Interview Unleashed

Interview Unleashed

Unleashed

Binnenkort kunnen we in Nederland getuige zijn van één van de misschien wel meest legendarische tours van de afgelopen jaren: De Masters Of Death tour met maarliefst Unleashed, Dismember, Entombed én Grave, of te wel de grondleggers van de Zweedse deathmetal, zal twee shows in Nederland bevatten, te weten in de Leeuwardense Gloppe en in het Eindhovense Dynamo. Entombed liet zich onlangs horen met een geweldige mini-cd “When In Sodom,” Dismember kwam in maart van dit jaar met “The God That Never Was,” Grave met “As Rapture Comes” en Unleashed is weer lekker terug met Midvinterblot. Frontman Johnny Hedlund nam even de tijd om Zware Metalen wat meer te vertellen over de komende tour, het hedendaagse leven en natuurlijk de nieuwe plaat.

Masters Of Death Tour
De package is er wellicht één waar liefhebbers van Zweedse death al jaren van dromen. Perfecter kan het bijna niet zullen we maar zeggen. Niet alleen fans denken hier zo over. Ook de band in razend enthousiast. “Hell yeah! We kijken er ongelooflijk naar uit! Dit moet echt een tour gaan worden waar we nog lang en veel over zullen napraten. We wilden deze package al jaren laten lukken, maar eerder is het simpelweg niet gelukt om alle bandleden tegelijkertijd bij elkaar te krijgen en om dan ook nog de tourschema’s van de verschillende bands op elkaar afgestemd te krijgen. Maar eindelijk is het zo ver!

Unleashed @ Harvest Metal Fest

Vier geweldige namen, je zou je afvragen of dat geen geruzie wordt over wie er moet openen en wie er mag afsluiten. Johnny is hier vrij nuchter over: “We zullen netjes afwisselen bij elke show. En tja, er moet toch een manier zijn om het eerlijk te houden. We zullen de speelvolgorde per land laten verschillen. Waarschijnlijk op basis van welke band de meeste albums verkoopt in het betreffende land.

Persoonlijk vond ik het nummer “Carnage” op de mini cd van Entombed nog al wat weg hebben van hoe Unleashed doorgaans te werk gaat. Zelf had ik al fantasieën over geweldige live-samenwerking tussen de bands. Johnny laat zich hier helaas niet zo over uit: “Nou, ik vind de mini van Entombed ronduit geweldig. Ik weet niet of ik het helemaal met je eens ben. We hebben tot nu in ieder geval nog niet zulke plannen gemaakt, wie weet!

Midvinterblot

Midvinterblot en Vikingverhalen
Sworn Allegiance was voor de Unleashed-fan een ontiegelijk vette release. De plaat roste je vorig jaar vanaf het eerste tot en met het laatste nummer van de ene hoek van de kamer naar de andere. Het is nu de vraag of deze plaat net zo hard aankomt bij fans als de voorganger. Johnny vertelde wat over de nieuwe release “De titel betekent ‘Wintersolstice,’ dat is de dag van het jaar waar de nacht in verhouding tot de dag het langste duurt. De dag waar het nieuwe jaar van natuur eigenlijk begint. Een dag om het glas te heffen met familie en vrienden. Het is een eeuwenoude traditie die we graag in ere houden. De Viking-invloeden zijn ongeveer gelijk gebleven, zoals je van ons wel gewend bent. Ik denk dat we vanaf het begin al ongeveer drie tot vijf nummers per plaat een hoog Viking-gehalte mee hebben gegeven. Dat zal ook altijd zo blijven, want we zijn tenslotte Vikingen vanuit de vergaande geschiedenis. De normen en waarden over leven en dood zullen we altijd blijven promoten. Zoals gewoonlijk bevatten andere songs weer onderwerpen als anti-christenen, wat politiek zoals in ‘Triumph Of The Genocide’ en niet te vergeten oorlog. Het gehele album is weer wat sneller dan zijn voorganger. Qua productie zou je, vergeleken met ‘Sworn Allegiance,’ kunnen stellen dat het er allemaal wat rauwer op staat. De productie is lichtelijk verbeterd, waardoor we een ‘ruwer’ eindresultaat hebben bereikt.

Een ander label
Het contract bij Century Media liep onlangs af. Inmiddels heeft de band onderdak gevonden bij Steamhammer. Natuurlijk kun je er bij een van dergelijk kaliber van uit gaan dat men de labels voor het kiezen heeft… “Ja zeker! We hebben inderdaad kunnen kiezen uit diverse aanbiedingen. SPV leek ons de beste optie, omdat hun ideeën over de toekomst ons erg aanspreken. Tot nu hebben we het erg naar ons zin bij het label, bovendien gaat men er ook nog eens ontzettend professioneel te werk!

Zo door de jaren heen
‘Johnny and the boys’ zijn inmiddels geen groentjes meer. De heren draaien al flink wat jaren mee. Dan vraag mij af hoe zij anno 2006 in het (metal-) leven staan. Zo vroeg ik Johnny hoe zijn leven er naast Unleashed uit ziet. “Het gaat hartstikke lekker! Ik heb een deeltijdbaan als financieel directeur bij een bedrijf dat beveiligingscamera’s verkoopt. Daar mag ik me gelukkig mee prijzen, want wanneer ik vrij wil om iets voor Unleashed te doen kan dat altijd geregeld worden! Verder hou ik de wedstrijden van Hammarby in de gaten!

Unleashed 2006

Persoonlijk ben ik nogal te spreken over Johnny’s peformance, zo velen met mij, anders was zijn reputatie als ‘beste deathmetal frontman’ er ook niet geweest…Waar haalt die man die kracht vandaan? “Dankjewel! Dat is fantastisch om te horen! Ik denk niet dat we shows en het podiumgedrag echt voorbereiden. Sommigen van ons nemen wat bier met anderen om even wat sfeer te proeven. Ikzelf neem altijd goed de tijd om te checken of alle apparatuur nog werkt en correct is aangesloten. Het is allemaal een resultaat van het naar ons zin hebben en dit samen met onze aanwezige ‘amazing warriors’.

In details treden deed Johnny niet, maar over indrukwekkende gebeurtenissen wilde hij wél het volgende kwijt: “Alle tours die we achter de rug hebben in de afgelopen jaren zijn stuk voor stuk geweldige ervaringen geweest. Of je nou wel of niet in een band speelt, in de basis zijn we allemaal hetzelfde. We hebben geweldige ontmoetingen gehad over de hele wereld: Van Mexico tot Duitsland en van de US tot Italië!

Johnny Hedlund

Indoor of Open Air?
Sommige bands hebben een duidelijke voorkeur voor festivals of voor optreden in zalen. Unleashed vindt het beiden geweldig: “Shows op festivals zijn perfecte gelegenheden om nieuwe mensen te bereiken en het publiek gaat vaak sneller los. Shows in zalen zijn doorgaans intenser en de interactie met het publiek verloopt veel soepeler en ‘closer.’ We vinden het beiden leuk, daarnaast kunnen we niet leven zonder beiden te doen!

Warriors..!
Fans, ondergetekende en nóg belangrijker: de heren van Unleashed zelf kijken ontzettend uit naar de Masters Of death Tour. Johnny de fanatiekeling: “We are very much looking forward to the shows in the Netherlands again… Hope to see as many warriors as humanly possible on the upcoming Masters Of Death Tour! Thanks a million dying enemies for the interview! Hail Odin!

Links: