Primordial – All Empires Fall

Primordial – All Empires Fall
Metal Blade Records, 2010

Het Ierse Primordial is inmiddels zeer verdiend bezig de vruchten te plukken van jarenlange noeste arbeid. Muzikaal gezien heeft de band reeds een indrukwekkende carrière achter de rug en het lukt de heren met de laatste paar releases ook steeds meer een vast en gestaag groeiend publiek aan zich te binden, zonder dat daarbij concessies gedaan worden. De band rond voorman Alan ‘Nemtheanga’ Averill bewandelt haar eigen pad en doet daarbij voor de volle honderd procent haar eigen ding. Deze maand verscheen op het Metal Blade label eindelijk de eerste live-dvd van de heren, onder de naam All Empires Fall.

Direct bij het opstarten van het in Dublin opgenomen concert valt op dat het met vijf camera’s opgenomen concert zeer smaakvol is gefilmd. Duisternis overheerst de beelden, maar de effectieve lichtshow en de manier waarop het concert is gefilmd zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Dit resulteert, samen met de toewijding die we van Averill op de bühne gewend zijn en de soms haast bezwerende muziek van de band in een uiterst onderhoudend concert. Over de setlist valt ook niet te klagen, al is het bij een band als Primordial toch al vrij lastig klagen bij het muzikaal gebodene. Vanaf het intro (Sergei Prokofiev’s Montagues & Capulets uit zijn Romeo en Julia-ballet) wordt oud en nieuw werk netjes met elkaar afgewisseld en is het anderhalf uur lang genieten van een band in topvorm.

Primordial Band

Of het nu nieuwer werk is als As Rome Burns en Empire Falls, of het stokoude Fuil Arsa en het geweldige Gods to the Godless, alles wordt met evenveel overtuiging en passie gebracht. Primordial is een live-band zoals er niet veel meer rondlopen en dat komt op deze dvd prima naar voren. Met anderhalf uur is het concert niet aan de erg lange kant, maar lang genoeg om optimaal geboeid te kunnen blijven kijken en luisteren. Ook het geluid is uitstekend (al is dat van de nog steeds analoog opnemende band inmiddels misschien wel gewoon te verwachten) en weet de geluidskwaliteit van de studio-releases eng dicht te benaderen. Wederom is indrukwekkend het enige correcte woord wat hier van toepassing is.

Op de tweede disc krijgen we een aantal extra songs voorgeschoteld van verscheidene festivals (te weten: Ragnarök, Hove en Graspop), waarvan de beeld- en geluidskwaliteit nogal wisselend is. Ander werk dan er in Dublin gespeeld is, is er ook niet bij, wat dit bonusmateriaal een leuke extra maakt, maar niets bijzonders. Nee, de hoofdmoot van de tweede disc is het ruim anderhalf uur durende retrospectief waarin de bandleden (Averill en MacUiliam voorop) terugblikken op het verleden van Primordial. Van de oprichting, de toetreding van Averill en de eerste deal met Cacophonous Records tot aan het heden is dit met een mijlenverre afstand het beste en meest onderhoudende interview wat in tijden op een muziek-dvd heeft gestaan. Grotendeels gefilmd vanuit een donkerbruine Ierse pub doen de heren onder het genot van een pint Guinness de gehele geschiedenis van de band uit de doeken, daarbij ondersteund door een weelde aan oude foto’s, flyers en, later, filmbeelden. Zeer de moeite van het kijken waard.

Met het gehele concert ook nog eens op twee cd’s meegeleverd is de deluxe edition van All Empires Fall een ongelooflijke prestatie waar de kwaliteit en de toewijding vanaf druipt. Het ultieme document voor eenieder die de band een warm hart toedraagt en in geen enkele collectie metal-dvd’s kan en mag ontbreken. Hopelijk stuwt deze release de band naar nog grotere hoogten, terwijl het de wachttijd tot het volgende, als het goed is in september verschijnende studiowerk aanzienlijk verkort. Verplichte kost.

Tracklisting:

Disc 1

    Primordial - All Empires Fall

  1. Empire Falls
  2. Fuil Arsa
  3. Gallows Hymn
  4. Sons Of The Morrigan
  5. Cast To The Pyre
  6. The Golden Spiral
  7. As Rome Burns
  8. The Coffin Ships
  9. Traitors Gate
  10. Journey’s End
  11. No Nation On This Earth
  12. Gods To The Godless
  13. Heathen Tribes

Disc 2

  1. Empire Falls (Ragnarök)
  2. Gallows Hymn (Ragnarök)
  3. Sons Of The Morrigan (Ragnarök)
  4. As Rome Burns (Ragnarök)
  5. The Coffin Ships (Ragnarök)
  6. Heathen Tribes (Ragnarök)
  7. Gods To The Godless (Ragnarök)
  8. The Coffin Ships (Hove)
  9. Gods To The Godless (Hove)
  10. Gallows Hymn (Graspop)
  11. As Rome Burns (Graspop)
  12. Heathen Tribes (Graspop)
  13. Gods to the Godless – The History of Primordial 1987-2010

Line-up:

  • Alan ‘Nemtheanga’Averill – zang
  • Ciáran MacUiliam – gitaar
  • Micheál O’Floinn – gitaar
  • Pól MacAmlaigh – bas
  • Simon O’Laoghaire – drums

Links: