Austere / Lyrinx – Only the Wind Remembers / Ending the Circle of Life

Austere / Lyrinx – Only the Wind Remembers / Ending the Circle of Life
Eerie Art Records, 2008

Wegenwerken. In een rommelige wagen met aangeslagen ruiten baan je je een weg naar het werk in de accordeonfile die bruusk op en neer bewegend meer concentratie eist dan op dit veel te vroege uur kunt geven. De grillige buien lijken je wel te willen pesten en de snelheid van de ruitenwissers is averechts aan de wisselend neerpletsende druppels, miserie. Tegenliggers met veel te fel brandende lichten laten pas in extremis genoeg passeerruimte, de slijkerige berm meesmuilt er mee, en bevuilt de wagen met binnenkort korstig geworden teer en andere troep. En terwijl de minuten die je al te laat bent zich ophopen, weerklinkt deze split cd door de speakers. Austere en Lyrinx sloten een pact om de waarheid van dit lamlendige leven verder bloot te leggen. Alsof de dieperik niet diep genoeg was, wordt die nu bodemloos getrokken.

Austere neemt het voortouw. Een touw dat zachtjes rond je nek glijdt als een romantische slang die je verleidt tot diepdepressieve gedachtengangen. De venijnige gitaarritmes klinken donzig en haast zacht, maar bij het wegtrekken van de riffs blijven ze met kleine weerhaken zitten, als nagels over een oud groen schoolbord. Geen slaapverwekkende sloomheid hier, geen monotonisme, maar prachtig meeslepende composities met groot verval en een duister dynamisme. De ritmesectie beheerst zijn spel vol nuances, wanneer de cadans een overgang ondergaat is iedere puls een extra hartslag. Ontroering van alle aard maakt zich meester van je, net als de vocalen die huilend en huiverend door merg en been gaan.

Lyrinx neemt feestelijk de fakkel over. Op ontstuimige wijze bedisselden deze heren een snood plan. Het slaggeluid is beduidend potiger en introduceert een harde hand in het donkere plaatje. Het kondigt een anomalie aan binnen de depressieve dimensie en wakkert mede door de verkrampte gezangen, gevoelens van ergernis aan door de robuuste en ijzige sfeer, die in dit druilerige weer zijn relevantie vindt.

Een zeer geslaagde split, met een duidelijk overwicht voor het zwaarwichtiger Austere. Uitzichtloosheid in zijn opperste schoonheid, wanhoop, desillusie, nihil. Een mooier kerstgeschenk kan ik me niet inbeelden.

Tracklisting:split

Austere

  1. Towards the Great Unknown
  2. Only the Wind Remembers

Lyrinx

  1. No Failure in Suicide
  2. Isolation

Line-up:

Austere

  • Desolate – Guitar, bass, vocals
  • Sorrow – Drums, vocals

Lyrinx

  • Brennuvargr – Vocals
  • L – Guitars
  • Ego Exitium – Drums
  • Lentus – Bass

Links: