Interview Desaster

Interview Desaster

Desaster gaat al aardig wat jaren mee en mocht onlangs The Oath Of An Iron Ritual aan de catalogus toevoegen. Infernus neemt namens de band de tijd om de vragen te beantwoorden.

Desaster

Hey Infernus, hoe gaat het ermee? Alvast bedankt dat je even de tijd neemt. Laten we het eens hebben over het nieuwe Desaster album. Goed?

Met mij gaat het goed, dank je. Da’s goed hoor.

Waarom duurde het vier jaar voordat The Oath Of An Iron Ritual uitkomt?

Iedereen in Desaster heeft een fulltime job. Ik heb ook nog een gezin met kleine kinderen en daarnaast moet ik nog tijd vrij zien te maken voor Desaster. Tussen 666-Satan´s Soldiers Syndicate en The Arts Of Destruction zat maar liefst vijf jaar. Als je het zo bekijkt, hebben we dit keer sneller gewerkt.

wanneer begonnen jullie met het schrijven van The Oath Of An Iron Ritual en hoe hebben jullie je voorbereid op het opnemen?

Ik ben constant ideeën aan het verzamelen voor nieuwe nummers. Direct na ons vorige album, om specifieker te zijn: na een korte toer door Colombia in 2012, schreven we het eerste nummer (Conquer & Contaminate). Dit is duidelijk geïnspireerd door old school en extreme bands uit Zuid-Amerika. Daarna schreven we telkens door totdat er weer een nieuw nummer af was en op een gegeven moment hadden we genoeg voor een album. Ik moet er wel bij zeggen dat de rest van de band me heeft overtuigd om een volledige cd op te nemen. Ik had liever een aantal 7” singles uitgebracht.

Wie kwam er met de titel en wat is het idee erachter?

Sataniac (onze zanger) kwam met de eerste opzet en nadat de rest van de band zich er mee bemoeide, kwamen we uiteindelijk op The Oath Of An Iron Ritual. De titel slaat op onze levenslange bezetenheid voor metal muziek. We zijn voor eeuwig verdoemd en geven onze ziel voor het ijzeren ritueel uit de titel. Voor ons staat dit voor de passie voor metal muziek.

Desaster

The Oath Of An Iron Ritual komt opnieuw uit bij Metal Blade.

Ja, we zijn erg tevreden over hen en wat ze voor ons doen. We hebben absoluut geen klachten, ze hebben de studio en het maken van de cd betaald. Ook de promotie is erg goed. Ze sturen onze cd naar vrijwel alle magazines. Het fijne daarvan is dat wij ons volledig op het schrijven van de cd en de liveshows kunnen focussen.

In het verleden brachten jullie aardig wat ep’s splits en singles uit. Heeft Metal Blade ook plannen op dit gebied?Vraag?

Tot nu toe deden we dat bij andere, meestal kleinere, labels. Maar we zullen zien wat de toekomst brengt. We willen ook graag zelf een 7” uitbrengen. We gaan zien of dit ons lukt.

Nu The Oath Of An Iron Ritual eindelijk uit is volgt er zeker een grote tournee?

Nee, we zijn niet van plan om al onze vakantiedagen en vrije tijd te besteden aan een toer. Daarnaast willen we ook niet te vaak live spelen. Het is natuurlijk leuk om mte doen en nieuwe mensen te ontmoeten, in verschillende landen te spelen en elke avond te feesten maar na een week wordt dat ook moeilijk. Je krijgt te weinig slaap, je eet vaak slecht en bent vatbaar voor allerlei ziektes, vooral door vergiftigde kip enzo. Ook werkt het vele drinken op je stoelgang en moet je de hele dag met een stelletje kloothommels in een bus zitten. Ik baal er ook altijd van dat je, behalve de snelwegen, weinig te zien krijgt van het land waar je speelt. Er is vaak te weinig tijd om iets van het land te zien. We zijn bijvoorbeeld al twee keer in Boedapest geweest maar we hebben nog niet de kans gehad iets van deze mooie stad te zien. Als we van de muziek konden leven, zoals bijvoorbeeld Iron Maiden dat doet, compleet met het vliegen in je eigen jet en luxe toerbussen en goede hotels, dan zouden we het wel voor eeuwig willen doen Maar de omstandigheden zijn nu eenmaal niet zo goed voor een underground band. We doen daarom hier en daar wat losse optredens. Zoals ik al zei hebben we allemaal een baan waarvan we af en toe moeten relaxen en we hebben de weekenden en vakanties daar hard voor nodig. En iedereen in de band (Op Tormentor na, haha) kan zich wel iets beters bedenken dan elk weekend urenlang in een busje te zitten om daarna te wachten totdat je het podium op mag. Dat uurtje op het podium is het dan vaak wel waard als het publiek enthousiast is en de show goed gaat.

Ik vind dat The Oath Of An Iron Ritual een iets moderner geluid heeft en over het geheel beter geproduceerd klinkt.

Meen je dat? Volgens mij is het geluid, vooral dat van de drums, erg natuurlijk en daarom niet te vergelijken met al die bands die klinken alsof er een drumcomputer aanstaat. Ik waardeer het dat steeds meer bands teruggrijpen naar een natuurlijk geluid. Zelfs als er digitaal is opgenomen. Dat is een goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Als je bedoelt dat het geluid van onze laatste cd in dit opzicht modern klinkt dan kan ik me er in vinden. Als je het anders bedoelt is het een belediging. We haten al die modern klinkende bands die beïnvloed zijn door rap, techno, funk jazz en al die andere troep. Het kan me niet schelen waar jongeren tegenwoordig naar luisteren, ik ben opgegroeid met thrash, speed, death, black en heavy metal bands uit de jaren ’80 en ik wil die muziek zelf ook spelen. Zonder compromissen te hoeven sluiten! Verder betekenen al die bands die zo gepolijst klinken met hun klinisch klinkende drums niets voor me. Metal hoort rauw, smerig en vies te klinken.

Verder valt me op dat jullie wat meer variatie leggen daar waar het de tempo’s betreft. Er wordt niet de hele tijd geblast.

Volgens mij was variatie altijd al een kenmerk van Desaster. We hebben ons eigen geluid gecreëerd door de jaren heen. Er zit altijd veel variatie in onze muziek en toch kun je het herkennen als Desaster. Het maakt daarbij niet uit of we snel, langzaam of juist een mid-tempo headbanger-nummer spelen. Het is ons gelukt ons geluid met elke nieuwe cd steeds te verbeteren. Natuurlijk hebben we ons als muzikant ook verder ontwikkeld en zijn we betere nummers gaan schrijven maar we hebben onze eigen sound daarbij nooit uit het oog verloren. We schrijven nog steeds simpele nummers die recht vanuit ons haart naar je nek gaan!

Heb je na al die jaren bij Desaster nooit de behoefte gehad om er een project naast te starten?

Desaster

Ik heb wel wat ideeën en er is zelfs al een nummer opgenomen waarop ik alle instrumenten en vocalen zelf speel. Maar ik weet niet wat ik daarmee ga doen. Ik heb er ook gewoon de tijd niet voor. Sataniac heeft wel twee projecten waar hij bij betrokken is en daarvan verschijnen binnenkort de eerste demo’s. Tormentor is een bandhoer, hij speelt in Asphyx en heeft er daarnaast nog een hele rits bands en projecten naast. De enige in Desaster die te lui is om er nog een band naast te hebben is onze bassist Odin, haha.

Het schijnt dat jullie tussen ’88 en ’90 enkele rehearsals op hebben genomen. Worden die ooit uitgebracht?

Voor een deel is dat al gebeurd op onze jubileum compilaties maar we zullen die troep nooit officieel uitbrengen. Daarvoor is het gewoon te slecht, haha. Maar er zijn wel plannen om de demo’s uit ’93 en ’94 op cassette uit te brengen dus daar kunnen jullie naar uitkijken.

Desaster bestaat al sinds eind jaren ’80. Welke doelen hebben jullie jezelf voor de komende jaren gesteld?

Zoals ik je al heb verteld gaan we dus niet eindeloos op toer, haha. We maken zo min mogelijk plannen, de dingen ontwikkelen zich gewoon zoals ze gaan. We willen zoveel mogelijk genieten van alles wat we doen. Ik kan niet beloven dat er ooit nog een volledig Desaster album komt maar ik weet wel zeker dat we nog wat dingen uit gaan brengen en live zullen spelen.

Zoals altijd is het laatste woord aan de band:

Bedankt voor de interesse in en steun aan Desaster. Aan alle loyale Nederlandse fans die ook het metalen bloed door de aderen hebben stromen: BANG OR BE BANGED!!!!

Links: