Coronatus – Porta Obscura

Coronatus – Porta Obscura
Massacre Records, 2008

Symfonische metal à la Nightwish, met niet één zangeres, maar twee. Een klassieke sopraan en een normale stem, die elkaar mooi aanvullen. Ook dat is natuurlijk al honderden keren gedaan, maar gelukkig heeft Coronatus een eigen smoel weten te creëeren.

Bombast is het sleutelwoord bij het bespreken van Porta Obscura, een plaat die van begin tot eind de grenzen opzoekt van wat er aan massaal zangwerk nog mogelijk is. Voornamelijk de sopraan Carmen R. Schäfer laat horen hoe het moet door sporadisch eng dicht tegen het geluid van Tarja Turunen (ex-Nightwish) aan te schurken. Ada Flechtner heeft een minder imposant geluid, en die derhalve ook slechts ter ondersteuning. Muzikaal gezien hangt het allemaal in het straatje Nightwish, Edenbridge en soortgelijke acts, maar op de één of andere manier weet de band een eigen geluid neer te zetten, wat gedeeltelijk met de twee verschillende zangeressen te maken heeft, maar ook met het feit dat een gedeelte van het materiaal in het Duits gezongen is. Iets wat overigens niet iedereen zal kunnen waarderen.

Porta Obscura is een album voor fans van genoemde bands. Het geheel is bombastisch, klinkt als een klok en beukt er regelmatig heel aardig op los. Zo lang er nog bands als deze rondlopen is het genre gelukkig nog niet afgeschreven.

Tracklisting:

    Coronatus - Porta Obscura

  1. Prologue
  2. Exitus
  3. Fallen
  4. In Silence
  5. Beauty In Black
  6. Cast My Spell
  7. In Your Hands
  8. Mein Herz
  9. Am Kreuz
  10. Der Vierte Reiter
  11. Strahlendster Erster
  12. Flos Obscura (Bonus Track)
  13. Volles Leben (2002) (Bonus Track)

Line-up:

  • Carmen R. Schafer – zang
  • Ada Flechtner – zang
  • Jo Lang – gitaar
  • Fabian Merkt – keyboards
  • Chriz diAnno – bas
  • Mats Kurth – drums

Links: