Yossi Sassi Band – Roots and Roads

Yossi Sassi Band – Roots and Roads
Eigen Beheer, 2016

Yossi Sassi is al een tijdje uit Orphaned Land, maar begon zijn soloproject toen hij nog actief was in die band. De vorige plaat miste ik, maar van het debuut was ik helemaal weg. Op meesterlijke manier wist de man de ziel van het Oosten te verweven met hardrock uit het Westen. Sinds deze plaat heet zijn project Yossi Sassi Band, maar eigenlijk waren al deze muzikanten, met uitzondering van zangeres Sapir Fox, er reeds bij sinds het prille begin vijf jaar geleden.

De band trekt de lijn verder van de vorige plaat, die toch al een iets andere inhoud leverde dan het debuut. Het voelt erg oosters aan en klinkt erg beheerst, terwijl het debuut misschien net wat meer opvallende passages had en heel wat catchy nummers bevatte. Toch is de magie nog steeds aanwezig en weet dit genie met zijn companen verdraaid progressieve nummers aan te bieden. Clip Palm Dance levert een prima voorbeeld van hoe technisch het kan worden, maar uiteraard past alles in dat progressieve oosters sfeertje. Niet alle nummers zijn even sterk gebracht, zo doet Madame TwoSouls me wel wat minder met die slepende stukjes, maar het acht minuten durende Winter is dan weer wel een pareltje met een pracht van een opbouw. Daarnaast komen er ook weer enkele rustigere songs naar voren op deze plaat, zoals het wondermooie Thundercloud en hier bewijst Yossi dat hij met zijn clean vocals en akoestische gitaarwerk een pracht van een sfeer kan creëren.

Het maakt dus echt niet uit of Yossi Sassi Band stevig rockt of emotioneel uit de hoek komt, deze muziek zit altijd vol diepgang en is doordacht. Iets minder sterk dan het debuut, maar dat had misschien met mijn vreugde te maken dat er nog leven was na de overdreven harmonieuze laatste plaat van Orphaned Land. Momenteel zit het oosters potentieel in deze band. Waar zitten die labels?

Tracklisting:
Yossi Sassi Band - Roots and Roads

  1. Wings
  2. Palm Dance
  3. Root Out
  4. Mr. NoSoul
  5. Madame TwoSouls
  6. The Religion of Music
  7. Winter
  8. Thundercloud
  9. Road Less Travelled
  10. Rizes Kai Dromoi
  11. Bird Without a Tree
  12. Stronger Than Ever

Line-up:

  • Yossi Sassi – Zang, gitaar, Bouzoukitara, Bouzouki, Charango, Oud, Saz, Chumbush, Synth
  • Sapir Fox – Zang
  • Shay Ifrah – Drums
  • Ben Azar – Gitaar
  • Roei Fridman – Percussie
  • Or Lubianiker – Bas

Links: