Interview met Neocaesar

Interview Neocaesar

Death metal leeft in Nederland. Nog steeds. Gelukkig maar, zeggen de liefhebbers dan. En de scene is springlevend en er komt nog steeds nieuwe aanwas bij. Neocaesar is zo’n nieuwe band. Hierin vinden we onder meer Mike van Mastrigt, bekend van onder anderen Houwitser. Hij beantwoordt ook onderstaande vragen.

Neocaesar

Hey Mike, hoe gaat ‘ie?

Prima, dank je!

Neocaesar is een nieuwe band. Stel de leden eens aan ons voor.

Bart van Wallenberg op gitaar, Eric de Windt op drums, Michel Alderliefsten op basgitaar en zelf neem ik de vocalen voor mijn rekening.

Hoe is Neocaesar ontstaan en bij elkaar gekomen?

Al lange tijd wilden Bart en ik weer eens samen muziek maken. Doordat we beiden door verschillende omstandigheden geen tijd hadden, kwam dit niet tot stand. Uiteindelijk heb ik Bart gebeld en hem uitgelegd wat ik zou willen doen. Als het langer zou gaan duren dan we zouden willen, dan was het zo. Daarop zijn we muziek gaan schrijven en opnemen. De bedoeling was af te stappen van onze oude schrijfstijl. Buiten dat het voor ons erg onnatuurlijk was, lukte het ook niet eens. Daarom hebben we besloten het roer om te gooien. We zijn de nummers gaan schrijven die goed voelden, eerder materiaal opnieuw gearrangeerd, een andere bandnaam genomen en (niet heel onbelangrijk) Eric en Michel bij de band gehaald.

Het vinden van een bandnaam is soms een lastig proces. Wie kwam er met de naam Neocaesar en zit er een gedachte achter?

De bandnaam komt bij mij vandaan. Het klopt wel dat dit een lang proces is. We hadden eerder een bandnaam die ik eigenlijk niet helemaal vond passen. Daarop heb ik een aantal nieuwe namen bedacht en Neocaesar vond ik veruit het beste en Bart ook. Michel en Eric vonden de naam erg tof. Met de nieuwe Caesar of Keizer word ook wel de derde Antichrist bedoeld. Voor ons heeft het ook een andere betekenis.

Jullie debuut cd is net opgenomen? Onder welke omstandigheden en waar is dit gebeurd?

We hadden de drums in eerste instantie in een studio opgenomen, maar waren totaal niet tevreden met het resultaat van de opnames. Dan doel ik op het geluid. We hadden eerder al een demo opgenomen in de oefenruimte. Erg primitief met drie microfoons maar dit geluid stond als een huis en beukte lekker. We hebben toen besloten de drums opnieuw op te nemen. Dit ging nog wel even duren omdat Eric voor een half jaar naar Amerika was vertrokken. Bart is op zoek gegaan naar een geschikte ruimte waar we de drums zelf konden opnemen en Bart heeft opname-apparatuur aangeschaft. Dus de opnamen zijn geheel in eigen beheer gedaan. Op het masteren na kunnen alle credits naar Bart.

Neocaesar

Ik heb begrepen dat jullie nu op zoek zijn naar een maatschappij om het ding uit te brengen. Zijn er op voorhand geen demo’s verstuurd?

We hebben op voorhand geen demo’s verstuurd. We hadden een demo opgenomen maar vonden de drie nummers niet representatief voor de gehele cd. Vanaf de intro tot het laatste nummer passeren er allerlei stukken dit je blijven aangrijpen. Ieder nummer heeft een eigen karakter. Al loopt er wel een leidraad door de cd, zijn we van mening dat je de cd moet beleven en kan een nummer niet ons gehele repertoire vertegenwoordigen.

In welke muzikale hoek moeten we Neocaesar plaatsen?

Het is old school death metal, al denk ik dat het toch wel verfrissend is. De basis van onze muziek ligt in ons vroegere werk. Als je platen als Hate, Diabolical Summoning, Bastard Saint en Aggressive Measures goed vindt, dan weet ik zeker dat je Neocaesar ook tof vindt. Al ben ik wel van mening dat het Neocaesar-materiaal beter is, meer afwisseling bevat en de nummers beter in elkaar zitten.

Kunnen we Neocaesar binnenkort al live aan het werk zien?

We hebben al een aantal optredens in het binnen- en buitenland gedaan. We hebben vanaf mei weer optredens staan.

Hoe komen jullie trouwens aan optredens? Is er een boeker gevonden of houden jullie alles in eigen hand?

Neoceaser

De optredens hebben we tot heden nog zelf in de hand. In de toekomst zullen we wel met een boeker gaan werken.

Wat willen jullie bereiken?

Naast het uitbrengen van een aantal goede platen, gave optredens doen.

Er zijn al T-shirts gemaakt. Wie heeft ze ontworpen en is dit ook het artwork voor de cd?

We hebben al een T-shirt die kan worden gekocht bij een optreden of worden besteld via onze FB-pagina. Dit is niet het artwork voor de cd.

Nog laatste woorden?

Bedankt voor het interview. Aan de lezers: check onze Facebook-pagina voor merchandise, optredens en muziek.

Links: