Waning – Population Control

Waning – Population Control
Eerie Art, 2009

Waning kende ik niet, behalve dan van het feit dat gitarist Anders zowat het mastermind achter Obitus is (zeker nakijken black metal fans). Population Control is een vrij controversieel thema, en geeft meteen aan dat het niet om traditionele black metal gaat. Waning waagt zich aan andere dingen…

Waning

De industrial noise intro maakt me verheugd. Totalitarisme in combinatie met post-apocalyptische visioenen is
tegenwoordig bijna een garantie voor impact, impressie en impressionante platen, zeker in combinatie met een ander subgenre, al is het maar naar interesse en thematiek. Waning vangt na deze intro aan met extreem-desolaat black metal werk. De sound is smetvrij en verzorgd alsof het pop is. Nihilistisch en met zwarte verve gaat de beschrijvingszin van Waning op bijna suïcidale wijze verder (Forgotten Tomb, Shining), hoewel aan de andere kant de artistieke klasse naar de postblack/progressieve black metal kant opgaat. Alleen qua geluid wel, niet qua speelwijze. Passief-agressieve dynamiek dus eigenlijk.
Als een magnetische, glanzend zwarte gloed van zelfvernietigende antimaterie word je tegelijkertijd afgestoten en aangetrokken, aangestoten en afgetrokken. Dit is gevaarlijk spul.

Hoewel dit makkelijk te categoriseren valt onder post-, avant-garde of experimentele black metal, wil ik wel er zeker de nadruk op leggen dat het pure black metal is. Een ganse plaat lang, zonder vulling, alleen maar pure klasse. Melancholie, postblack passages en blastpartijen. Gure gruntscream, nihilisme en niemendal. Geen weg uit dit tranendal. Zinloosheid, alleen deze zwarte kunst houdt het dragelijk. Want hoe je het ook draait of keert, van deze nihilistische black word ik behoorlijk emotioneel. Voor fans van Enslaved, Shining, Forgotten Tomb, Emancer, ArthemesiA, … ik kan wel even blijven doorgaan. Voor fans van meesterlijke black metal. Deze komt de favorietenkast nimmer meer uit.

Tracklisting:
Waning - Population Control

  1. (Mensch)
  2. Shades of Grey
  3. Left to Hate
  4. Swarm
  5. Population Control
  6. Crowning Apathy
  7. Further Down the Strain
  8. Hollow

Line-up:

  • Anders Ahlbäck – Guitar
  • Andreas Frizell – Guitar
  • Christoffer Sahlin – Drums
  • Robert Johansson – Vocals
  • Ronny Attergran – Bass

Links: