Rolo Tomassi – Hysterics

Rolo Tomassi – Hysterics
Hassle Records, 2008

In de metalwereld zijn we natuurlijk al geruime tijd bekend met spastische muziek, maar wat mij betreft hebben we hier een nieuwe mijlpaal in het genre wat niet onregelmatig evenals niet onterecht spazzcore word genoemd. 2008 bracht al een aantal indrukwekkende debuutplaten, maar deze Britten hebben met het toepasselijk betitelde Hysterics absoluut de meest grensverleggende op hun naam staan.

Waarom Rolo Tomassi zo grensverleggend is, is niet moeilijk te beschrijven. Zowat álles aan deze plaat is namelijk vernieuwend. Het begint al bij het even contrasterende als bijpassende artwork, maar de combinatie van (adem in) spastische mathrock, punk, hardcore en alles wat er tussenin ligt, rustige lounge stukken met jazzy klank, arcadegamekeyboards, industriële uitspattingen (van noise tot ambient), ook nog eens ondersteund door vrouwelijke vocalen die op zó’n ongezonde manier alle hoeken van het tonenspectrum verkennen dat je de eerste luisterbeurten (mits je het volume hoog genoeg opdraait) letterlijk van je stoel geblazen wordt door de perverse lading spasmes (adem uit), heeft niets minder dan een ongekend weergaloos effect op het gehoorspel van het luisterende slachtoffer. Van spanningsopbouw heeft de band ook nog eens verstand, en boort je fijn een makkelijk luisterbare plaat door de neus. In de prachtige rustmomenten die zo nu en dan opduiken word vaak op een geweldige manier opgebouwd naar een climax, die uiteindelijk helemaal niet komt. Wat dan volgt is echter allesbehalve een anticlimax want door de opgefokte vocalen komt die spastische uitbarsting telkens toch weer (een soort van) bevredigend over. Hoe ze dat doen? Geen flauw idee maar dit kan wat mij betreft tippen aan The Dillinger Escape Plan!

Nu je ongeveer weet hoe Rolo Tomassi klinkt, is het niet moeilijk om te concluderen dat er je als neuroot eerste klas (anders kun je het wel vergeten) slechts één ding meer te doen staat; dit wonderbaarlijke stukje muziek in huis halen! Zorg wel dat je je pillen binnen handbereik hebt.

Tracklist:
Rolo Tomassi - Hysterics

  1. Oh, Hello Ghost
  2. I Love Turbulence
  3. Fofteen
  4. Abraxas
  5. An Apology to the Universe
  6. Nine
  7. Macabre Charade
  8. Trojan Measures
  9. Everything Went Grey
  10. Scars
  11. Fantasia

Line-up:

  • Edward Dutton – Drums
  • Joe Nicholson – Guitars
  • Eva Spence – Vocals
  • James Spence – Keyboards
  • Joseph Thorpe – Bass

Links: