Vhernen – The Funeral Era

Vhernen – The Funeral Era
Eerie Art, 2009

Naast Tyr kennen de Faeröer Eilanden nog een band met naam. Vhernen. Heer Vhernen is een einzelgänger. Hij brengt funeral black metal, van de zuiverste soort. Althans, als je toelaat dat daar elektrische cello en andere snaarinstrumenten toe behoren. De EP .S.y.b.e.r.i.a. was een schot in de roos, en geniet het privilege om in de late nachtelijke uren mijn gemoed verder te vergallen via vele rondjes in de disc-man. De gelijknamige cd Vhernen werd al even obscuur als de Sepulchral Sorrows-demo, en die laatste werd begin dit jaar heruitgebracht door Eerie Art Records, met in bijlage de .S.y.b.e.r.i.a. EP.

Vhernen behoeft niet veel uitleg. Het is funeral doom black metal. Niet teveel depressie, maat uiterst desolaat gebrachte doodse black. Op de achtergrond galmt de bonzende drum door, en met een ingehouden verbetenheid ruisen de gitaaraanhalen met een constante dreunerigheid door je haast gehavende gehoorgang. De zentoestand door onzinnigheid, de existentiële vraag tegemoet. Druilerigheid weerspiegeld in minimalistische akoestieke stukken, regenbuien en een vibrerende echo die de leegte nogmaals benadrukt.

Als extra krijgt de luisteraar een sporadisch weerbarstig postvocale poging tot communicatie aangeboden, waarmee een ultieme mogelijkheid tot positieve gedachten ontnomen wordt.
Het doet me soms denken aan oude Nortt. Alleen de pijnlijke bombastklanken uit de snaarinstrumenten zoals de elektrocutie van de cello en harp, resulterend in ruizige storingen, geven dit Vhernen de nodige bonus en eigenzinnigheid. Geen muziek voor mensen die zonder lach de dag niet doorkomen. Dit is een downer, een traagtetrigger.

Tracklisting: Funeral era

  1. Eclipse
  2. Requiem
  3. No Forgiveness
  4. Untitled
  5. In Equinox
  6. Sepulchral Sorrow
  7. Syberia
  8. Tundrha
  9. Numb
  10. Funeral Aurora

Line-up:

  • Vhernen – alles

Links: