Baroeg in de problemen

Baroeg in de problemen

Snaack attendeerde ons op het volgende nieuwsbericht:


Baroeg ontslaat personeel, maar kan huur niet meer betalen


Het Rotterdamse poppodium Baroeg, dat dit jaar 25 jaar bestaat, krijgt sinds 1 januari dit jaar geen subsidie meer. Daardoor zijn de de drie betaalde krachten noodgedwongen ontslagen. Maar de reorganisatie is niet genoeg: Baroeg kan de huur niet meer betalen.


De popzaal belandde in nood, nadat de subsidie van de Deelgemeente IJsselmonde per 1 januari 2006 is stopgezet. De popzaal heeft wel geprobeerd om opgenomen te worden in het cultuurplan 2005-2008 van de gemeente Rotterdam, maar aan dit verzoek werd niet voldaan. Noodgedwongen heeft Baroeg een reorganisatie doorgevoerd om toch een volledig programma te kunnen bieden. Met als resultaat dat de drie betaalde krachten per 1 januari zijn ontslagen. Met de hulp van vrijwilligers kan Baroeg vooralsnog open blijven, maar er is een ander knelpunt op de begroting: de huurprijs voor het vijfentwintig jaar oude pand aan de Spinozaweg in Rotterdam-Zuid.


Voorzitter Chris Spaanenburg, van het bestuur van Baroeg: “Het zou toch beschamend zijn als dit gerenommeerde podium met een stedelijke en zelfs landelijke en internationale uitstraling, na zich te hebben bewezen met een alternatieve, succesvolle en vernieuwende programmering, zou moeten sluiten. Baroeg kan, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers, met minimale middelen toch een volwaardig programma blijven brengen. Het enige is dat de torenhoge huurprijs, die Baroeg nu al 25 jaar netjes betaald, niet meer is op te brengen in 2006.


De enige hoop die Baroeg volgens Spaanenburg nu heeft is dat er met het Ontwikkelingsbedrijf afspraken te maken zijn over een nieuw huurcontract, dat meer aansluit bij de huidige financiële situatie. Onder het motto: “Baroeg moet blijven!” hoopt het bestuur toch op een goede afloop en probeert in gesprek te blijven met de gemeentelijke instellingen.


Link: Website Baroeg


Bron: Live XS