Various Artists – Better Undead Than Alive 2

Various Artists – Better Undead Than Alive 2
Code666, 2010

Code666 bestaat dit jaar 10 jaar (net als ons eigen Zware Metalen voor die enkeling die dat nog niet was opgevallen!) en viert deze mooie prestatie met een bijzondere verzamelschijf. Bij een label dat door de jaren heen toch een aantal bijzondere en eigenzinnige releases heeft gebracht (denk Aborym, Negura Bunget, Ephel Duath, Voice of Silence, Diabolicum, Rakoth) past een bijzondere en eigenzinnige verzamelaar die echt iets toevoegt.

Wat maakt Better Undead Than Alive 2 nu zo aangenaam? Eén: alle nummers zijn exclusief voor deze collectie gemaakt. Twee: alle nummers zijn van een redelijk tot hoog niveau. Drie: het is te zien waar Code666 zich qua genre op richt want muzikaal liggen de bands niet enorm ver uit elkaar, net ver genoeg om het afwisselend te houden en toch een soort rode lijn te behouden. Vier: David Tso van Ephel Duath is ingehuurd om de bands door middel van korte instrumentaaljes en soundscapes aan elkaar te knopen zodat er toch wel redelijk het idee van een conceptalbum ontstaat. Denk qua stijl aan de tussenstukjes van Satyricon‘s Rebel Extravaganza. Ik kan geen vijfde argument bedenken maar hier is dan nog een zesde om in stijl (666) af te sluiten: prachtig om weer een teken van leven te zien van Diabolicum! Hun track: Salvation Through Vengeance grijpt weer terug naar het werk van The Grandeur of Hell (en doet ook enigzins denken aan Mayhem‘s Grand Declaration of War): oude tijden herleven!

Al met al een leuk idee en een prima uitvoering van Code666. Hoogtepunten zijn het dodelijk kille industrial black metal-nummer van Diabolicum, de warme doomklanken van The Prophecy, Negura Bunget‘s folky en atmosferisch getinte Cumpana en de lange afsluiter van Fen waar fans van Agalloch zeker mee uit de voeten kunnen.

Tracklisting:
Better Undead Than Alive 2

  1. Davide Tiso – Well
  2. Minethorn – Icons ( of the cursed Earth)
  3. Davide Tiso – Done!
  4. The Axis of perdition – Chained in the Damnation Asylum
  5. Davide Tiso – We Have
  6. Dsd – Abandoned Emptiness
  7. Davide Tiso – Been Good
  8. Diabolicum – Salvation Through Vengeance
  9. Void of Silence – Instrumental Void
  10. Davide Tiso – At
  11. Herrschaft – Abyssal Wounds
  12. Davide Tiso – Holding On
  13. The Oath – Abstract Emotion
  14. Davide Tiso – it Was
  15. Negura Bunget – Cumpana
  16. Davide Tiso – It
  17. Fen – Twilight Descends (Eulogy)

Links: