Metal Battle 2006: Uitslagen

Metal Battle 2006: Uitslagen

Metal Battle

GRONINGEN

[26-02] Ook de noordelijken van ons land hebben de strijd al geleverd en als overwinnaar is daar Lahar, met als goede tweede Elexorien

OVERIJSSEL

[25-02] De strijd in Overijssel, georganiseerd door de EHBO in Enschede ATAK. Is zojuist gewonnen door Picture of the Moon. De tweede plaats is behaald door Innosin!

[26-02] Jurylid Gijs over de uitslag:
“Gisteren streden vier bands uit de omgeving van Enschede in Atak om een halve finaleplaats in de Metal Battle 2006. Dit waren achtereenvolgens Caldera, Aggro, Picture of the Moon en Innosin. Opvallend was dat de voor Twente zo gebruikelijke pure death metal vandaag niet vertegenwoordigd was, hoewel de eerste twee bands met hun aggressieve metal-/mathcore wel raakvlakken met deze stijl hadden. Picture of the Moon en Innosin hadden beide (letterlijk en figuurlijk) een centrale plaats voor toetsen en cleane vocalen en lieten metal van een zeer melodieuze soort horen.
Naast instrumentbeheersing en uitstraling op het podium is door de jury ook goed gelet op de composities. Het was de mening van de jury dat deze laatste kwaliteit bij een aantal bands nog wat ondervertegenwoordigd is. Na een kort maar krachtig beraad stapte de vierkoppige jury het podium op en nam Hans (ex-It Lives) het woord. Als eerste werd de nummer twee bekend gemaakt: Innosin. Als winnaar van deze voorronde en vertegenwoordiger van Twentse metal bij de halve finale in Arnhem werd uitgeroepen: Picture of the Moon!”

NOORD-BRABANT / LIMBURG

[20-02] De voorronde van Limburg en Noord-Brabant werd op vrijdagavond 17 februari gewonnen door Bulldozer Breed. De tweede plek ging hier naar Charlie*Adler.

Bulldozer Breed

DUITSLAND

[20-02] De eerste internationale deelnemer aan de tweede ronde is het Duitse Osyris. Hier werd Arcorais tweede. “ Welingelichte bronnen delen mede dat Osyris met 107 uit 108 mogelijk haalbare punten een belangrijke kanshebben blijkt te zijn!

Osyris bandfoto

ZUID-HOLLAND / ZEELAND

[18-02-] De voorronde van Zuid-Holland en Zeeland werd gisterenavond in de Baroeg (Rotterdam) gewonnen door Heavylord. Last breath Denied eindigde hier als goede tweede.

Heavy Lord

NOORD HOLLAND

[06-02]De voorronde van Noord-Holland werd afgelopen zaterdag gewonnen door Dominion. De tweede plaats ging naar Bypass.

Dominion

GELDERLAND

[03-02] Het stonergezelschap
Diggeth
was in
Gelderland de winnaar en Soulnerve wist het tot de tweede plaats te
schoppen.

Diggeth

[05-02] Omdat ondergetekende ditmaal zelf deelnam aan een avondje jureren, heeft Zware Metalen deze keer wat extra informatie over de motivatie:

Diggeth
De bands hebben zich te houden aan een vrij strak speelschema. Toen de band even na de afgesproken tijd nog niet was aangekondigd besloot de band dit zelf te doen. Strikt dus! Al gauw viel ons op dat het stoner trio in het bezit was van een zanger met een geweldige stem. De band communiceerde netjes met het publiek, niet te overdreven en bedankte de mensen voor hun komst op het vroege tijdstip. De podiumpresentatie was ‘fanatiek en puur.’ Zanger/ gitarist ging op in zijn taken, maar behield voldoende aandacht voor leuke grappen en vertelde tussendoor alleen dat wat we daadwerkelijk wilden weten over Diggeth. Bassist was een fanatiekeling, hij genoot van het spelen en zijn podiumgedrag (gitaren de lucht in etc.) paste goed bij de muziek. Drummer speelde niet altijd even strak, leek problemen te hebben met zijn bekkenstandaards, maar pakte dit goed op. Voornamelijk het eerste en het laatste nummer waren overdonderende songs. Een geweldige show, zeker voor het feit dat de band nog niet zo lang actief is. Enige minpuntje was dat de gitaarsolo’s, die vrij belangrijk zijn in het genre, iets afwisselender hadden gemogen.

Jacky Heretic
De jonge honden van Jacky Heretic speelden een zeer korte set. Het metalcore gezelschapje stond slechts twintig minuten op het podium, en dat terwijl er binnen die korte tijd al een lange tergende stilte zat. Er werden slechts enkele woorden met het publiek gewisseld. De podiumpresentatie was iets wat voor de jongens niet leek te bestaan: Zanger wist zich werkelijk geen houding te geven, gitarist had een pet ver over zijn ogen getrokken, zodat hij niet naar de zaal hoefde te kijken (halverwege toch maar af gedaan om vervolgens naar de planken van het podium te staren). Muzikaal gezien zou de band nog best wel wat vooruit kunnen gaan na veel oefenen, maar de zang is vermoedelijk het onderdeel waar men definitief op afknapt. Toen we ook nog eens werden geconfronteerd met een tergend valse gitaarsolo wisten we al een hoop.

Myrkvar
Folk, met blackmetal invloeden. Druk op het podium: vijf muzikanten, waar de toetsenist en violiste kenmerkend waren voor het genre. Band ging in de gewenste viking kledij. De band had veel aanhang meegenomen en helaas bleef de communicatie met ‘het publiek’ voornamelijk met de vrienden en vriendinnen die zich nabij het podium bevonden. Qua bespeling van het publiek verdient de band een dikke pluim, maar de vraag is of de band dit ook kan bij ‘vreemd publiek.’ De indruk riep zo en dan het woord ‘overdreven’ op. Leuke dingen waren bijvoorbeeld de toetsenist die achter zijn toetsen weg liep om vooraan op het podium te gaan headbangen en de violiste die gitarist een handje mocht helpen. Op zich redelijke instrumentbeheersing, maar wanneer de maximumtempo’s wat lager zouden liggen zou de drummer het wellicht ook bij kunnen houden. Het gebrek van een bassist was ook jammer: inspelen op baslijnen zou de band goed doen. Eén van de belangrijkste punten waarom deze band geen eerste plaats zou kunnen krijgen is originaliteit. Zo hebben we genoeg Crauchan- rip offs rondlopen/ spelen binnen het genre. We hebben flink zitten nadenken, maar we konden géén elementen binnen de muziek bedenken die de band zich toe kan eigenen: absoluut geen eigen gezicht dus. “Niet doorslaan maar realistisch blijven” zouden we de band graag mee willen geven.

Soulnerve
Thrash met melodieus randje. Op zich nette instrumentbeheersing, alleen zouden de basis en het zang/gitaarwerk iets beter op elkaar afgestemd mogen worden. Zanger gebruikt heel af en toe een cleane stem. De meerderheid in de jury vond dat dit beter achterwege gelaten kon worden, of dit een kwestie van smaak is vonden we moeilijk om te beoordelen (een cleane vocaal zoals die veelal wordt toegepast in de nu metal). De schelle grunt mocht er zeker wezen: paste goed bij de muziek. De twee gitaristen speelden zeer geconcentreerd, richtten zich qua houding/ gezicht wel naar het publiek, maar hadden iets beter mogen communiceren. Buiten dat de nummers op zich vrij goed in elkaar staken werd er iets te frequent gebruik gemaakt van soortgelijke tempo-wisselingen. Gedurende het half uur spelen verslapte de podiumpresentatie een beetje, dit was jammer. De show was voldoende voor een tweede plaats.

Het overleg van de gehele jury kostte niet veel tijd, we waren content over de einduitslag. Qua aantallen punten waren de nummer 1 en nummer 4 uitschieters. De nummers twee en drie zaten niet ver bij elkaar vandaan.

UTRECHT

[01-02] Verassend genoeg zag Led Astray de
eerste plaats voorbijgaan aan Vulgar Faction. Afgelopen weekend werden
zij de eerste bij de voorronde voor de regio utrecht, welke gehouden werd in De
Artishock te Soest.

Vulgar Faction

NOORD-GELDERLAND

[21-01] Het begint lekker te lopen: de tweede voorronde, namelijk die
van Noord-Gelderland is ook geschied. Deathmetal gezelschap
Dark Reign werd deze avond
de winnaar.

Dark Reign live

Volgens één van de deelnemende bands had de jury hiervoor de volgende
motivatie: "Er werd strak gespeeld, de band had een vrij goede zanger, alleen
aan de podiumpresentatie mag nog wel worden gewerkt.
" De nummer twee van de
avond, Cutting Daisy,
kreeg vrijwel hetzelde commentaar, maar de winnaar haalde net iets meer punten.

FLEVOLAND

[15-01] Gisteren vond de voorronde van de Flevoland plaats,
Deathrage mag
zich de gelukkige winnaar noemen. De motivatie van de jury wordt binnenkort
bekend gemaakt.

Deathrage

We houden je op de hoogte!

[16-01] Jurylid "Krizz" schreef een klein verslagje over deze
voorronde:

"Met een aardig zwaar hoofd en dito benen stap ik om circa 14 uur de trein
in om naar Emmeloord af te reizen. Met een kaartje voor Kampen, en dan moet je
nog even in de bus zitten. Ging allemaal goed natuurlijk, op Zwolle een
rendezvous met TCCM en de Hapjeseter en dan die wazige Flevopolder in. (God, wat
deprimerend.) Mams en paps TCCM ontmoet, en de hond, en het zusje, en het
vriendje van het zusje (gave muziekvoorkeur had ie, ben alweer vergeten wat het
was). Toen eten, wat overigens goed smaakte, die Hollandse pot. Toen naar dat
zaaltje, ze noemen het de Klos, en wachten…wachten…wachten… Goed, dat was
saai, sla ik dan ook maar even over in het verhaal.

De bands! Rokcsukcer, met Sjonnie op drums, was wel aardig maar kon geen
potten breken. Lompe death/trash-sound met soms een beetje doom, maar niet lomp
genoeg. Wel weer leuke covers, van Kinderen voor Kinderen en iets met een plakje
worst (of je worst lust). Aardig detail: de zanger leek zelfs op Plork, ideetje
voor een stand-in wellicht?

Deathrage dan. Gave death/black. Snel, technisch, energiek en gewoon Goed.
Het had wel potentie en de jury was content op dat moment.

Born Loco. Leuk gekleed (boeie!), lekkere flows en het was wel happy. Rage
Against the Machine meets… Rage against the Machine. Niet pakkend, totaal
niet. Westside! Eastside!

Anaal Kabaal. Acrobatieke jochies die grindcore wel vet vinden. Proberen het
derhalve ook leuk te imiteren, slaan aan bij het publiek, maar eigenlijk slaat
het allemaal nergens op. Nummers schrijven jongens. En oefenen. En naar
marktplaats voor een bassist.

Daarna dus even met de jury overleggen. Geklooi met punten, wie er op het
podium ging staan en wie nou laatste werd. Tsja, toen maar met TCCM het podium
opgeklommen, weer een goed verhaal gehouden over plussen en minnen en
aftellen…4, 3 , 1. Deathrage dus gewonnen, vreugde ende jolijt. Daarna nog wat
gedronken, gepraat met die aardige lokale lui (en dat meen ik) en toen Turkse
pizza halen en sigaretten. Wel me nog even geërgerd aan de lokale hangjeugd,
‘thuis’ nog naar een goed (en dat meen ik opnieuw) zangeresje geluisterd. Pff,
dat was het wel ongeveer, wel een slecht verhaal eigenlijk.
"

Links: