Interview met Kjeld

Interview met Kjeld

Twaalfde in de gebruikerslijst 2015, als eerste Nederlandse band (een blackmetalband dan nog), nog boven Deafheaven. Kjeld mag terugkijken op een geslaagd jaar. Tijd voor een gesprek met gitarist Tsjuster.

kj

Dag Kjeld. Ik had wel eens van jullie gehoord, van op afstand, met een kleinood dat Tiid nog iets heette. Maar plots ging het snel. Hoe kwam dat?

Het voornaamste is dat we niet ophielden met het schrijven van muziek. We bleven onszelf uitdagen en verbeteren, en de eerstvolgende tussenstop was Skym. Hammerheart kreeg lucht van wat wij deden en ze waren meteen enthousiast. Combineer een enthousiast label met een album waarop je alles geeft wat je op dat moment hebt, dan creëer je prima omstandigheden waarin zoiets aan kan slaan.

In ieder geval, de recentste plaat, Skym, is haast een klassieker kjeld 200x200in de NLBM. Label
Hammerheart Records heeft dat goed gedaan zou ik zo zeggen. Herleeft de Hollandse Glorie dusdanig?

Er komt op dit moment ontzettend veel goed materiaal uit Nederland. Bands als Fluisteraars en Terzij de Horde brengen nieuw leven in de Nederlandse scene. Afgelopen jaar was een ontzettend goed jaar wat Nederlandse black metal betreft – misschien wel het hoogtepunt tot nu toe.

Als Belg ben ik ook gewoon deels aan het opruien, wegens gebrek aan black metal uit eigen streek die de moeite waard is, dus doe maar even verder met de terechte zelfopwaardering. Bijvoorbeeld over het feit hoe jullie aan de combinatie van etherische sfeer + niet eindeloos strakke Nuclear Blast doch No Colours waardige blackmetal sound kwamen.

We hadden bij het schrijven van de plaat altijd al een idee voor ogen (of in dit geval oren) hoe onze plaat moest gaan klinken. Muzikaal gezien wisten wij dat idee goed vorm te geven, en op productievlak gaven M. Nienhuis en J. Bonis (Dodecahedron) net dat extra zetje om het geheel tot zijn recht te laten komen. Wij zijn in ieder geval zeer tevreden over hoe dat heeft uitgepakt.

Net zoals het West-Vlaams de meest waardevolle “taal” is in de Vlaamse wereld, is het Fries dat bij jullie (ja toch?). Hoe gaan jullie om met de minderwaardigheid van die andere accenten die amper het vermelden waard zijn?

(Lacht) Bedoel je het Nederlands? Ach, niemand spreekt dat toch …

Er lopen nog wat aardige bands rond in Nederland, hoor ik van velen. God Dethroned en Kane en zo. En The Monolith Deathcult, volgens de geruchten. Hoe gaan jullie daar mee om? Is er zoals in België – een drang om elkaar op het Graspop-podium te hijsen, of valt dat allemaal wel mee?

Voor zover ik merk loopt het contact tussen bands – in ieder geval binnen de black metal – over het algemeen goed. Zo nu en dan is men wat.. eerlijker dan anders, maar dat kan ik wel waarderen.

Sommige zaken die passeren tijdens het beluister van de mp3’s vat ik niet helemaal. Wat is het verhaal rond Gerlofs Donia bijvoorbeeld?

Gerlofs Donia gaat over Pier Gerlofs Donia, oftewel Grutte Pier. Hij was een Friese boer die aan het eind van de middeleeuwen in een klein dorp leefde. Toen zijn dorp werd geplunderd, en zijn vrouw en een van zijn zoons verloor, richtte hij een volksleger op waarmee hij zich verzette tegen de Saksen die zijn land bezetten. Met dit leger, de Arumer Zwarte Hoop genoemd, vocht hij voor een vrij Friesland.

Wat ik wel meteen vatte zijn de invloeden van Satyricon, Emperor en zelfs een ietsiepietsie Shining. Maar zeg zelf eens, wat typeert Kjeld het meest tussen al dat Noors black metal geweld?

Misschien het feit dat wij niet Noors zijn. Het is al lang niet meer zo dat alle goede black metal uit Noorwegen komt. Ja, wij hebben wat 90’s Noorse black metal invloeden hier en daar, maar ik denk dat wij gevormd zijn door meer dan dat. Natuurlijk zal onze eigen bodem en cultuur zich op een bepaalde manier manifesteren in onze muziek. Zelf luister ik ook veel naar andere muziek – van progressieve rock tot stonerrock tot minimalistische elektronische muziek – en invloeden daaruit zullen vast ook in meer of mindere mate te horen zijn op Skym.

Die andere NLBM-release, Sammath, werd weliswaar geen 12e in de jaarlijst van Zware Metalen, maar is dat een teken dat jullie alleenheersers zijn, of dat er te weinig aandacht naar inlandse Black metal gaat?

Ik weet vrij weinig van hoe die jaarlijsten tot stand komen, maar wat mij betreft had vooral Terzij de Horde’s Self hoger mogen staan, en had Luwte van Fluisteraars ook prima in het rijtje gepast. Het is natuurlijk wel een lijst met internationale bands, over meerdere genres, dus is het misschien niet zo vreemd dat er niet heel veel releases van één genre uit één land in voorkomen. Op wonderlijke wijze zij wij bovenaan beland.

Zo wonderlijk vind ik het in ieder geval niet. Zo, dat was het voor mij, nog een anekdote over favoriete bieren of een nieuwsje of zo? Laat jullie gaan!

kj

Niets over bier dit keer, al is Jopen Ongelovige Thomas toch wel een van uitstekende kwaliteit. We zijn wel bezig met nieuw materiaal, dus hou je ogen en oren open als Kjeld je ding is!

Bedankt voor jullie tijd!

Geen probleem, bedankt voor het interview!

Groeten!

Links: