The Gathering – The West Pole

The Gathering – The West Pole
Psychonaut Records, 2009

Evolutie kan als een reis worden gezien waarin de reis zelf belangrijker is dan de uiteindelijke bestemming. Een band als The Gathering belichaamt dat principe. Ooit zijn ze begonnen als een prototype doom/deathbandje om vervolgens door de jaren heen te evolueren naar een triphop/rock hybride. Niet iedere fan was even blij met die ontwikkeling, maar het maakt The Gathering wel tot een unieke band. Zoiets gaat vaak gepaard met wisselingen in de bezetting. Daar heeft de band zelf ook de nodige ervaring mee. De meest recente wissel is het vertrek van zangeres Anneke van Giersbergen die de band na 13 jaar dienst verliet.

Niks ten nadele van La Giersbergen, maar kennelijk heeft haar vertrek de overgebleven bandleden geïnspireerd om hun beste plaat in jaren te maken. Op The West Pole klinkt de band weer fris en geïnspireerd. De gitaar staat weer centraal en dat heeft tot gevolg dat The Gathering een stuk steviger uit de hoek komt dan op Home en Souvenirs. Dat is vooral op When Trust Becomes Sound, All You Are en No One Spoke goed te horen. Ze vormen een mooi contrast met rustige nummers zoals No Bird Call en You Promised Me A Symphony. De band maakt nog wel gebruik van psychedelische effecten, maar ze spelen lang niet meer zo’n overheersende rol als op de laatste paar albums. The West Pole betekent ook het debuut van Silje Wergeland die qua stemgeluid aardig in de buurt komt van haar voorgangster. Op het nieuwe album geeft ze een overtuigend visitekaartje af. Ook de zangeressen Marcella Bovio en Anne van den Hoogen hebben hun medewerking aan dit kleine meesterwerk verleend. Qua stijl grijpt de band voor een deel terug naar How The Measure A Planet en If_Then_Else, maar dan vertaalt naar een meer rechttoe rechtaan rockformat. Productioneel klinkt het allemaal als een klok dankzij de kundige vingers van Zlaya Hadzich en gitarist René Rutten. Kippenvelmomenten en luistertips: , The West Pole, Capital Of Nowhere, Pale Traces, You Promised Me A Symphony en A Constant Sun.

Het is lang geleden dat een plaat van The Gathering me zo in vervoering wist te brengen als The West Pole. De band klinkt als herboren en heeft de perfecte balans weten te vinden tussen rockgeoriënteerde nummers en meer breekbare momenten. Ook de bijdragen van Silje Wergeland, Marcella Bovio en Anne van den Hoogen hebben The West Pole naar een hoger plan getild. Kippenvel!

Tracklisting:

    The Gathering West Pole Normal

  1. When Trust Becomes Sound
  2. Treasure
  3. All You Are
  4. The West Pole
  5. No Bird Call
  6. Capitol Of Nowhere
  7. You Promised Me A Symphony
  8. Pale Traces
  9. No One Spoke
  10. A Constant Run

Line-up:

  • Silje Wergeland – vocalen
  • René Rutten – gitaar
  • Frank Boeijen – toetsen
  • Marjolein Kooyman – bas
  • Hans Rutten – drums
  • Marcella Bovio (gast) – vocalen
  • Anne van den Hoogen (gast) – vocalen

Links: