Ihsahn – angL

Ihsahn – angL
Candlelight – 2008

De nieuwe Ihsahn zou natuurlijk gerecenseerd moeten worden door iemand die al lang en breed bekend is met de beste man, zijn voorgaande soloalbum en zijn werk met het alom gerespecteerde Emperor. Maarja, er komt het etiket “Progressive Metal” op, en de progliefhebber in mij hapt gretig toe. Wel even wennen dus, want ook al mist angL het venijn van een hoop black metal bands, het is toch niet bepaald wat je zou verwachten van een progressief metalalbum.

Als non-kenner van noch Ihsahn, noch Emperor of zelfs ook maar één andere progressieve black metal band, heb ik echter behoorlijk genoten van dit sterke album.
De sfeer zit er sowieso goed in, Ihsahn’s stem klinkt in de rauwe stukken lekker kil, en in de rustige stukken (het prachtige doch korte pianofragment in Scarab bijvoorbeeld) zelfs bijna betoverend. Drum en baswerk zijn ingespeeld door Spiral Architect collega’s Asgeir Mickelson en Lars Nordberg, en Opeth‘s Mikael Åkerfeldt draagt ook nog eens zijn steentje bij in het meeslepende Unhealer.

De tracklist is beperkt tot (slechts) negen nummers, maar mij hoor je niet klagen want zo wordt de kwaliteit wel constant gehandhaafd. Elk nummer op angL heeft namelijk een eigen gezicht, waardoor de ruime driekwartier alléhop voorbijzijn. Leuke verrassing, die ik zeker wat vaker uit de kast zal gaan trekken de komende maanden. Ik zou als luistertip Emancipation aanbevelen.

Tracklist:
Insahn - angL

  1. Misanthrope
  2. Scarab
  3. Unhealer
  4. Emancipation
  5. Malediction
  6. Alchemist
  7. Elevator
  8. Threnody
  9. Monolith

Line-up:

  • Ihsahn – Vocals, Guitars, Keyboards
  • Asgeir Mickelson – Drums
  • Lars Nordberg – Bass

Links: