Cobalt – Gin

Cobalt – Gin
Profound Lore Records, 2009

Black metal en de Verenigde Staten, ik dacht dat het nooit wat zou worden. Jarenlang immers leek het alsof Amerikanen de juiste muzikale achtergrond misten om degelijke black metal de produceren. Inmiddels zijn er hier en daar wel een paar bands opgedoken die hard hun best doen om de achterstand weg te werken. Ik denk aan Wolves in the Throne Room, Nachtmystium, Black Funeral en Leviathan. Cobalt mag sinds hun vorige plaat, Eater of Birds, ook aan het rijtje van kwalitatief sterke US black metal worden toegevoegd. Gin is het nieuwste hoofdstuk in het Cobalt verhaal en bevalt mij overigens prima.

Cobalt is een vreemde band. Of het nu gaat over het bizarre artwork, de Elvis-look van zanger/drummer Erik Wunder, de ongebruikelijke teksten of de zonderlinge titels: alles aan Cobalt voelt vreemd aan. Zo ook de muziek: de ene keer lomp, heavy en tergend als een trage drol, maar evengoed primaal, hysterisch en psychedelisch. Pure black metal is dit al lang niet meer. Flarden van genres (punk, prog) komen voorbij, maar voor je ze kunt vastgrijpen, zijn ze alweer verdwenen. Voorspelbaarheid staat niet in het woordenboek van deze jongens.

Geen alledaags plaatje dit Gin. Knap, doordacht, maar ook helemaal op gevoel. Als die Amerikanen zo doorgaan, hebben ze binnenkort een even sterke scene als hier in Europa. Meer van dit graag!

Tracklisting:
Cobalt Gin

  1. Gin
  2. Dry Body
  3. Arsonry
  4. Throat
  5. Stomach
  6. A Clean Well-Lighted Place
  7. Pregnant Insect
  8. Two-Thumbed Fist
  9. The Old Man Who Lied for His Entire Life
  10. A Starved Horror

Line-up:

  • Erik Wunder – Drums, Vocals
  • Phil McSorley – Vocals, Guitars

Links:

cobalt-gin