Helloween – Unarmed – Best of 25th Anniversary

Helloween – Unarmed – Best of 25th Anniversary
Sony Music, 2010

Een snelle zoektocht op internet en één ding is al helder: de kritiek is niet van de lucht als het gaat om Unarmed – Best of 25th Anniversary, de jubileumplaat van het Duitse power metal-instituut Helloween. Helemaal niet na het zien van de videoclip van het nieuw opgenomen Dr. Stein. Wat is nu namelijk het geval? Helloween heeft in plaats van een normale compilatie-cd of alweer een live-album, geopteerd voor het volledig herarrangeren van een aantal bekendere songs uit de back catalogue om dat vervolgens op cd te mikken. “Een doodzonde,” roept de één terwijl de band volgens een ander op haar retour is. Eén bepaalde reactie vond ik echter bijzonder treffend, en dat was de opmerking dat het klinkt als één grote grap. Nu wel, beste luisterbuiskindertjes: Unarmed – Best of 25th Anniversary is precies dat; een grote grap. Behalve de band zelf lijkt er echter vrijwel niemand om te kunnen lachen en dat is zonde.

Direct bij opener Dr. Stein is het al duidelijk dat we dit allemaal niet te serieus moeten nemen. De big-band-achtige arrangementen, inclusief koperblazers, werkt in eerste instantie op de lachspieren, tot je beseft dat de song in de basis kennelijk dermate sterk is dat het op deze manier wonderwel werkt. Er is hoorbaar moeite genomen bij de ombouwing en het toch al weinig serieuze nummer krijgt op deze manier een extra frivole lading. Ook het akoestische Future World, waar inhoudelijk weinig aan veranderd is behalve het instrumentarium, werkt prima op deze nieuwe manier. Even slikken zal het voor velen echter zijn bij het horen van de bijna lounge-achtige behandeling van If I Could Fly, maar ook hiervoor geldt: het is vreemd, maar het werkt wel.

De hoofdmoot van deze schijf is het zeventien minuten durende, met een Praags symfonieorkest opgenomen The Keeper’s Trilogy, een medley van de imposante opussen van de drie Keeper of the Seven Keys-platen. Halloween, The Keeper of the Seven Keys en King for a 1000 Years lopen naadloos in elkaar over en de combinatie drums, Andi en vol orkest is in één word episch. De muur van geluid is groots, vol bombast en werkt uitzonderlijk goed bij songs van dit kaliber. Het ruime kwartier vliegt voorbij alsof het niets is en dat lijkt me in dit geval een goed teken.

Na de grootse opzet van The Keeper’s Trilogy valt het zeer ingetogen Eagle Fly Free bijna tegen. Toch is deze versie van de normaliter snelle stamper, mede door de toevoeging van vrouwelijke vocalen, erg de moeite waard, en hetzelfde geldt voor de overige songs. Alleen de klassieker I Want Out is een lelijke misser op dit album. Het hemeltergend vervelende kinderkoortje, het speelse, akoestische ritme, het werkt niet en de song, destijds de manier voor Kai Hansen om aan te geven dat de lol er goed af was, valt dan ook vies tegen. Afgesloten wordt met het met de nodige orkestratie opgesmukte A Tale that Wasn’t Right.

Unarmed – Best of 25th Anniversary is geen alledaagse plaat geworden voor de Duitse band, maar het experiment, het hoorbare plezier wat de heren er aan beleven en de handvol echte uitschieters maken van deze jubileum-cd een waar feest. Een leuke curiositeit is het geworden en feitelijk niets meer of minder. Eerst grondig beluisteren luidt het devies dan ook, en een goed gevoel van humor is een absolute pré.

Tracklisting:

    Helloween - Unarmed

  1. Dr. Stein
  2. Future World
  3. If I Could Fly
  4. Where the Rain Grows
  5. The Keeper’s Trilogy
  6. Eagle Fly Free
  7. Perfect Gentleman
  8. Forever And One (Neverland)
  9. I Want Out
  10. Fallen to Pieces
  11. A Tale that Wasn’t Right

Line-up:

  • Andi Deris – zang
  • Michael Weikath – gitaar
  • Sascha Gerstner – gitaar
  • Markus Grosskopf – bas
  • Daniel Löble – drums

Links: