blijven jullie op deze manier te werk gaan of gaat er een vierde, vast bandlid toegevoegd worden aan Behemoth?

We blijven gewoon op deze manier te werk gaan. Het werkt perfect zo.

Op ieder album lijkt er veel tijd en moeite te worden gestoken in het artwork (niet alleen de hoes, maar ook de bandfoto’s). Ik verwacht dat Evangelion geen uitzondering gaat zijn. Wie is verantwoordelijk voor het artwork?

Ook ditmaal werkten we samen met Tomasz Daniłowicz, a.k.a. Graal, met wie we al lange tijd samenwerken. Dit keer heeft hij iets buitengewoons gedaan. Behemoth heeft nooit eerder artwork als deze gehad. Een nieuwe techniek, een vrij simpel kleurenschema, maar toch met een bepaalde klasse en deze speciale touch die lastig uit te drukken valt in woorden. De cd-hoes zelf is vast een voorproefje van de volledige lay-out. Van de hele package ga ik nog niets verklappen, maar het gaat zeker bijzonder worden.

Behemoth art

Het vergt wel een hoop tijd, overleg, brainstorms en moeite om het allemaal af te krijgen. Ook dit keer was dat hetzelfde geval. Foto’s zijn er genomen door Group13, hetzelfde bedrijf dat de At the Left Hand ov God-clip heeft opgenomen en bezig is met een clip voor het nummer Ov Fire and the Void. Je kan een nieuw soort kwaliteit verwachten met alles dat het album visueel met zich meebrengt.

Wanneer kunnen we nieuwe tracks live horen (en zien)?

Behemoth (Nergal)

Op dit moment is het album nog niet uit, dus spelen we maar één nieuw nummer live. We spelen Ov Fire and the Void, het nummer dat we ook online hebben gezet en een video voor maken. Deze video zal overigens al te zien zijn voordat het album uitkomt. Zodra het album in de schappen ligt zullen we meerdere nieuwe nummers live spelen. Het zullen er waarschijnlijk een stuk of vijf worden, we hebben nog nooit eerder zoveel nieuwe nummers ter gehore gebracht.

Kunnen we ook nieuwe showelementen verwachten tijdens de komende tour?

We hebben een nieuw podiumontwerp. Maar het zal nog wel even duren voordat we alles klaar hebben. Ook kunnen we niet alles meenemen naar iedere locatie waar we optreden. Een goede lichtshow is waar we nu aan werken.

In het verleden hebben bands als bijvoorbeeld Gorgoroth problemen gehad met optreden in jullie thuisland omdat godslastering bij wet verboden is in de Poolse wet. Ik kan me voorstellen dat dit frustrerend kan zijn wanneer je in eigen land optreedt. Heeft een Behemoth-show ook wel eens te lijden onder deze wetten in Polen? En wat is je kijk op deze wet?

Het frustreert ons niet. We kunnen er alleen maar om lachen. Het is gewoon sneu wat er soms gebeurt in Polen. Het is gewoon een katholiek land dat vrij strict is in zijn geloof. Enkele van onze shows zijn ook afgelast, rechtszaken en al die onzin. Wat er ook gebeurt, we zullen altijd blijven vechten voor de vrijheid van meningsuiting en artistieke creaties. Niets zal ons tegenhouden. Mensen met enig denkvermogen hebben we gelukkig aan onze zijde. We worden gewaardeerd om wat we doen en dat maakt ons gelukkig. Hard werk moet niet verloren gaan aan domheid. No sympathy for fools!

Naast het spelen van basgitaar bij Behemoth ben je ook werkzaam als gitarist in Vesania. Wanneer kunnen we iets nieuws verwachten van Vesania (tour, album, etc.)?

We komen weer bij elkaar op dit moment. Het is een lang jaar geweest voor ons allemaal met al onze verplichtingen en werk. Ondertussen heeft Daray, de drummer van Vesania, Vader verlaten en zich bij Dimmu Borgir gevoegd en dat heeft veel werk met zich mee gebracht. Vesania is iets geworden wat we met een soort van prestigieuze achting benaderen.

Op dit moment ben ik dus op tour met Behemoth en dat zal nog aardig wat tijd kosten. Maar we denken aan een nieuw Vesania-album. Ik weet niet of we de tijd kunnen vinden om te touren, maar we willen er zeker aan werken. Mensen zitten erop te wachten en blijven er over vragen. Ongeacht wat er met onze andere bands gebeurt, we blijven Vesania houden. Het is een soort van kindje voor ons geworden. Daarom willen we ook graag shows doen, het zit onder onze huid, we hebben deze band nodig.

Orion (live with behemoth)

Is het niet lastig om in meerdere bands werkzaam te zijn? Heb je ooit echte problemen gehad met het combineren van werkzaamheden met Behemoth en Vesania?

Hell yeah. Behemoth is erg tijdrovend en het wordt steeds erger, iedere maand, jaar en release. Het groeit, waardoor de tijd dat het kost ook groeit. We staan niet alleen een uurtje per dag op het podium, geloof dat maar. Mensen zien niet altijd in dat er veel meer bij komt kijken.

Het laatste half jaar, om maar een voorbeeld te noemen, ben ik nergens anders aan toe gekomen dan aan Behemoth gerelateerde zaken. Daar bovenop hebben mensen van mijn leeftijd eigenlijk ook een soort van sociaal leven nodig, toch? Ik herinner me goed dat we Vesania shows en Behemoth shows af hebben moeten zeggen, waardoor we mooie kansen hebben laten liggen. Maar zo is het leven – de kunst van het prioriteiten stellen.

Maar ja, het combineren van de werkzaamheden is mijn grootste obstakel waar ik al jarenlang tegenaan loop. Maar ik ben er wel erg ver mee gekomen, en daar ben ik gelukkig om. Hadden dagen maar vijftig uur. Dat zou zo verdomde perfect voor me uitkomen!

Ik ben door mijn vragen heen. Dank je wel voor je tijd!
Het laatste woord is voor jou.

Jij ook bedankt! Evangelion ligt binnenkort in de winkels, probeer het eens uit. Hopelijk komen we jullie tegen bij onze shows. Onze Europese tour begint in oktober, dus komt dat zien!

Evangelion is vanaf 9 augustus verkrijgbaar.

Verdieping:

Links: