Masquerade – Cybernetic Empire

Masquerade – Cybernetic Empire
Steelheart Records, 2010

Jezus Christus, komt dit uit Nederland? Of beter gezegd, kwam dit uit Nederland, want Masquerade doet al een tijdje niets meer. Dit Nederlandse gezelschap heeft maar kort bestaan aan het einde van de tachtiger en negentiger jaren, nooit een platendeal weten te scoren en dat is dood- en doodzonde.

Het materiaal op Cybernetic Empire is dus ook al stokoud, maar Steelheart Records heeft de boel opgepoetst en eindelijk officieel uitgebracht, wat zeker niet voor zijn tijd is. Een prima Nederlandse band wordt al snel als niet Nederlands klinkend betiteld en dat gaat voor Masquerade zeker ook op. Cybernetic Empire klinkt naar de tijd waarin het materiaal is opgenomen en de band knoopt op indrukwekkende wijze aan bij het geluid van bands als Crimson Glory, Helstar, Queensrÿche en aanverwante acts. Zeker niet de minste namen. De band, in verschillende bezettingen, zet ten alle tijden het beste beentje voor en de gedrevenheid en gretigheid spat er dan ook vanaf. Overtuigende, hoge vocalen blazen je speakers uit en je wordt om de oren geslagen met de ene gitaarsolo na de andere. Dat sommige songs meerdere malen voorbij komen in iets andere versies deert dan ook niet.

Fans van genoemde bands moeten dit plaatje maar eens uitproberen. Masquerade overtuigt namelijk op alle fronten. Jammer dat het voor gitarist Noud Smeets en de zijnen jaren te laat is.

Tracklisting:

    Masquerade - Cybernetic Empire

  1. Prisoner of Consciousness
  2. Surrender
  3. Masquerade
  4. Into the Night
  5. Psywars
  6. Silence
  7. Prisoner
  8. Passion
  9. Surrender
  10. Prisoner
  11. Into the Night
  12. C-Eden
  13. Inside/Outside (live)
  14. Against the World (live)

Links: