Interview Rimfrost

Interview Rimfrost

Rimfrost is een Zweedse band die werd opgericht door Throllv en Hravn toen ze slechts veertien jaar waren. De nieuwe cd, met dezelfde naam, kwam onlangs uit. Beide heren werden daarover aan de tand gevoeld en ze geven op luchtige manier antwoord op de gestelde vragen.

Rimfrost

Hallo, hoe gaat het?

Throllv: Hallo, met mij gaat het goed.

Hravn: Best oké, dank je. Ik leef nog, eet eens wat en ik oefen soms om mezelf voort te planten, haha.

Rimfrost werd opgericht toen Hravn nog maar veertien jaar was… Wat vonden je ouders daar eigenlijk van?

Hravn: mijn ouders stonden altijd achter mij en mijn muziek. Zij hebben gezien hoe ik deze band uit het niets oprichtte tot wat zij nu is. En ik stuur ze altijd video’s van onze nummers en een kopie van een cd van ons.

Hoe kwam je erbij om een blackmetalband te beginnen?

Throllv: ik luister al van kinds af aan naar heavy metal en was altijd al geïnteresseerd in allerlei subgenres van metal. Zo kwam ik ook in aanraking met black metal. Ik houd van het rauwe en mystieke aspect van black metal.

Hravn: mijn jongensdroom was om met mijn benen wijd en stevig headbangend op een podium te staan terwijl ik Princess Of The Dawn (Accept) speelde. Ik keek vroeger vaak naar Judas Priest op VHS en werd gegrepen door de energie die ervan af straalde. Toen we een heavy metalband begonnen, bleek dat ik niet bepaald als Rob Halford of Udo Dirkschneider klonk. Dus begon ik maar wat te grommen. Tot mijn eigen verbazing bleek dat mijn stem er geknipt voor was. In onze tienerjaren ontdekten we steeds heavier muziek en besloten we zelf een extreme band te beginnen. Voor mij is het nog steeds belangrijk de energie die heavy metal uitstraalt te grijpen en ze in de black metal scene te stoppen.

In 2002 werd de band gericht als Mörkrets Furstar. Waarom werd die veranderd in Rimfrost?

Throllv: Mörkrets Furstar klinkt als de bandnaam die een stel veertienjarigen kiezen…

Hravn: Mörkrets Furstar betekent Heer der Duisternis en paste als naam niet zo bij ons. Het klinkt kinderachtig. Rimfrost betekent vorst in het Oudnoors en die naam klinkt veel cooler. Oké, slechte grap, maar ja de muziek die we maken klinkt nou eenmaal koud. Het is gewoonweg een goede naam.

De eerste demo’s werden in een zeer gelimiteerde versie uitgebracht. Komt er ooit een heruitgave?

Throllv: misschien, maar het is niet waarschijnlijk.

Hravn: we hebben het er wel eens over. Misschien ter gelegenheid van ons vijftienjarig bestaan. De nummers zijn nog steeds erg goed. Zeker gezien het feit dat we pas vijftien waren toen we ze opnamen.

In de loop der jaren vonden enkele line-up wisselingen plaats. Wat was daar de reden van?

Throllv: Waarschijnlijk zijn Hravn en ik op lange termijn moeilijk om mee te werken.

Hravn: Ik denk dat het vrij lastig is om met mij en Throllv samen te werken haha. Nee, serieus, echt waar. Soms hebben we er ook iemand uit gekickt vanwege een tekort aan interesse in de band of vanwege te weinig input. Ik en Throllv zijn erg goede vrienden. Bijna als broers, en broers vechten nou eenmaal van tijd tot tijd. Sommige ex-leden konden daar net mee omgaan en sommigen liepen er (letterlijk) hard bij weg.

Rimfrost

De nieuwe cd heet simpelweg Rimfrost. Wat is daar de reden van?

Throllv: het is alweer even geleden dat we hiervoor een album uitbrachten en het voelde gewoon natuurlijk om dit album naar de band te vernoemen. Het voelt als een soort wedergeboorte. Dit album staat voor alles wat Rimfrost is.

Wie heeft het artwork van Rimfrost gemaakt?

Throllv: het logo is samen met Rimfrost gemaakt door Karin Håkman. Het artwork is gemaakt door Ricardo Gelok in samenwerking met Rimfrost. Het voelde voor ons goed om alleen het logo op de voorkant van de cd te zetten. We houden het wat dat betreft graag simpel en heavy. De rest van het artwork is gemaakt door Istvan Konya.

Wie ie er verantwoordelijk voor de teksten bij Rimfrost en welke onderwerpen worden er zoal behandeld?

Hravn: ik schrijf de meeste teksten. Maar ik heb daarbij altijd nauw contact met Throllv over de onderwerpen die we behandelen. Ik probeer steeds wat nieuwe thema’s te gebruiken. Ik denk graag buiten de kaders. We maken gebruik van onze Noorse roots en van donkere en duistere dingen.

Ben je zelf een satanist en waaruit blijkt dit in je dagelijkse leven? Of is het satanisme slechts een image voor jullie?

Throllv: nee, en nee. Religie maakt geen onderdeel uit van ons image. Het is hetzelfde als stellen dat een regisseur van een film met satanische elementen zelf ook satanist is. Wij zijn artiesten.

Hravn: goed antwoord! Ik zie het zo: als je vertrouwt op een geloof dat je controleert of als je dat geloof blindelings volgt ben je dom. Of je nu christelijk bent of een satanist, dat maakt dan niet uit. Ik sta voor mezelf in en doe wat ik wil zonder daarbij te denken aan (het dienen van) een hoger doel. Ben ik als persoon sterk genoeg? Ja!

Voor sommige lezers zal het voor het eerst zijn dat ze van Rimfrost horen. Als er een nummer is van het nieuwe album dat de aandacht direct zal wekken, welk zou je dan kiezen?

Throllv: voor mij is dat onmogelijk. Alle nummers hebben iets speciaals en het ligt ook aan de luisteraar. Ik zou zeggen: probeer ze allemaal.

Hravn: Saga North. Dit nummer heeft alles van een gezellig Rimfrost-nummer in zich.

Ik heb enkele tracks van het nieuwe album kunnen beluisteren. Het klinkt modern maar jullie zijn er ook in geslaagd een koude en donkere sfeer in de muziek te leggen.

Hravn: dank je! We proberen onszelf steeds te verbeteren en toch trouw te blijven aan onze wortels.

Ik hoor vooral Tsjuder-, Immortal– en Graveland-invloeden terug. Ben je het daarmee eens?

Throllv: we zijn uiteraard door Immortal beïnvloed. Ik luister niet naar de andere twee bands die je noemt dus ik kan ook niet zeggen of we door hen zijn beïnvloed.

Welke andere bands zijn van invloed geweest op Rimfrost?

Throllv: heavy muziek, zoals Accept. Hravn: Judas Priest, Accept, U.D.O. en Bathory zijn belangrijke bands voor mij. Muziek uit de jaren ’80 vind ik nog steeds het beste. Ik ben niet beïnvloed door modernere bands.

Zoals altijd krijg je namens de band het laatste woord.

Throllv: Straks bied je me ook nog een laatste maaltijd aan, haha. Serieus: als je houdt van heavy muziek maar niet perse van black metal dan zou je eens naar Rimfrost moeten luisteren. Ik denk dat het je zal bevallen.

Hravn: we hopen jullie eens tegen te komen. Kom langs als we ergens live spelen en zoek ons naderhand op. Daar krijg ik altijd veel energie van.

Links: