Cephalectomy – The Dream Cycle Mythos

Cephalectomy – The Dream Cycle Mythos

Discorporate Music, 2008

TDCM heeft een nieuwe betekenis: The Dream Cycle Mythos. Cephalectomy (wegnemen van het hoofd) is Canadees en brengt zijn derde “lang”-speler uit. Eén enkel nummer van 23 minuten, je moet het maar durven om dit een langspeler te noemen. De EP I van Meshuggah duurde 21 minuten… Anyway, de Canadezen spelen een genre dat ze zelf “Northern mystigrind” noemen.

Even voor opheldering zorgen. Mystigrind is volgens de band epic grindcore, death, doom en black. Ik moet echt lachen! Waarom? Even ontleden. Episch? Dat is omdat het nummer epische proporties aanneemt, qua lengte. Grind? Omwille van de op hol geslagen computerdrum. Death? Ja, de zanger gorgelt. Black? Totaal niet. Doom? Hell no, omdat het een halve minuut slepend wordt of wat? Waar lijkt het dan op? Geen idee eigenlijk, dit is vrij nieuw. Het klinkt als een mechanische versie van het nummer The Awakener van Kataklysm‘s Temple of Knowledge. Dat en nog een hoop andere dingen zoals Mortician en Gigantic Brain. Feit is wel dat die twee laatste bands niet bekend staan om hun intelligentie of omdat ze “episch” zijn.

De drumcomputer is gewoon verschroeiend hard en somtijds chaotisch, maar origineel is het niet. Daarnaast is het wel een prestatie wat de mannen gitaartechnisch laten horen, althans wat mij betreft. Lekker geriff, beetje klinisch overgeproduced wel, maar prima gespeeld. Ook de grunter van de band doet het goed, bruut, viriel, degelijk. Je kunt moeilijk zeggen dat er geen potentieel in de band zit, het komt er alleen niet uit. Een vat vol goede bedoelingen, maar een bodemloos, ordeloos kluwen. Geen samenspel, weinig visie, amper sfeer… toch zaken waar deze band op mikt. Ik ben benieuwd wat dit in de toekomst geven gaat, voorlopig vind ik het maar vaag en verwarrend. En nee, geen punten, voor mij is dit geen volwaardig album. Wel remarkabel is de multimedia-sectie en de supermooie afwerking van de cd in het lederzachte doosje, ik hou wel van een zacht doosje ja.

Cephalectomy
Tracklisting:

  1. The Dream Cycle Mythos

Line-up:

  • Corey Andrews – Guitar en vocals
  • Jason Nichols – Vocals
  • Scott Armstrong – Bass

Links: