Interview Fairyland

Interview Fairyland

fairyland logo

Dat ze ook in Frankrijk een leuk stukje power metal kunnen maken, werd onlangs bewezen door Fairyland, die met The Fall of an Empire een bovengemiddelde power metal plaat afleverden. Reden genoeg om de band wat vragen voor te schotelen, die werden beantwoord door songwriter/toetsenist Philippe Giordana.

Allereerst mijn complimenten met jullie album. De reviews die ik heb gelezen zijn eigenlijk allemaal zeer positief. Was dit ook wat jullie er zelf van hadden verwacht?

Ja en nee. Ik wist niet zeker wat de reactie zou zijn na drie jaar, zoveel tijd zat er namelijk tussen beide albums. Maar als we zelf geen vertrouwen in de band hadden gehad, hadden we geen moeite hoeven doen en was dit album er natuurlijk ook niet gekomen…

Denk je dat deze plaat voor jullie definitieve doorbraak zal zorgen?

Het is nog te vroeg om over een doorbraak te beginnen, maar als we wat meer naamsbekendheid krijgen, ben ik al erg blij. Dat is momenteel wel ons belangrijkste doel. En we spelen voornamelijk om de fans een plezier te doen. We weten dat er mensen naar dit album uit hebben gekeken, en dat betekent dat we met ons eerste album wel degelijk aandacht hebben getrokken. En waarschijnlijk trekken we met de nieuwe plaat nog iets meer aandacht.

Kun je voor de mensen die niet bekend zijn met het eerste album de grootste verschillen even uitleggen?

Grootste punt van verschil is natuurlijk dat we nu een man op zang hebben. Op Of Wars in Osyrhia hadden we zangeres Elisa C Martin (ex-Dark Moor) nog in de gelederen. De muziek op het nieuwe album is ook wat progressiever en complexer, voornamelijk doordat we als muzikanten natuurlijk zijn gegroeid. En de sound is nu veel meer gitaargerichter in tegenstelling tot het eerste album, waarop de nummers meer keyboard gericht waren.

Napalm Records gaat dat vorige album dus ook overnieuw uitbrengen. Is die plaat niet meer te krijgen dan?

Ach, via internet zul je misschien nog wel ergens een exemplaar op de kop kunnen tikken, maar de distributeur van die plaat is al sinds 2004 failliet, en daarna zijn er nooit weer exemplaren bijgeperst. Ik ben dus wel blij dat Napalm de plaat opnieuw uitbrengt. Mensen die Fairyland nu pas ontdekken zullen wellicht ook nieuwsgierig naar het eerste album zijn, en op deze manier krijgen ze dus de kans om ook die aan te schaffen. De lay out van de rerelease zal iets anders zijn, en de bonustrack Guardian Stones die destijds alleen in Japan is uitgekomen zal er ook op komen te staan. Een mooi collector’s item dus.

In mijn review vergeleek ik jullie zanger Max met Freddy Mercury van Queen. Is die zanger van invloed op hem?

Ja, hij is gek van het werk van Freddy Mercury. Ikzelf trouwens ook, wellicht is dat in sommige backing vocals terug te horen. Naast Freddy Mercury is Max trouwens weg van veel meer goede zangers, maar Freddy is één van zijn all time favorieten.

fairyland band

Over invloeden gesproken. Wie of wat is nog meer van invloed op Fairyland?

Vooral Blind Guardian en Mike Oldfield. Maar ook soundtracks van films zijn van invloed.

Wat is voor jou de definitie van een goed power metal album?

Hmm, moeilijke vraag. Euhhhh……die van ons?

Binnenkort gaan jullie op tournee met Kamelot en Leave’s Eyes. Wat verwacht je hiervan?

Man, dat wordt geweldig. We hebben al eens voor Kamelot geopend. Dat was in 2003 in Parijs. Geweldige gasten. Leave’s Eyes ben ik sinds kort aan het ontdekken, en dat klinkt erg goed. Ik ben er vrij zeker van dat we veel plezier aan deze tour zullen beleven. En we zullen eindelijk eens in Duitsland en Nederland kunnen spelen. Maar het meest kijken we er naar uit om fans te ontmoeten, dat is altijd het leukst!

Ik ben niet in bezit van jullie teksten, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een conceptplaat is. Kun je iets over de teksten vertellen?

Ja, je hebt gelijk, het is inderdaad een conceptalbum. Het verhaal gaat hier verder waar het op het vorige album ophield. Ik heb het hele verhaal op ons officiële forum gezet. De mensen die willen weten kunnen daar het best even heengaan. Dat is gemakkelijker dan hier het hele verhaal te gaan vertellen haha…

fairyphilippe

Wat zit er tegenwoordig in je Cd speler?

Spelletjes…Mijn Playstation is mijn Cd speler, maar als ik even niet boeven in elkaar trap luister ik wat naat Mike Oldfield en naar onze eigen plaat om me op de aanstaande shows voor te bereiden.

Frankrijk telt nog steeds niet echt mee, wat metal betreft. Lopen er nog wat veelbelovende bands rond?

Jazeker wel. Ten eerste is er Kerion, de band van de zangeres die op onze nummers Eldanie Uellë en Look Into Lost Years. Haar naam is Flora Spinelli. Ook The Outburst is veelbelovend. Hun zangeres Sarah Layssac hoor je terug op ons nummer In Duna. Verder lopen er nog zat goede bands rond zoals Heavenly, Headline, Manigance, Winterland, Wildpath, Sideblast, Sweet Silence, teveel om op te noemen. Op deze site kun je aantal van die bands beluisteren als je bent geinteresseerd. Een Franse site met veel mp3’s van uitsluitend Franse bands.

Tot slot, de laatste woorden, lucht je hart zou ik zeggen…

Wel, ik ben blij dat we terug zijn. We hebben genoten van de opnames van dit album en zijn blij dat de fans er blij mee zijn. Ik wil iedereen bedanken die in ons is blijven geloven, ik hoop jullie op tour te zien. En jij bedankt voor dit interview!

Fairyland