Burning Point – Empyre

Burning Point – Empyre
Metal Heaven, 2009

Dat Finland nog steeds sterk staat op de metalen wereldkaart bewijst het nieuwe album van Burning Point. Het vijftal begeeft zich in de power metal hoek en brengt met Empyre alweer haar vierde album uit.

De power metal van de heren is niet van de meest nichterige soort, wat vooral te maken heeft met de zangprestatie van zanger annex gitarist Peter Ahonen, die een beetje het midden houdt tussen Roland Grapow op diens solowerk en de van Iced Earth bekende Matt Barlow. Tikkie macho en toch melodieus, dus. Voor de rest is het rasechte en melodieuze metal wat de klok slaat, voorzien van alle toeters en bellen in de vorm van dubbele gitaarsoli, dubbele bassdrums en wat pompeus keyboardwerk als slagroom op de metaltaart. De kruisbestuiving tussen Helloween, Stratovarius en Accept, om er maar eens een paar voor de vuist weg te noemen, is zeer zeker niet origineel, maar het geheel is pakkend, voorzien van een lekker volle productie en het nodige muzikale vakmanschap. Hierdoor is Empyre direct een van de beste power metal platen die dit nog relatief jonge jaar kent en zal menig concurrent nog kopzorgen kunnen geven.

De vierde zilverling van Burning Point is een schot in de roos geweest zoals Robin Hood die nog niet had kunnen maken. Power metal pur sang die van begin tot eind weet te boeien en te imponeren. Een voorlopig hoogtepuntje van 2009.

Tracklisting:

    Burning Point - Empyre

  1. Intro (Godfather theme)
  2. Empyre
  3. Manic Merry-Go-Round
  4. Face the Truth
  5. Fool’s Parade
  6. Was it Me
  7. Walls of Stone
  8. Sacrifice
  9. Cruel World
  10. Blinded by the Darkness
  11. Only the Wrong will Survive

Line-up:

  • Pete Ahonen – zang, gitaar
  • Pekka Kolivuori – gitaar
  • Jukka Jokikokko – bas
  • Pasi Hiltula – keyboards
  • Jussi Ontero – drums

Links: