Interview DevilDriver

Interview DevilDriver

In drukke tijden zijn moderne communicatiemiddelen een uitkomst. Het is niet ongebruikelijk bands een lijst met vragen te mailen waar zij vervolgens in hun eigen tijd antwoorden op verzinnen. Een mooi systeem, dat nauwelijks fout kan gaan…

Tenzij de vragen door de verkeerde persoon worden beantwoord. In het geval van DevilDriver bleek bandleider Dez Fafara de voor hem opgestelde vragen plots te hebben doorgegeven aan gitarist Mike Spreitzer. En dus kon de helft van de vragen naar aanleiding van de recente release van Trust No One direct in de prullenbak. Hieronder een weergave van de vragen waar Spreitzer toch nog een antwoord op wist te verzinnen.

DevilDriver - logo 2

Na de promotie van Winter Kills uit 2013 lastten jullie een rustpauze in. Heeft dit een goede uitwerking gehad op de band?

Ja en nee. Sommige leden waren niet gelukkig met de beslissing een pauze in te lassen en dat heeft een rol gespeeld in hun beslissing om op te stappen (gitarist Jeff Kendrick en drummer John Boecklin hielden het voor gezien en later stapte ook bassist Chris Towning op, -red.). Voor mij persoonlijk was een tijdje rust wel lekker. Ik wilde mijn thuisstudio bouwen en ik had extra tijd nodig om Trust No One te schrijven.

Hoe zag het creatieve proces voor Trust No One eruit? Hoe begon het, wat waren je doelen en ben je tevreden met het eindresultaat?

Ik begon met het eerste nummer halverwege juni 2014. Dat was nog met John Boecklin voordat hij besloot de band te verlaten. Kort daarna meldde Jeff Kendrick dat hij niet meer op tournee wilde. Ik heb altijd met veel plezier samen met hen geschreven maar ik moet eerlijk toegeven dat het heel bevrijdend was om de belangrijkste songwriter voor Trust No One te zijn. Ik heb minstens zes maanden in mijn eentje geschreven voordat Neal (Tiemann, gitarist, -red.) en Austin (D’Amond, drummer, -red.) kwamen. Tussen ons drieën was er meteen de juiste chemie om de plaat af te ronden. Ik vond het geweldig om met hen te schrijven en zij legden veel uitstekend materiaal op tafel. Mijn belangrijkste doel was om een plaat te schrijven die boven de vorige zes albums zou uitstijgen. Ik wilde dat het anders zou worden maar van het DevilDriver-geluid zou zijn voorzien. Ik ben er bijzonder trots op en kon niet wachten totdat onze fans het zouden horen.

Mike Spreitzer

Winter Kills ontving minder lovende kritieke dan vorige DevilDriver-platen. Beschouw je Trust No One als een wraakalbum?

Zo zou ik het niet willen noemen, maar iedere muzikant zal proberen zijn vorige werk te overtreffen. Soms lukt dat, soms niet. Persoonlijk vind ik dat Trust No One als geheel beter heeft uitgepakt dan Winter Kills.

Waarom zijn Jeff Kendrick, John Boecklin en Chris Towning eigenlijk opgestapt en hoe kwamen jullie bij hun vervangers?

Jeff heeft de band verlaten omdat hij niet meer wilde toeren en andere doelen wilde nastreven die niet maanden en maanden constant reizen vereisten. Vergeet niet dat toeren compleet anders is dan de meeste mensen denken. Het is zeker niet alleen maar ‘lang leve de lol’. Met tien man in een bus leven en van stad naar stad trekken eist na verloop van tijd zijn tol. Verder zijn er massa’s verleidingen waardoor sommige mensen een gevaarlijk pad kunnen bewandelen. John stapte op omdat hij zijn eigen band wilde beginnen en meer de managementkant van de industrie wil ontdekken. Het verhaal van Chris verschilt niet veel van dat van John. Hij heeft al jaren zijn eigen bedrijf en daar wil hij nu mee verder.

Wat betreft de nieuwe leden: Neal Tiemann is al jaren een vriend van Dez (Fafara, zanger en bandleider, -red.). Ik was een beetje bezorgd over zijn toetreding omdat hij voornamelijk in rockbands heeft gespeeld. Maar ik veranderde compleet van mening zodra ik hem zag spelen. Austin D’Amond is ons aanbevolen door onze producer, Mark Lewis. Hij heeft al zo’n indrukwekkende reputatie in de metalscene dat we hem direct aantrokken. Diego ‘Ashes’ Ibarra was een gitaartechnicus op een tijdens een aantal tournees van Coal Chamber (de andere band van Fafara, -red.). Hij is aangetrokken nadat de plaat was opgenomen. Zijn persoonlijkheid past prima bij de rest van de band en hij is een uitstekende bassist.

DevilDriver

Hebben de nieuwe bandleden hernieuwde energie in DevilDriver gebracht? Is er iets veranderd in de band?

Austin en Neal hebben zeker een hoop positieve energie toegevoegd. Ik vond het geweldig om met hen samen te werken: dat was een instant succes. We vinden elkaars ideeën geweldig en hebben nooit onenigheid. Ik kon me geen betere schrijfpartners wensen.

Jij bent nog maar 35 jaar, maar hoe lang denk je eigenlijk door te gaan met het maken van dit type muziek?

Ik zal metal blijven spelen totdat ik sterf. Er zijn nog volop bands waarmee ik op producersvlak mee wil samenwerken en in mijn vrije tijd wil ik muziek voor films en tv blijven schrijven. Maar DevilDriver zal altijd op de eerste plaats komen.

Heb je nog wensen voor jezelf of voor DevilDriver?

DevilDriver is gegroeid in twaalf jaar dat ik in de band zit. Ik kan alleen maar wensen dat we zo verder blijven gaan.

Wat kunnen we van DevilDriver verwachten de komende maanden of zelfs jaren?

De rest van 2016 en 2017 zullen we op tournee zijn om vervolgens in 2018 aan een nieuw album te gaan werken.

Links: