Ensiferum – 10th anniversary live

Ensiferum – 10th anniversary live
Spinefarm records, 2006

De band Ensiferum bestaat alweer tien jaar, iets wat gevierd moet worden! De band heeft er een verjaardagspartijtje van gemaakt door middel van een verjaardagsoptreden op nieuwjaarsdag, gevolgd door een verjaardagsdvd, van hetzelfde optreden, later in het jaar. Aan mij de eer dus om namens Zwaremetalen het verjaardagspartijtje bij mij thuis te vieren.

Ensiferum

Voor het optreden zijn kosten noch moeite gespaard gebleven. Maarliefst éénentwintig nummers, een opgetrommelde zangeres (die prachtig kan zingen, maar met haar stem voor gekromde tenen zorgt bij de liedaankondiging) voor onder andere het nummer Tears en een heuze schuimmachine die een soort nepsneeuw over de band moest sproeien. Ook hadden ze enkele gasten die het podium betraden zoals Ville Tuomi van Amorphis voor het nummer Into Hiding en de volledige band Finntroll die het publiek opwarmt met een verjaardagsliedje.

De bovengenoemde ingrediënten zijn zeker meer dan genoeg voor een geweldig en vooral onvergetelijk feestje. In een zaal tenminste. Want voor huiskamerbegrippen vind ik de dvd toch een beetje aan de kale kant. Ik had best wel wat extra’s willen zien zoals bijvoorbeeld backstagebeelden, commentaren, een fotogalerie van toetseniste Meiju Enho, videoclips of beelden van andere shows. Op die manier breng je wat nodige variatie in de dvd, want het enige extraatje wat erbij zit is het verjaardagsnummer wat gespeeld wordt door Finntroll. Grappig detail is overigens dat Finntroll in die paar minuten die het nummer duurt veel overtuigender overkomt dan Ensiferum zelf.

Hoewel de opnames van het optreden bijzonder goed zijn vanwege de leuke en vooral volledige show, goed gemixt geluid en vele camera’s mis ik dus een beetje de kaarsjes op de verjaardagstaart van Ensiferum. Ondanks dat weet ik zeker dat de dvd bij liefhebbers van Ensiferum niet mag ontbreken in de kast.

Ensiferum dvdhoesTracklist:

  1. Intro
  2. Hero In A Dream
  3. Guardians Of Fate
  4. Tale Of Revenge
  5. Dragonheads
  6. Windrider
  7. Warrior’s Quest
  8. LAI LAI HEI
  9. Old Man (Väinämöinen)
  10. Slayer Of Light
  11. Finnish Medley
  12. Tears
  13. Token Of Time
  14. White Storm
  15. Into Hiding
  16. Into Battle
  17. Kalevala Melody (Intro)
  18. Iron
  19. Treacherous Gods
  20. Näitä Polkuja Tallaan
  21. Battle Song

Line-up:

  • Petri Lindroos – vocals, guitar
  • Markus Toivonen – guitar, vocals
  • Sami Hinkka – bass
  • Janne Parviainen – drums
  • Meiju Enho – synths

Links: