Anneke Van Giersbergen – Drive

Anneke Van Giersbergen – Drive
Inside Out Music, 2013

Laten we eerlijk zijn: zonder haar verleden bij The Gathering, was deze soloplaat van Anneke Van Giersbergen nooit bij Zware Metalen gekomen. Maar goed, de laatste Burzum had hier op zich ook niets te zoeken…

Anneke Van Giersbergen dus. Er staan twee platen in mijn kast waarvan ik vind dat ze op die albums boven zichzelf uit stijgt. Dat zijn How to Measure a Planet? (van The Gathering) en 01011001 (van Ayreon). Ze zorgt daarop voor een aantal magische momenten die ik op geen van haar andere albums hoor, simpelweg omdat die momenten zo moeilijk te vatten zijn. Die beoordeling is overigens puur persoonlijk en dus subjectief. Waar ik naartoe wil, is dat ik dat soort kippenvelmomenten bij beluistering van Drive niet gehad heb. Dat is geen waardeoordeel, maar wel een indicatie van hoezeer deze plaat anders is.

Als je op zoek gaat naar uitgesponnen passages, complexe arrangementen en sfeervolle fragmenten, kom je helaas van een koude kermis thuis. Drive staat namelijk bol van de complexloze, goed in het gehoor liggende rocksongs. Een lekkere drive (goede albumtitel wat dat betreft), veel poppy melodieën en af en toe een gevoelige ballad, zijn de voornaamste ingrediënten. Anneke kruipt dan ook vooral in de rol van pop/rock-zangeres en we horen niet of nauwelijks de sirene van weleer. Dat is ook niet nodig en was zelfs ongepast geweest op Drive.

Drive is verder een prima rockplaatje. Een diepgravende analyse zou bij dit soort werk misschien zelfs onbetamelijk zijn. Laten we dat dan ook niet doen. Gewoon lekker ontspannen luisteren.

Tracklisting:Anneke Van Giersbergen

  1. We Live On
  2. Treat Me Like A Lady
  3. She
  4. Drive
  5. My Mother Said
  6. Forgive Me
  7. You Will Never Change
  8. Mental Jungle
  9. Shooting for the Stars
  10. The Best Is Yet To come

Line-up:

  • Anneke Van Giersbergen – Zang, piano, gitaar
  • Rob Snijders – drums
  • Annelies Kuijisters – Toetsen, zang
  • Joost van Haaren – Basgitaar
  • Ferry Duijsens – Gitaar
  • Gijs Coolen – Gitaar

Links: