Interview met Savage Master

Interview Savage Master

Het Amerikaanse Savage Master bracht onlangs haar tweede cd op de markt. Collega René de Jonge was niet erg te spreken over de productie. Desalniettemin toert de band veel en werd ook de oversteek naar deze kant gemaakt. Hierover beantwoordt zangeres Stacey Savage enkele vragen voor Zware Metalen.

Savage Master logo

Hallo Stacey. Introduceer Savage Master eens.

Adam Neal, onze gitarist, schrijft onze nummers. Larry Myers is onze tweede gitarist en, samen met Adam en ikzelf, een origineel bandlid. Brandon Brown is de bassist. Zach Harris de drummer. Er gebeurt altijd veel vooraan op het podium, maar vergeet vooral ook niet om naar Zach te kijken. Het ziet er goed uit als hij drumt!

Hoe, waar, wanneer en waarom is Savage Master ontstaan?

We zijn begonnen in oktober 2013 in Louisville, Kentucky. Adam en ik kwamen elkaar tegen en liepen beiden rond met het idee een band te beginnen. Omdat Adam al langer rondliep in de lokale scene, wist hij enkele vrienden te rekruteren en zo is Savage Master ontstaan.

Jullie stage-outfit is nogal extravagant.

We houden allemaal van klassieke heavy metal en ons geluid is daar ook door geïnspireerd. We houden ook allemaal van de looks die er bij deze muziek horen. We proberen live altijd wat spektakel te brengen. Het lijkt er namelijk op dat sommige bands niet boven de rest uit willen steken. Wij wel.

En waarom die kappen?

We zijn erg geïnspireerd door een film van Mario Bava: Black Sunday. In die film speelt Barbara Steele een heks die een aantal gemaskerde beulen in haar macht heeft. Vanaf het begin wilden we iets visueel doen bij onze liveshows. We vonden het concept van deze film erg goed en daar komt het idee van de kappen dus ook vandaan.

Savage Master

Jullie nieuwste cd heet With Whips And Chains. Verklaar die titel eens.

De titel slaat op de stijl die we spelen en is een eerbetoon aan de klassieke heavy metal. Daarnaast verwijst ze ook naar Rainbow en Ronnie James Dio. Het is een referentie aan het Rainbow nummer Stargazer, van het tweede album (Rising). We zijn erg geïnspireerd door zowel Rainbow als Dio.

Op deze cd is de ritmesectie in zijn geheel vervangen. Wat was er aan de hand?

Vanaf het allereerste begin hadden we moeite een goede bassist te vinden. Pas nu we Brandon Brown hebben gevonden, is die zoektocht klaar. Hij is een toewijd en erg gepassioneerd bandlid. Onze vorige drummer (Eric Mcmanus) had andere verplichtingen waardoor het lastig werd om te toeren. Zach Harris had al eens laten weten graag te drummen bij Savage Master. Toen Eric stopte, hebben we contact met hem opgenomen en hem laten auditeren. Hij is perfect toegerust om Savage Master een stap verder te helpen.

Wat is, in jouw ogen, het grootste verschil tussen de nieuwe cd en de vorige (Mask Of The Devil)?

Volgens mij staan er op With Whips And Chains betere nummers. Mask Of The Devil vind ik nog steeds een goed album, maar op onze nieuwe cd vind ik de drums veel effectiever. Mask Of The Devil was de eerste cd waarop ik ooit zong. Voor mij was dit het beginpunt. Ik heb nu beter zicht op het hele opnameproces. Toen we bezig waren met het schrijven van With Whips And Chains was ik bezig met het ontwikkelen van mijn stem. Mijn favoriete zangers maken als het ware een schilderij met hun stem. Dat zijn waardevolle dingen voor mij en dat probeer ik ook met mijn stem te doen. Het moet allemaal groots, krachtig en met emotie worden gebracht. Op With Whips And Chains komt dit beter tot uiting. Als band zijn we gegroeid en beter geconcentreerd met betrekking tot de koers die we willen varen. We hopen dat het derde album nog beter zal zijn. Dat is tenminste wel ons doel.

Savage Master

Hoe ontstaan de nummers bij Savage Master?

Adam schrijft de nummers. Meestal begint dit bij een riff en dan ontstaat er een refrein. Vervolgens gaan we dit in de oefenruimte verder uitwerken en worden er dingen veranderd en toegevoegd. Larry schrijft zijn eigen solo’s en Zach heeft veel goede ideeën voor de drums. Alle bandleden hebben ideeën voor een nieuw nummer. De helft van de teksten zijn van mijn hand.

Mijn collega die With Whips And Chains besprak was niet erg onder de indruk van de productie. Het cijfer was hoger geweest als er een beter geluid op deze cd zou hebben gestaan. Hebben jullie het album zelf geproduceerd en was dit de het geluid dat jullie voor ogen hadden?

Wij nemen onze heavy metal op zoals we willen. Volgens ons is dit de beste sound. We hebben geen enkele interesse in de huidige trend waarbij het lijkt alsof de muziek door robots is opgenomen en die vaak ook nog overgeproduceerd klinkt. We spelen voor mensen die houden van rock. We zijn daarbij niet bezig met audiofielen die vanachter hun computer naar muziek luisteren. Dit is zoals we klinken, zowel live als in de studio. Wij houden ervan en onze fans ook. We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen van ons geluid houdt en dat is prima. Er zijn veel bands tegenwoordig en als je niet van onze sound houdt, valt er genoeg te kiezen uit andere bands met hun eigen geluid.

Wie hebben jou als zangeres beïnvloed?

Rob Halford, Ronnie James Dio, Doro Pesch, Zeeb Parkes en Jim Dandy. De lijst is eindeloos. Ik houd van zangers met veel energie, gevoel uitstraling en kracht. Ik laat me beïnvloeden door iedere zanger die iets interessants doet. Ik houd ervan als een zanger zichzelf uitdaagt. Ik houd van uitdagingen. Ik kan me geen beter gevoel voorstellen dan wanneer ik mezelf uitdaag en een hoger doel nastreef. Ik houd ervan mezelf te verbeteren en ga daarbij een uitdaging niet uit de weg.

Stacey Savage

Savage Master is net terug uit Europa. Vooral op Keep It True Festival hebben jullie het volgens mij erg naar je zin gehad?

We speelden op Keep It True Festival voor een geweldig publiek! Het was een onvergetelijke ervaring. We konden onze favoriete bands aan het werk zien en hebben erg veel enthousiaste fans ontmoet. We hebben ook nog ingeslagen op de Metal Markt. Het was als een droom!

Sowieso doet jullie muziek het volgens mij erg goed in Duitsland. Klopt dat?

Alle optredens in Duitsland trokken veel bezoekers. We krijgen veel goede reacties uit Europa en vooral uit Duitsland. Er waren veel mensen die ons achterna reisden en meerder keren kwamen kijken. Ik begrijp dat de metalscene bij jullie in Europa veel groter is dan bij ons in Amerika.

Ik vind daarnaast dat de muziek van Savage Master veel Europese invloeden heeft.

Ik weet niet of dat klopt maar heb dat wel vaker gehoord. Wij houden erg van NWOBHM, maar daarnaast ook van klassieke Amerikaanse metal en van heavy metal in het algemeen. Waar die dan ook maar ter wereld wordt gemaakt.

Zijn er nog bands met wie je graag een keer op wilt treden voordat je het loodje legt?

We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we al met veel bekende bands het podium mochten delen. Enkele daarvan zijn ware helden van ons: Ostrogoth, Manilla Road, Cirith Ungol, Mythra, Rock Goddess en Angel Witch om er maar een paar te noemen. Maar daarnaast zijn er zeker nog wel bands met wie we graag ouden optreden: Acid, Bitch, Hellion of Chastain.

Wat zijn de toekomstplannen voor Savage Master?

Tussen 28 mei en 10 juni zijn we in Amerika op toer met Holy Grail als support act.

Heb je nog dromen die je wilt verwezenlijken?

Ik wil meer dan heavy metal levend houden. Ik wil dat het de wereld domineert. Er zijn al teveel bands die op elkaar lijken en elkaar in hokjes proberen te drukken. Vele daarvan zijn het luisteren niet eens waard. Ik wil dat muziek wordt gewaardeerd omdat de fans zich ermee verbonden voelen. Ik wil dat er muziek wordt gemaakt die tijdloos is.

En daarmee zijn we aan het eind van dit interview gekomen. Heb je nog laatste woorden?

Bedankt voor dit interview! We hopen onze fans tijdens een toer tegen te komen. Blijf trouw aan jezelf!

Links: