Interview met Ragnarok

Interview Ragnarok

Eind maart verscheen de achtste cd van de Noorse band Ragnarok: Psychopathology. Reden voor Zware Metalen de band hierover eens aan de tand te voelen. Hieronder wordt dieper ingegaan op het maken en verschijnen van deze cd. Bolverk is namens Ragnarok gesprekspartner van dienst.

Ragnarok

Gefeliciteerd met jullie achtste cd.

Dank je. Tot nu toe wordt Psychopathology erg goed ontvangen door de pers en de fans en daar zijn we uiteraard erg blij mee. Over het algemeen krijgen we te horen dat we trouw blijven aan datgene waar Ragnarok voor staat (en dat was ook ons doel) en dat we daarnaast openstaan om andere invloeden een plaats te geven in onze muziek. Volgens mij is elk nummer op Psychopathology al door iemand genoemd als zijn favoriete nummer. Voor ons is dat een indicatie dat het een kwalitatief hoogstaand album is geworden en dat er dus niet twee of drie goede nummers en een paar vullers opstaan. Daar zijn we erg blij mee en het laat zien dat verschillende mensen telkens iets anders in onze muziek weten te waarderen.

Hoe gaan jullie de studio in? Zijn de nummers dan al helemaal af of wordt er ook in de studio nog aan de nummers gesleuteld?

Het schrijfproces voor Psychopathology was hetzelfde als voor Malediction: ik neem een nummer mee naar de oefenruimte. Vervolgens arrangeren we dat met zijn allen, voegen iets toe, laten iets weg en iedereen doet suggesties totdat iedereen tevreden is over het resultaat. Wat de teksten betreft gaan Jontho en ik bij mij aan de keukentafel de woorden aan de muziek toevoegen. We schreeuwen en zingen samen en schaven net zolang totdat alles op zijn plek is gevallen. Ik zou me trouwens erg schamen als iemand ons hierbij zou kunnen zien maar het moet gewoon gebeuren. Het voltooien van een nummer vergt erg veel werk en alles is tot in de details voorbereid voordat we de studio ingaan. We veranderen alleen kleine dingen aan het eind van het proces. Het tempo van een nummer, of we een extra gitaaroverdub doen of een vocaal idee.

Welk idee schuilt er achter de titel Psychopathology?

De academische definitie van het word psychopathologie is: de studie naar het psychische en gedragsmatige disfunctioneren welke optreedt tijdens een geestelijke stoornis of sociale desorganisatie. Maar wij hebben die term een beetje opgerekt en wilden in de teksten een ziel ontleden. Twee regels uit het titelnummer geven het aardig weer: “I’m insde your soul. I dissect your mind”. De inspiratie daarvoor komt van verschillende dingen maar de sterkste daarvan is uit de T.V. Serie Hannibal. Hierin begraaft hij mensen levend om vervolgens paddenstoelen op hun huid te kweken. Hannibal is een psychiater maar in feite is hij veel gekker dan zijn patiënten. Een andere regel uit dit nummer is: “the cure is worse than the disease”. Volgens mij is dat soms echt het geval. Er worden offers gebracht in naam van de wetenschap. Het is nog niet zo gek lang geleden dat er in Noorwegen lobotomies en sterilisaties werden uitgevoerd op mensen die buiten de boot vielen. Hoe dan ook, in veel teksten gaat het over een vorm van waanzin. Om de nummers in het kort te behandelen: Dominance And Submission gaat over sadomasochisme. Where Dreams Go To Die gaat over waanzin, het grijze gebied tussen droom en werkelijkheid en de angst dat je het verschil tussen die twee niet meer weet. De nummers Lies en Hatespreken denk ik voor zich. The Eight Of The Seven Plagues gaat erover dat religie de ergste plaag is van allemaal. Blood gaat over persoonlijke offers. Heretic gaat ook over religie en benadrukt dat sommige prominente figuren uit een religie soms de ergste ketters zijn. Into The Abyss gaat over het pad dat de meesten van ons hebben gekozen. Jontho heeft My Creator geschreven en die tekst is erg persoonlijk voor hem. Infernal Majesty is simpelweg een ode aan onze Meester.

Wie tekende voor de productie van Psychopathology?

Devo van Marduk heeft samen met ons Psychopathology geproduceerd. Devo is geweldig en erg professioneel. Hij weet hoe black metal en Ragnarok hoort te klinken. Hij weet precies wat we willen en levert ons dat. Malediction klonk al goed maar Psychopathology klinkt nog veel beter. Devo gaat net zolang door totdat hij tevreden is en wij zijn hem daar dankbaar voor. Dit is de derde keer dat we samenwerken en ik hoop dat die samenwerking nog lang duurt.

Namen jullie deze cd analoog of digitaal?

Digitaal. Het is tegenwoordig allemaal wat makkelijker dan vroeger. Ik weet zelf vrij weinig van het opnemen van muziek en heb me er altijd wat afzijdig van gehouden. Maar ik zie ook de voordelen van het thuis opnemen wel in, zeker waar het demo’s betreft. Ik ben dan ook voorzichtig bezig om thuis mijn eigen studiootje te bouwen. Ik werk nog steeds veel liever in de oefenruimte maar zie ook wel in dat het thuis opnemen veel tijd kan besparen. Daarnaast kan het de kwaliteit van de muziek van Ragnarok ook ten goede komen als je eerst de demo’s thuis opneemt. Dat is dan ook mijn doel voor het komende Ragnarok album. Ik ben al klaar met een raamwerk voor zes nieuwe nummers en heb er nu al zin in om serieus aan de slag te gaan met deze nummers. Er staan echter een hoop shows op stapel met Ragnarok de rest van dit jaar (en dat is natuurlijk geweldig) maar dat zal wel betekenen dat het schrijfproces pas in 2017 wordt gecontinueerd.

Bij de voorbereiding van dit interview heb ik nog eens naar jullie oude werk geluisterd. Het viel me op dat het geluid door de jaren heen is veranderd. Ben je dat met me eens en zo ja, heb je daar een verklaring voor?

Elke muziek moet zich gewoonweg evolueren. Je kunt niet verwachten dat de simpele en jeugdige atmosfeer van de eerste jaren er nog steeds is. Wanneer je jezelf als muzikant en schrijver verbeterd, evolueert de muziek als vanzelf mee. Het wordt niet perse anders maar wel steeds iets beter. Wanneer een band zichzelf steeds herhaalt, zou de interesse er vanaf gaan. Dat is bij punk ook gebeurt. Je kunt Sex Pistols en Ramones wel kopiëren maar alles is in dat opzicht al gedaan, toch? Sex Pistols hadden een paar goede commerciële nummers maar omdat ze niet goed konden spelen werd het punk. Ik houd er persoonlijk erg van maar het is ook iets wat in het verleden ligt. Ik verwacht niet van hen dat ze dat heden ten dage nog steeds dezelfde muziek maken en zou er dan ook niet meer in geïnteresseerd zijn. Hetzelfde geldt voor black metal bands. Je kan niet verwachten dat muzikanten in het verleden blijven hangen. Ik heb respect voor bands die zich ontwikkelen maar dat betekend niet dat de agressie en brutaliteit hoeven te verdwijnen. De muziek kan zich ook in de diepte verbreden…

Qua teksten gaat Ragnarok nog steeds tekeer tegen het christendom?

We richten onze pijlen op elke religie. Veel mensen hebben het waarschijnlijk veel te goed om nog te hoeven vertrouwen op een god, tenminste in onze samenleving is dat wel zo. Een tijdje geleden las ik de zin: “er zijn geen religies in de loopgraven” en daar zit een kern van waarheid in. Als er geen loopgraven zijn, worden de meeste maatschappijen seculier. Wij omarmen zaken als materialisme en hedonisme en naar mijn mening zijn er nog maar weinig mensen tegenwoordig die zich bezighouden met deze wezenlijke zaken. Wat mij betreft denkt iedereen voor zich in plaats van blind achter een ander aan te lopen. In de meeste religies worden de volgelingen gestraft als ze zich buiten de kaders van de religie begeven. Dat geldt dan weer niet voor de leiders van die religie, die schijnen dan weer overal mee weg te komen… Religie wordt vaak ingezet om macht over een ander uit te kunnen oefenen of een ander uit te kunnen buiten. De boodschap is vaak wel positief maar er wordt zelden gehandeld naar hetgeen men geloofd. Dat maakt het inhoud- en betekenisloos. Integriteit is voor mij persoonlijk erg belangrijk. De meeste religies hebben echter nog nooit van dat woord gehoord. Het concept waarbij mensen als kuddedieren binnen een stel regels moet opereren is in mijn ogen verwerpelijk. De zwakkere en onzekere mensen worden vaak uitgebuit of laten zich uitbuiten door mensen die dankbaar gebruik maken van deze zwakheden. Ik heb verder wel respect voor ieders mening of overtuiging en iedereen heeft het recht om het met mijn mening oneens te zijn. Ik heb respect voor iedereen die zelfstandig nadenkt binnen het kader waarin zij leven maar ik heb geen respect voor hen die een leider blind volgen.

Ragnarok

Terwijl Europa wordt overspoeld door vluchtelingen die op de vlucht zijn voor IS zou je ook kunnen zeggen dat jullie tegen de verkeerde religie ten strijde trekken. Van de islam gaat immers een veel grotere dreiging uit.

Ik denk dat ik deze vraag met mijn vorige antwoord al heb behandeld.

Speelt het christendom tegenwoordig nog een grote rol in het dagelijks leven in Noorwegen?

Niet echt. Noorwegen is een erg seculier land. Enige tijd geleden zijn kerk en staat gescheiden. Het werd ook weleens tijd dat er aan deze overbodige traditie na duizend jaar een einde kwam. Sommige media echter worden nog steeds overduidelijk gerund door de christenen. Hetzelfde geldt voor sommige politici. Veel mensen zijn nog steeds lid van een kerk. Dat komt omdat je, als je eenmaal gedoopt bent, automatisch lid bent van de kerk. Veel mensen lieten dat gewoon zo. Het trieste daaraan is dat de kerk ongeveer €90 per jaar krijgt voor elk lid wat ze hebben. Hoewel veel mensen zich al lang niet meer christelijk noemen, geven zij hiermee indirect wel een financiële boost aan de kerk die daardoor veel meer macht krijgt dan ze zou moeten hebben.

Hoe staat het ervoor met de Noorse black metal scene tegenwoordig. Is ze nog steeds zo groot en extreem als in de jaren ’90?

De Noorse scene is springlevend. Ik kan je zo honderd bands opnoemen die actief zijn. Veel bands rekken de grenzen van hun muzikale stijl op en ik vind dat een goed teken. Het is prima als je constant met honderd kilometer per uur over je instrument ragt, dat is vaak heel compromisloos en direct, maar ik houd van creativiteit en variatie. En helemaal als een band zich weet te onderscheiden van de rest. Daarom houd ik ook zo van Den Saakaldte, Solefald en Djerv. Zij zoeken de grenzen van het genre op. Begrijp me echter niet verkeerd: ik houd ook erg van die brute en snelle muziek. Mijn voorkeuren lopen uiteen van progressieve rock uit de jaren ’70 tot black metal. Waar ik naar luister ligt aan mijn stemming van dat moment.

Ragnarok

Voor een band die al zo lang meegaat hebben jullie, in tegenstelling tot de meeste black metal bands, geen splits of e.p.’s uitgebracht. Is het niet zo jullie ding?

We hebben het er als band wel eens over gehad. Er waren plannen voor een e.p. maar we besloten telkens om de beoogde nummers toch maar op een regulier album te zetten. Veel bands brengen een e.p. uit om de fans warm te houden tussen twee reguliere albums in. Dat is waarschijnlijk wel een slim idee maar ik kan in alle eerlijkheid niet zeggen dat ik veel e.p.’s heb gehoord die de moeite waard zijn. Zeg echter nooit nooit. Misschien komt het er voor het volgende album wel van. Als we het doen dan zal het zijn omdat we een overschot hebben aan goed materiaal wat niet meer op het album paste.

Er verscheen tot nu toe nog geen DVD van Ragnarok. Is daar een reden voor?

We zouden erg graag een DVD uitbrengen en een paar jaar geleden hebben we het er ook met ons label over gehad maar zij zagen het niet zitten. Ze dachten dat een DVD niet zou verkopen en daar hebben ze waarschijnlijkgelijk in. Toch lijkt het me gaaf om een keer een DVD uit te mogen brengen en ik hoop dan ook dat het er ooit eens van komt.

En ten slotte krijg je, zoals altijd, het laatste woord.

Bedankt voor dit interview en de weldoordachte vragen. Bedankt voor het supporten van de scene. Er zijn in de loop van het jaar veel kansen om ons live te zien en ik hoop dat we elkaar dan tegenkomen.

Links: